שתף קטע נבחר

 

סלפים מכים שורשים בעזה: "גם חיזבאללה אויב"

בקיץ היה זה ארגון "ג'ונד אנסאר אללה" שהתנגש ראש בראש עם חמאס, וכעת זהו "ג'יש אל-אומה" - ארגון הג'יהאד העולמי התורן שקורא תיגר על השלטון ברצועה. אבו עבדאללה אל-ר'אזי, מראשיו, טען בראיונות כי מאחוריו 200 לוחמים ואלפי תומכים

"תנועת הפתח, החזית העממית וחיזבאללה הם אויבים שיש להילחם בהם. השתיים הראשונות הן חילוניות והשלישית פועלת להפיץ את השיעה בקרב המוסלמים. עם זאת, לא נילחם בהן עתה - אלא רק ביהודים". זו, בתמצית, משנתו של אבו עבדאללה אל-ר'אזי, בכיר בתנועת האיסלאם הרדיקלי "ג'יש אל-אומה" (צבא האומה), ודובר התנועה. על פי שורת דיווחים בכלי תקשורת ערביים, ארגון זה, המשתייך לזרם הסלפי הפונדמנטליסטי באיסלאם, פועל בימים אלה ברצועת עזה, ומכה בה שורשים. אל-ר'אזי טוען כי הארגון מונה כבר כ-200 לוחמים ועוד אלפי תומכים.

 

פעילי הארגון מתאמנים ברצועת עזה, מתוך אתר יוטיוב

 

דבריו אלה של אל-ר'אזי מבטאים סממן לבעיה שהולכת ומתהווה עבור חמאס, בממלכה שהקים לו ברצועה. היווצרות תאי פעילות של ארגונים קיצוניים שונים המזוהים עם "הג'יהאד העולמי", ארגון אל-קאעידה ואוסאמה בן לאדן, היא תופעה שהולכת וצוברת אט-אט נוכחות,

ומהווה קושי של ממש עבור שלטון חמאס, שכן מדובר בפעילים חמושים, שאינם סרים למרות חמאס - שבימים אלה מנסה לשמור על רגיעה בטחונית.

 

גם אם המספרים בהם נוקב אל-ר'אזי מופרזים מעט, ניתן להניח שברצועה פועלים כיום לפחות כמה עשרות פעילים המזוהים עם הג'יהאד העולמי, בארגונים שונים. חלקם מצרים ואחרים מתאסלמים, אפילו מאירופה, שהצליחו לחדור לרצועת עזה בחסות המנהרות. כל אלה יצרו בחודשים האחרונים לא מעט "כאב ראש" עבור חמאס.

 

דוגמה לכך ניתן היה לראות בשורה של "פיגועי נקמה" ופיצוצים מסתורים סמוך לבתיהם ומטותיהם של ראשי חמאס ברצועה (אל-ר'אזי מכחיש כי ארגונו מעורב בהם). אם ארגונים אלה ימשיכו לצבור תאוצה, בחמאס יתקשו להסתיר את המצוקה, כפי שכבר קרה פעם אחת, באוגוסט האחרון - אז הידרדר העימות בין חמאס לארגון הסלפי "ג'ונד אנסאר אללה" לקרבות רחוב שהסתיימו עם 24 הרוגים במסגד ברפיח. אז זה הסתיים בניצחון מוחץ לחמאס - אבל היה זה ככל הנראה רק הסיבוב הראשון.

 

"להתעורר ממשטרי העריצות"

כתב העיתון הלונדוני "אל-חיאת", שיצא באחרונה עם שניים מעמיתיו לנסות ולגלות את פניו של הארגון, מספר כי עשה דרך עקלקלה בתוך הרצועה עד שהגיע לאל-ר'אזי כדי לראיינו במחבואו. הרעיונות ששמע במהלך הראיון, המתבססים על התפיסות הרווחות בארגון אל-קאעידה, לא ינעמו לארגונים הפלסטיניים, אפילו לא לחמאס - וגם לא לבעל בריתו הלבנוני, חיזבאללה.

