שתף קטע נבחר

 

פסגה היסטורית: אובמה והעולם נגד טרור גרעיני

פסגת הביטחון הגרעיני לא צפויה להסתיים בהשמדת מצבורי הנשק הגרעיני או במציאת פתרון לאיום האיראני, אך זה הכינוס הגדול והחשוב שהתקיים אי-פעם בנושא. הנשיא אובמה התריע ערב הפסגה: "אל-קאעידה לא יהסס להשתמש בנשק גרעיני"

עם פתיחתה היום (ב') של פסגת הביטחון הגרעיני בוושינגטון בהשתתפות נציגים מ-47 מדינות, ינסה נשיא ארצות הברית ברק אובמה לשכנע את מדינות העולם - מערביות, אפריקניות, מוסלמיות, ידידותיות יותר ופחות - להצטרף אליו למסע להגשמת חזונו. למרות הנאומים המרגשים על עולם ללא גרעין ושלום עולמי, הפסגה לא צפויה להסתיים בהשמדת מצבורי הנשק הגרעיני בעולם או במציאת פתרון לאיום האיראני, אך בכל זאת מדובר בכינוס הגדול והחשוב ביותר שהתקיים אי-פעם בנושא.  

 

הנשיא האמריקני אמר ערב הפסגה כי "אם אל-קאעידה ישיג נשק גרעיני הוא לא יהסס להשתמש בו. אם איך פעם יפוצץ נשק שכזה בניו-יורק, בלונדון או ביוהנסבורג, ההשלכות המדיניות, הביטחוניות והכלכליות יהיו הרסניות". אובמה הצביע בחיוב על דרום-אפריקה, שוויתרה על תכניתה הגרעינית.

 

לצד מדינות שהשתתפותן בכינוס סמלית בעיקרה, ונועדה להביע את תמיכתן במדיניות הגרעין של אובמה ובמאמציו הרבים לצמצם את האיום הגרעיני, ישנן רבות שמגיעות עם רשימת דרישות משלהן. הגעתו של נשיא סין, הו ג'ינטאו, נתפסת אולי כצעד חשוב במאמצים לשכנע את סין לתמוך בסנקציות על איראן, אך ככל הנראה הסכים להשתתף בתנאי שארה"ב תרככך את ביקורתה על המדיניות הכלכלית של סין ותימנע מלגנות את מניפולציות המטבע שלה. אורח בעייתי אחר עשוי להיות נשיא ברזיל, לולה דה-סילבה, הידוע בהתנגדותו הנחרצת לסנקציות חדשות על המשטר האיראני, וצפוי להתבטא לטובת זכותן של מדינות לאנרגיה גרעינית - ובתוך כך גם זכותה של איראן לתוכנית גרעין.

 

בממשל מקווים שהיעדרותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מהפסגה תאפשר לנציגים, בהם 28 ראשי מדינות, להתמקד בסוגיה העיקרית: אבטחה הולמת של אתרים גרעיניים שבהם אורניום ופלוטוניום, בניסיון למנוע מארגוני הטרור לשים ידם על טכנולוגיה ונשק גרעיניים. זו הזדמנות נדירה לנשיא אובמה לשכנע את מנהיגי העולם בחומרת האיום של טרור גרעיני, וללחוץ עליהם לחתום על הסכמים לצמצום ואבטחת הגרעין שברשותם.  

 

על הכוונת: מניעת טרור גרעיני 

הדבר האחרון שהבית הלבן זקוק לו בפסגה הוא עיסוק בגרעין הישראלי. כאשר התברר כי מדינות ערביות ומוסלמיות מתכוונות להעלות את הדרישה שישראל תצטרף לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני ותפתח את שעריה לפקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית, כבר היה ברור שנתניהו לא יחסר בפסגה. הנושא של היעדרות נתניהו עלה בשאלות של כתבים בתדרוך שהעניקו בכירים בבית הלבן לקראת הכינוס וזכה לתשובה מתחמקת אך ברורה. סגן היועץ לביטחון לאומי, בן רודס, הבהיר כי "הפסגה ממוקדת בביטחון גרעיני ומניעת טרור גרעיני. אנחנו יודעים שקבוצות טרור, ובהן אל-קאעידה מחפשות חומרים לנשק גרעיני". כל נסיון להסיט את הדיון לא יתקבל בברכה.  

