ארה"ב: צנטריפוגות חדשות? "הכוונות זדוניות"
שעות אחרי שאיראן הציגה דור חדש של צנטריפוגות, דובר מחלקת המדינה האמריקנית תקף את הרפובליקה האיסלאמית וטען כי הצהרותיו של אחמדינג'אד מוכיחות כי פניו אינן לשלום. הוא שיגר רמז עבה לסין: "אם למישהו יש ספק לגבי מה שאנחנו צריכים לעשות, על כולם להקשיב למנהיגים של איראן"
איראן הודיעה על שדרוג הצנטריפוגות - ובארה"ב ממהרים לתקוף: דובר מחלקת המדינה האמריקנית, פיליפ קראולי, אמר אמש (יום ו') כי החלטתה של הרפובליקה האיסלאמית להפעיל צנטריפוגות מ"דור שלישי" מוכיחה כי כוונותיה זדוניות.
"התבטאויותיו של אחמדינג'אד רק מוכיחות כי למרות הכחשותיו, כוונותיה של איראן בנוגע לתוכנית הגרעין שלה הן זדוניות", אמר קראולי. לדבריו, "אם איראן רוצה שהקהילה הבינלאומית תאמין לה כשהיא טוענת שהיא מעוניינת בגרעין למטרות שלום בלבד, היא אינה זקוקה לצנטריפוגות מדור שלישי".
"אני חושב שאם אנחנו רוצים לחזק את ההאשמות נגד איראן, אנחנו רק צריכים לשים לב למה שאיראן
ממשיכה להגיד", המשיך קראולי.
הוא הדגיש כי ארה"ב תמשיך לעבוד יחד עם הקהילה הבינלאומית על החרפת הסנקציות, "על מנת להראות לאיראן שיש השלכות לכך שהיא לא עומדת בהתחייבויותיה".
קראולי שיגר רמז עבה לסין, שדבקה במציאת פיתרון דיפלומטי למשבר הגרעין, כשאמר ש"אם למדינות שמעורבות בתהליך יש ספק כלשהו לגבי מה שאנחנו צריכים לעשות, כולם צריכים להקשיב למנהיגים של איראן".
גם בריטניה מגנה
גם משרד החוץ הבריטי הביע מורת רוח לנוכח ההתפתחויות האחרונות בתוכנית הגרעין האיראנית. "יש לנו דאגות עמוקות לגבי תוכנית הגרעין של איראן, שלא הצליחה להרגיע את הקהילה הבינלאומית ולהוכיח שמדובר בתוכנית למטרות שלום ותו לא", אמר דובר המשרד.
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, חשף אמש צנטריפוגות חדשות, שמסוגלות להעשיר אורניום במהירות גבוהה פי שישה מקודמותיהן. בנאום שנשא לרגל יום הגרעין הלאומי, הוא לגלג על ההסכם הרוסי-אמריקני על הפחתת הארסנל הגרעיני של שתי המעצמות ואמר כי "אנו מאמינים שנשק גרעיני הוא בלתי אנושי".
"הדרך הגרעינית של איראן היא בלתי הפיכה", אמר הנשיא, "האומה האיראנית הגיעה לנקודה חדשה שבה שום כוח לא יכול להסיט אותה מלהתקדם במהירות המקסימלית לקראת אנרגיה גרעינית למטרות שלום".
בלילה שבין חמישי לשישי נועדו בניו-יורק נציגי שש המעצמות (ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה, סין וגרמניה) ודנו בהחרפת הסנקציות על טהרן. בתום הפגישה אמרו שגריריהן באו"ם של ארה"ב, סין ורוסיה כי היא הייתה מועילה, אך דיפלומטים הבקיאים
בפרטי השיחות אמרו כי הצדדים עדיין רחוקים מסיכום. נציג סין, המתנגדת העיקרית להחרפת הסנקציות, אמר כי ישיבה נוספת בהשתתפות הצדדים תיערך בשבוע הבא, אך הבהיר כי ארצו עדיין מעוניינת למצוא פיתרון דיפלומטי לסוגיה.
אתמול אחר הצהריים הביע נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ביטחון ביכולתו לקדם סנקציות משמעותיות נגד טהרן, אך הבהיר כי הוא אינו משוכנע שהן יצליחו בסופו של דבר לשנות את דרכה ולגרום לה לסגת מתוכנית הגרעין. "אם השאלה היא האם יש לנו ערבויות שסנקציות יאפשרו לשנות אוטומטית את ההתנהגות של איראן, ברור שלא", אמר בראיון לרשת ABC.