מהו גובהו האמיתי של האוורסט?
מחלוקת רבת שנים בין סין לנפאל על גובהו המדויק של האוורסט הגיעה השבוע לסיומה במסקנה הבאה: תלוי איך מודדים! אין לדעת אם הפשרה תחזיק זמן רב, משום שמדענים טוענים כי ההר הגבוה ביותר בעולם מתרומם בכמה סנטימטרים מידי שנה
כולם יודעים שהאוורסט
הוא ההר הגבוה ביותר בעולם, אך עד כמה הוא באמת גבוה? במשך שנים מתחולל ויכוח בין ממשלות סין ונפאל באשר לגובהו המדויק של האוורסט.
הנפאלים טוענים כי הפסגה הגבוהה בעולם מגיעה לגובה של 8,848 מטרים, ואילו הסינים חושבים כי היא נמוכה בכ-4 מטרים ומתנשאת לגובה של 8,844.43 מ' בלבד.
בעוד שהנתון הנפאלי מתבסס על בדיקה שנערכה ב-1955, הסינים מסתמכים על מחקר שנערך ב-2005 ושלא לקח בחשבון את שכבות השלג והקרח המכסות את הסלע עצמו.
אז מהו הגובה האמיתי? אין לדעת, משום שכעת הסכימו נפאל וסין שלא להסכים, לאחר משא ומתן אינטנסיבי בנושא שנערך השבוע בקטמנדו. שאלת הגובה שלא הניחה לקרטוגרפים (מומחים למיפוי) ב-150 השנים האחרונות יושבה בנתיים בשולחן הדיונים.
שתי המדינות הסכימו להכיר במדידות אחת של השנייה ולהכיר בכך שהן מודדות דברים מעט שונים. נפאל, עם זאת, מסרבת עדיין להכיר בגובה האמריקני שנמדד על ידי משלחת מארה"ב בשנת 1999, ולפיו גובהו של האוורסט הוא 8,850 מ'.
מדע בהרים
כיצד נוצרו הרי אנטארקטיקה?
ענת עמיבר, "הידען"
מחקר גיאולוגי טוען שרכס ההרים הטרנס-אנטארקטי הוא ככל הנראה שריד קצה של רמה קדומה ענקית, מלפני כ-105 מליון שנה
אלא שכמובן שבזה לא מסתיימת המחלוקת: מדענים רבים טוענים כי ההר מתרומם בכ-4 מ"מ מידי שנה ככל שתת-היבשת ההודית "דוחפת" את יבשת אסיה. שינויים נוספים יכולים להיגרם בגלל ההתחממות הגלובלית שגורמת לעליית פני הים, אשר ביחס אליהם מודדים את גובה ההרים.
הר האוורסט נמצא ברכס הרי ההימלאיה. ב-1952 המתמטיקאי ההודי רד'נאת סידקאר היה לאדם הראשון שחישב את גובהו של ההר שנקרא עד אז "פסגה XV" וטען כי הוא מתנשא ל-8,840 מ', נתון שכאמור מעורר מחלוקות עד היום. הגילוי הוליד את הצורך לקרוא לפסגה בשם של ממש, אז התעורר ויכוח חדש: כיצד יש לכנותו?
המודד הבריטי של הודו כולה, סר ג'ורג' איוורסט, התנגד כי ההר יקרא על שמו, משום שחשש כי המקומיים יתקשו לבטא את שמו האנגלי. בסופו של דבר הוא הפסיד בויכוח, ומאז ועד היום נקרא ההר הגבוה בעולם על שמו, אם כי הטיבטים מכנים אותו בכבוד "אלת אם העולם".
הר אוורסט
צילום: איי פי
ישיבת ממשלת נפאל באוורסט
צילום: AFP