 

הנושא של אבטחת מתקנים גרעיניים עלה לראשונה לדיון כבר עם קריסת ברית המועצות, והופך רלוונטי יותר ויותר, ככל שגוברים המאמצים הבלתי-נלאים מצד ארגוני הטרור להשיג חומרים לייצור נשק גרעיני ועולה הסבירות שיצליחו לעשות זאת. זו גולת הכותרת של מדיניות ממשל אובמה, שהציג בשבוע שעבר אסטרטגיה גרעינית המתחייבת לא להגיב במתקפה גרעינית נגד התקפות לא-גרעיניות. גם החתימה ההיסטורית על אמנה חדשה לצמצום מאגרי הגרעין של ארה"ב ורוסיה הוכיחה - לא הכל דיבורים.

  

אירועי השבוע שעבר חשובים בפני עצמם, אך ניתן לראות בהם רקע לפסגה המתכנסת בוושינגטון, שהציבה לעצמה מטרה חסרת תקדים: לסלק בתוך ארבע שנים את כל החומרים הגרעינים המסוכנים או לאבטח אותם כראוי. כאן לא מדובר בהכרזה אמריקנית או הסכם עם מדינה אחת. בפסגה ישתתפו גם ראשי מדינות שמדיניותם הגרעינית שנויה במחלוקת כמו ראש הממשלה הפקיסטני, יוסוף רזא גילאני, ועמיתו ההודי מנמוהן סינג. שתי המדינות נחשבות לבעלות-ברית קרובות של ארה"ב, אך מקיימות מאזן אימה ארוך שנים באסיה. בנוסף, פקיסטן אינה רק מעצמה גרעינית איסלאמית, אלא גם מדינה לא יציבה שבה חשש תמידי מנפילת הגרעין בידי גורמים עוינים ואחת המפיצות הידועות של טכנולוגיה גרעינית בעולם.  

 

פסגה של מעשים, לא נאומים 

זימון כל-כך הרבה ראשי מדינות ונציגי מדינות מציג תמונה דרמטית למדי. זו לא תהיה פסגה של נאומים, אלא של צעדים מעשיים. זו תהיה הזדמנות נדירה של אובמה לדון ישירות עם עמיתיו ובכירים אחרים ולגייס אותם למטרה. "ארה"ב לא יכולה לפעול לבדה לטפל באיום הגרעיני", הסביר רודס לקראת הפסגה, והדגיש את הצורך בהסכמה כללית על חשיבות הנושא.  

 

כבר אמש נועד אובמה בארבע עיניים עם כמה מהאורחים המרכזיים - ראש מממשלת הודו, ראש ממשלת קזחסטן, נשיא דרום אפריקה, וראש ממשלת פקיסטן. האירוע המתוקשר ביותר יתקיים בשעה חמש בערב (זמן וושינגטון), אז תיערך קבלת פנים לכל אחת מהמשלחות וארוחת הערב חגיגית, בה יישא הנשיא האמריקני נאום על טרור גרעיני. שם, באווירה לא פורמלית וכוס יין ביד, ינסה אובמה לשכנע את הנוכחים, חלקם סקפטיים, לגבי חומרת האיום של טרור גרעיני.

 

ביום שלישי, מאחורי דלתות סגורות והרחק מעיני הצלמים, יתקיימו הדיונים האמיתיים. בבוקר יידונו הצעדים שהמדינות השונות מתבקשות לנקוט - באופן מעשי או חוקי - כדי לאבטח חומרים שניתן להשתמש בהם לנשק גרעיני.

כמה מדינות, ובהן צ'ילה, כבר הודיעו על רצונן להצהיר בפסגה שהן מוותרות על הפלוטוניום והאורניום שברשותם ולהוות דוגמה לאלו שבתקווה ילכו בעקבותיהן.  

 

לאחר מכן יתקיים דיון בתפקידה של הסוכנות לאנרגיה אטומית במהלך, ובאופן שבו תסייע למדינות מעשית והדרכתית לאבטח אורניום ופלוטוניום המיועדים לכורים גרעיניים למטרות שלום. הדיון השלישי יתרכז בפעולות הבינלאומיות השונות לאכיפת יישום החלטות של מועצת הביטחון בנושא הגרעין. כאן ייכנסו לתמונה האיומים הגרעיניים מצד איראן וצפון קוריאה, שלא הוזמנו לפסגה, וייאלצו להסתפק בשידורי הטלוויזיה ובגידופים מרחוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה עם ראש ממשלת הודו
צילום: AFP
אובמה וקלינטון בדרכם לפגישות לפני הפסגה
צילום: AP
מומלצים