שתף קטע נבחר

 

צפון אירלנד: מכונית התפוצצה מול בניין ה-MI5

דקות אחרי שממשלת בריטניה העבירה את סמכויותיה למשרד המשפטים החדש של צפון אירלנד, פוצצו פורשי IRA מכונית מול מטה סוכנות הביון הבריטית ליד בלפסט. נזק נגרם לבתים ואדם אחד לקה בהלם. ראש העיר: מנסים להחזיר אותנו לאחור

השלום בצפון אירלנד מחזיק מעמד, אבל הלילה (יום ב') נשמעה תזכורת רועמת לכך שעדיין יש מי שמעוניין להפר אותו. מחוץ לבניין סוכנות הביון הבריטית (MI5) באזור בלפסט התפוצצה מכונית תופת של פורשי המחתרת האירית, שעות לפני שהמנהיגים הקתולים והפרוטסטנטים אמורים למנות שר משפטים חדש במדינה למודת הטרור.

 

המשטרה בצפון אירלנד מסרה כי חוליה של פורשי IRA חטפה נהג מונית מבלפסט באיומי אקדח מביתו, והשתמשה ברכבו כדי לשאת את הפצצה עד אל מחוץ לבניין "פאלאס בראקס". המתחם שימש בעבר כבסיס צבאי בריטי, וכיום הוא מטה מקומי של סוכנות הביון.

 

הפיצוץ, ב-00:24 שעון מקומי, לא הוביל לפגיעות משמעותיות, אך גרם לנזק מצומצם לבתים באזור הוליווד, פרבר של הבירה בלפסט.

 

פוליטיקאים מקומיים סיפרו כי כ-50 תושבים פונו מבתיהם למרכז קהילתי עוד לפני הפיצוץ, בעקבות אזהרה טלפונית שקיבלו הרשויות. לדברי הפוליטיקאי הפרוטסטנטי בסיל מקרה, אדם אחד אושפז בבית חולים אחרי שלקה בהלם ונפל בעקבות ההדף מהפיצוץ.

 

הפוליטיקאים הסכימו כי נראה שהתזמון של הפיצוץ נועד להחליש את העברת הסמכויות מהממשלה הבריטית למשרד המשפטים החדש של הקואליציה הקתולית-פרוטסטנטית בצפון אירלנד. הסמכויות הועברו באופן רשמי בחצות, 24 דקות לפני הפיצוץ. בריטניה מחזיקה בשליטה על מוסדות אכיפת החוק, במיוחד ה-MI5, שמשחק תפקיד חשוב באיסוף מידע על טרוריסטים.

 

שר משפטים של פשרה 

בהמשך היום צפויים מחוקקים בצפון אירלנד למנות את דייוויד פורד, מנהיג מפלגת הברית, לשר המשפטים. מפלגתו של פורד, אשר מבקשת את תמיכתם של הרוב הפרוטסטנטי והמיעוט הקתולי, היא חריגה בנוף הפוליטי של צפון אירלנד.

 

המפלגה לא קיבלה עד כה תפקידים חשובים במסגרת הסכם חלוקת הכוח, אך שתי המפלגות שמנהיגות את הקואליציה - האיחוד הדמוקרטי והשין פיין - בחרו בפורד כמועמד של פשרה, משום שאף אחת מהן לא רצתה שיריבתה תשלוט במשרד המשפטים.

 

לדברי ראש העיר בלפסט, נעמי לונג, פורשי ה-IRA מנסים למנוע הקמת "מבנים פוליטיים יציבים וחברה שלווה". לונג, שמכהנת כסגנית מפלגת הברית, אמרה כי היא בטוחה בכך שפעולותיהם של אלה שמנסים "לגרור את צפון אירלנד בחזרה לעבר מחליאות את רוב התושבים בקהילה שלנו".

 

ה-IRA הרג כ-1,800 בני אדם בין 1970 ל-1997, בניסיון להביא לפרישת צפון אירלנד מבריטניה. הארגון זנח

את האלימות והניח את נשקו ב-2005 ותמך במאמצים של השין פיין להקים קואליציה עם אויביהם לשעבר.

 

אולם קבוצות קטנות של פורשי IRA ממשיכות לבצע פיגועים. במרס 2009 ירו הפורשים למוות בשוטר ובשני חיילים, ולפני כחודשיים פוצצו בהצלחה מכונית תופת אחרי כעשור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדם אחד נפגע מההדף (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים