מסמך: קיסינג'ר סירב להזהיר, צ'ילה רצחה מתנגד
בשנת 1976 חששה ארה"ב כי ארגנטינה, צ'ילה ואורוגוואי ינסו לחסל את מתנגדיהן ברחבי העולם - אך מזכיר המדינה קיסינג'ר הורה שלא להזהיר אותן כמתוכנן. ימים ספורים לאחר מכן רצחה צ'ילה את אחד ממתנגדיו החריפים של השליט אוגוסטו פינושה
מברק של מחלקת המדינה האמריקנית משנת 1976 חושף כי ימים ספורים לפני ההתנקשות בחייו של שגריר צ'ילה בארה"ב לשעבר, הורה מזכיר המדינה דאז, הנרי קיסינג'ר, לבטל את ההחלטה להזהיר את צ'ילה, ארגנטינה ואורוגאווי מפני התנקשויות פוליטיות.
המברק מ-16 בספטמבר 1976 הותר לאחרונה לפרסום יחד עם אלפי מסמכים נוספים שנמצאים בארכיון
הביטחוני הלאומי, ארגון מחקר שלא למטרות רווח. מעורבתו של קיסינג'ר בביטול האזהרה האמריקנית הייתה נתונה לוויכוח במשך שנים ארוכות.
באותה תקופה, השלטונות בארגנטינה, צ'ילה ואורוגוואי שיתפו פעולה ב"מבצע קונדור" - מאמץ לרדוף ולחסל את מתנגדי המשטרים שלהם. מחלקת המדינה חששה שבמסגרת המבצע, מתכננות מדינות אלה להתנקש בגורמים שונים באירופה, אמריקה הלטינית ואפילו ארצות הברית, ולכן ניסחה תוכנית להעביר מסר תקיף שימנע מהם להוציא לפועל את ההתנקשויות.
"המזכיר סירב לאשר"
הכותרת של אחת הפסקאות במברק שנחשף היא "מבצע קונדור", ואחריה כתוב "(קיסינג'ר, הנרי א.) נושא: הפעולות שננקטו". בהמשך נכתב כי "המזכיר סירב לאשר את ההודעה למונטבידאו (בירת אורוגוואי) והורה שלא לנקוט בפעולות נוספות בנושא".
הפרשן הבכיר של הארכיון הביטחוני הלאומי לענייני צ'ילה, פיטר קורנבלו, מסביר כי "המברק הוא החתיכה החסרה בפאזל הפוליטי של מעורבתו של קיסינג'ר בנושא, ואי-המעורבות של הממשל האמריקני אחרי שגילה על מזימות ההתנקשות של מבצע קונדור".
דוברת מטעמו של מזכיר המדינה לשעבר, ג'סיקה לפורין, טענה כי קיסינג'ר עסק רבות בנושא בעבר ואין לו מה להוסיף לכך כעת. היא ציינה כי העוזר שלו לשעבר, וויליאם רוג'רס, טען ב-2004 כי למזכיר המדינה "לא היה כל קשר" לביטול האזהרות.
במברק מ-20 בספטמבר, כתב עוזר מזכיר המדינה לעניינים פנים-אמריקנים, הארי שלאודמן, לסגנו, כי אין לנקוט בפעולות נוספות במבצע קונדור. יום לאחר מכן, נהרג שגריר צ'ילה בארה"ב לשעבר, אורלנדו לטלייר, יחד עם הפעילה הפוליטית רוני קרפן מופיט, בפיצוץ מטען חבלה שהפעילו סוכנים צ'יליאנים בוושינגטון הבירה. לטלייר היה ידוע כמבקר קולני של שליט צ'ילה, אוגוסטו פינושה.
וושינגטון, 1976. זירת ההתנקשות בחייהם של לטלייר ומופיט (צילום: AP)
חשש לביטחון השגרירים
חודש לפני ההתנקשות הדברים במחלקת המדינה נראו אחרת, והאמריקנים היו מעוניינים לשגר מסר תקיף לממשלות שנטלו חלק במבצע קונדור. מברק מ-23 באוגוסט הורה לשגרירויות האמריקניות בצ'ילה, ארגנטינה ואורוגוואי "לבקש בהקדם פגישה עם הגורם הרשמי הבכיר ביותר, עדיף מנהיג המדינה".
מחלקת המדינה תיכננה להבהיר לראשי המדינות כי ארה"ב יודעת כי מבצע קונדור כולל תוכניות התנקשות
ברחבי העולם. "מה שאנחנו מנסים למנוע זה סדרת רציחות בינלאומיות שיכולה לגרום נזק כבד לסטטוס הבינלאומי ולמוניטין של המדינות המעורבות", כתב העוזר שלאודמן לקיסינג'ר בתזכיר מ-30 באוגוסט. תזכיר זה מוזכר במברק שנחשף כעת, מ-16 בספטמבר.
ייתכן שחששות שעלו בקרב השגרירים האמריקנים הובילו לביטול האזהרה של מחלקת המדינה. באותו מסמך מ-30 באוגוסט, כותב שלאודמן כי ייתכן שהשגריר באורוגוואי יסתכן בכך שיעביר לממשלה המקומית מסר נגד ההתנקשויות, ובנוסף, השגריר בצ'ילה אמר שייתכן שפינושה ייעלב מכך שירמזו שהוא מעורב במזימות ההתנקשות.