שתף קטע נבחר
 

תנו גג לסיסים

הבנייה המודרנית פגעה באתרי הקינון הטבעיים של הסיסים - ציפורים מהירות המבלות את חייהן באוויר. מגדל יוקרה ראשון מסוגו במזה"ת הוקם בשבילן בת"א, ויאפשר להן להזדווג ולקנן בביטחה. בעמותת "ידידי הסיסים בישראל" זקוקים לגגות נוספים ומזמינים אתכם לצפות בסיסים בשידור חי

האם חברות הנדל"ן בתל-אביב צריכות להתחיל לדאוג? מגדל יוקרה מיוחד במינו בן 13 קומות, עם ארבעה כיווני אוויר, מרושת במצלמות אבטחה, הוקם בשבועות האחרונים בשדרות רוטשילד, במרכז העיר. הדיירים החדשים לא צריכים להצטרף לקבוצות רכישה או לקחת משכנתא חונקת, הדיור הוא בחינם אין כסף, רק שיבואו להקים משפחה חדשה בישראל.

 

ברי המזל הם סיסי החומות, ציפורים קטנות ומהירות שמבלות את כל חייהן בתעופה, החל מאכילת חרקים באוויר וכלה בהזדווגות מהירה. הן מסוגלות להגיע למהירות תעופה של כ-200 קילומטר לשעה וניתן לראות אותן עפות וצווחות בקולי קולות בשעות הבוקר ולקראת השקיעה. בתקופת האביב הן מגיעות לישראל בהמוניהן מאפריקה, אך מתקשות למצוא מקומות טבעיים לקינון.

 

"הסיסים סובלים ממצוקת דיור קשה בעולם ובמחסור בקן טבעי לגדל בו את הגוזלים", אומר אמנון האן, מעמותת "ידידי הסיסים בישראל".  "הם הסתגלו לקנן במבני מגורים בתוך חרכים של תריסים, חלונות ולבנים, המהווים עבורם מקום אידיאלי להטיל בו ביצים ולגדל את הגוזלים, אבל הבנייה המודרנית פגעה בהם קשות".

 

לדבריו, במשך אלפי שנים הם נהגו לקנן בכוכים בבתים ובבניינים, אך במקום המבנים הישנים שנהרסו, הוקמו חדשים ואטומים שאינם מאפשרים לציפורים לקנן. "אנשים משפצים את הבתים הישנים שלהם והסיסים לא יכולים למצוא מקומות קינון ששימשו אותם במשך שנים", הוא מסביר. "וזו הסיבה שהמספרים שלהם יורדים ברחבי העולם. המגדל החדש בא לתת להם מקום קינון בטוח".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מגדל הקינון הראשון לסיסים במזרח התיכון"

מגדל הקינון שוקל כ-150 קילוגרם וכולו בנוי מעץ. הוא עוצב ונבנה על ידי האמן ראובן גבעתי וחברת הפרסום "שמעוני פינקלשטיין" תרמה את גג הבניין ברוטשילד 57 לטובת המגדל. "כשהבאנו מנוף והרמנו את המגדל הענק הזה לגג, אנשים כבר התחילו לצעוק עלינו ולשאול מאיזו חברה סלולרית אנחנו", נזכר האן. "הם כבר התרגלו שהעיר מוצפת באנטנות סלולריות המוסוות על הגגות והופתעו לגלות שמדובר במשהו אחר לגמרי".

 

במגדל החדש, המוגדר לדברי האן כ"מגדל הקינון הראשון לסיסים במזרח התיכון", ישנם 13 תאי קינון עצמאיים לכל משפחת סיסים עם כניסה נפרדת ופרטיות לעשות את מה שהם צריכים לעשות בשקט יחסי.

בעידן בו הריאליטי מגיע לכל בית, בתאים כבר מחכה תשתית למצלמות שיתעדו את הקינונים העתידיים וישדרו את הצילומים החיים לכל העולם ברשת.