 

ג'יש אל-אומה, הסביר אל-ר'אזי, הוא "תנועה איסלאמית הפועלת לעורר את האומה המוסלמית מהפיגור והבערות שגרמו משטרי העריצות במדינות האיסלאם, ולשחרר את המוסלמים מהעריצים". לדבריו, התנועה הוקמה לפני למעלה מ-20 שנה, אולם היא "החלה לפעול באופן פומבי ומאורגן לפני כשש שנים".


אנשי חמאס מוקפצים לעימות עם הקיצונים ברפיח, באוגוסט (צילום: AP)

 

בכמה אנשים מדובר? לפי אל-ר'אזי, "מספר הפעילים החמושים נאמד בלמעלה מ-200, ומספר תומכי התנועה ברצועה נאמד באלפים. הפעילים והתומכים מפוזרים בכל הרצועה ומחוצה לה, והם נמצאים בכל מקום בו נמצאים מוסלמים".

 

ומאיפה מגיע הכסף? התנועה, לדברי אל-ר'אזי, דחתה הצעה של איראן לממנה תמורת תנאים מסוימים שבעניינם סירב לפרט. לדבריו, תנועתו נתמכת על ידי "תרומות עממיות מנשים וגברים", וכך גם לגבי אספקת כלי הנשק.

 

"איראן הציעה לסייע לנו בעבר, אולם דחינו זאת", הוא אומר. "אנו מסרבים לסיוע בתמורה לדבר כלשהו. מי שרוצה לסייע לנו למען אללה - נקבל זאת". הוא מודה כי "ישנו סיוע חיצוני, אך לא מצד מדינות, כי אם מצד אנשים ותנועות, במיוחד פונדמנטליסטיות".

 

חיזבאללה? סתם שיעים

אל-ר'אזי אינו מהסס לתקוף תנועות פופולריות בעולם הערבי, כמו חיזבאללה למשל. "זו מפלגה שיעית, הפועלת להפיץ את השיעה בכל האמצעים בקרב המוסלמים - ואנו עוינים את הקו הזה", הוא מבהיר. "אולם בשלב זה, אנו נלחמים אך ורק ביהודים, וממשיכים להילחם בהם". ארגונו - כמו חמאס - משתייך לזרם הסוני, שעליו נמנים רוב המוסלמים, וכמעט כל הפלסטינים.

 

הוא תקף גם את תנועות הפתח והחזית העממית לשחרור פלסטין וכינה אותן "חילוניות". לדבריו, "הן אויבות שלנו, ואנו נלחמים בהן". הוא לא חסך שבט לשונו מנשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ואמר כי "אם יוכח שהוא עוזר ליהודים - נשחט את צווארו".

 

ומה עם חמאס והג'יהאד האסלאמי? "הקשר עמן מצטמצם לתיאום בשטח בעת הצורך בלבד, כדי שאנשינו יוכלו להגיע למוצבים ולהשתתף בלחימה מול כוחות הכיבוש הישראלי".

הוא אינו מסתיר כי לתנועתו ישנן מחלוקות עם חמאס, בשל השתתפותה בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית, ובכך "הנציחה את הרשות הפלסטינית על בסיס הסכם אוסלו, כמו גם הרדיפות והמעצרים שהיא מקיימת נגד פעילינו. הפתח והחמאס מענים אותם בבתי הכלא שלהם. אין אדם שנעצר על ידם ולא עונה".

 

כאמור, הוא מכחיש כל מעורבות של תנועתו לפיצוצים שאירעו בתקופה האחרונה ברצועה, וטוען בתוקף כי אין קשר בין ארגונו לבין אל-קאעידה. החזון, עם זאת, אינו שונה: הקמת "נסיכות אסלאמית", שבה תוחל ההלכה המוסלמית, לפיה "שותה יין יזכה למלקות, נואף ייסקל ורוצח ייהרג".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיג הג'יהאד העולמי, אוסאמה בן לאדן
צילום:AFP
עבד אל-לטיף מוסא, ראש הפלג הסלפי שהובס על ידי חמאס בקיץ
צילום: AFP
מומלצים