 

"הסיסים הם מאוד שמרניים וחששנים בכל הנוגע למקומות קינון חדשים ואנו מקווים שהם יגלו את המקום המרווח שהכנו להם במגדל החדש", הוא מציין. "אנחנו מחכים לרגע שהם ייכנסו פנימה ואז בעצם נוכל גם לעקוב אחריהם ולחקור אותם". 

 

צילום: אמיר בן-דב

 

 

הזדווגויות והטלת ביצים בשידור חי

פרויקט "בונים בית לסיסים" החל לפני כשלוש שנים על ידי העמותה. ארגזי פגזים ישנים הומרו לתיבות קינון שהותקנו על גגות בתי ספר בגבעתיים ובתל-אביב.

 

בשיתוף עם החברה להגנת הטבע ומחלקת השימור של עיריית תל אביב, הותקנו בשנה שעברה עשרות תיבות קינון חדשות על גג מבנה של "בית שיף", בבעלות בנק דיסקונט בפינת הרחובות הרצל ולילינבלום. בארגזי תריסי הגלילה הגדולים והמקוריים שנותרו בבניין, הותקנה מצלמת וידאו שעוקבת אחרי חייהם של הסיסים.

 

בשבועות האחרונים, הפעילות כבר בעיצומה ועד כה תועדו אירועים מלאי תשוקה. באתר מיוחד שהוקם למען הסיסים, ניתן לצפות בסיסים בשידור חי. המצלמות כבר הניבו תגליות מרתקות על חיי האהבה של הסיסים. זכר ונקבה נצפו מתנשקים זה עם זו בשעת בוקר. באחת הפעמים תועד הזכר כשהוא מחזר אחרי הנקבה ולאחר מכן מזדווג עימה במרץ.

 

 

רוצים לעזור? תרמו גג לסיסים

לפני מספר ימים צולמה גם הטלת ביצה ראשונה, שאמורה לבקוע בעוד כתשעה ימים לערך וההורים הטריים דוגרים עליה במשמרות. גידול הגוזלים מחייב משני ההורים לעבוד קשה כדי להביא מזון לצאצאים מדי שעה. במהלך תקופת הגידול, הם יצודו מדי יום עשרות אלפי חרקים קטנים והרי לכם תרומה גדולה בחיסול טבעי של מזיקים. את ישראל יעזבו הסיסים יעזבו לאחר שהפרחונים המריאו ועזבו את הקן בתום תקופה של כמאה יום, לקראת חודשי הקיץ.

 

כדי לקדם את המודעות לציפורים המרהיבות, העמותה בשיתוף עם חברת "טלמסר" מציעה גם אפשרות לקבל עדכון בזמן אמת על אירועים חדשים בחיי הסיסים, החל מבקיעת ביצה, האכלת הצאצאים ועד להמראות הראשונות, באמצעות משלוח המילה "סיס" למספר 3090.

 

"המשימה החשובה שלנו להעניק להם מקומות קינון חדשים ובטוחים. אנחנו זקוקים לעזרת הציבור שיתרום גגות פנויים בהם ניתן יהיה להתקין מגדלי ותיבות קינון", אומר האן. "הסיסים יכולים ללמד אותנו, בני האדם, שיעורים נפלאים בזוגיות טובה. הם ממלאים את השמיים לא רק בתעופה מהירה שתענוג להסתכל עליה, אלא גם בצווחות גדולות. מי שלא מרים את העיניים למעלה, מפסיד".
 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיס חומות. מבלה את חייו בשמיים
צילום: יובל דקס
מגדל יוקרה לסיסים. לא צריכים לשלם שכר דירה
צילום: אמנון האן, ידידי הסיסים בישראל
הסיסים זקוקים לגג פנוי. אמנון האן
צילום: רועי גזית
מזדווגים מול המצלמות בשידור חי
באדיבות ידידי הסיסים בישראל
מרימים את המגדל
צילום: אמנון האן, ידידי הסיסים בישראל
מסתבר שהסיסים גם השתלטו על האוטובוסים בתל-אביב
צילום: אמנון האן, ידידי הסיסים בישראל
מומלצים