בין מיצבים למצבות
כוכב נבחרת אנגליה בכדורגל התגלה כצייר מחונן, או שלא. למה צריך מוזיאון של קרח ומאיפה צצו פסלים באמצע בית קברות באוסטרליה? וגם: בת הים הקטנה - הסאגה ממשיכה. אמנות מסביב לגלובוס
כדורגל ואמנות - מה הקשר? ובכן, ספר איורים ייחודי שיצא לאור באנגליה ובו דיוקנאות אישיים פרי עטם של ארבעים משחקני הפרמייר-ליג לא ממש מעיד על קיום אותו קשר, יש שיגידו אף סותר אותו. ובכל זאת, האלבום "Art of Football" איגד את פרי יצירתם האמנותית של כמה מכוכבי הכדורגל במדינה - כל זאת לטובת גיוס תרומות לנזקקים. העותק היחיד של האלבום הוצא למכירה פומבית בלונדון.
קבלו את הנבחרת. מקבץ ציורי "ארט אוף פוטבול" (צילום: רויטרס)
בין הכדורגלנים שהצטרפו ליוזמה בולטים כוכבי נבחרת אנגליה וויין רוּני ממנצ'סטר יונייטד וסטיבן ג'רארד מליברפול וכן הקשר הוולשי הוותיק, ראיין גיגס - כולם מאסטרים בעלי שליטה אבסולוטית ברגליהם על מגרש הדשא. אך מה בנוגע למיומנות ידיהם על הנייר?
עולמו של וויין. רוני כפיקאסו? (צילום: רויטרס)
האיורים אמנם לא מרשימים במיוחד, אולם הגרפולוגית אמה באשה, שנשכרה על ידי הפרמייר-ליג כדי להעריך את אישיותם ותוכנותיהם של הנפשות הפועלות, מצאה פוטנציאל גדול במיוחד אצל רוני. "יש לו איכויות של פיקאסו", קבעה המומחית, "הדיוקן שלו וחתימתו מורים על כנות, מחויבות וביקורת עצמית. הוא חושב קדימה, מנתח ורוצה לדעת הכל. הוא לא לוקח דברים בקלות והוא עובד קשה".
הקפאה ביחסים עם טורקיה
כנראה שלמכור קרח לאסקימוסים זוהי קלישאה שנעלמה כמו שלג דאשתקד, לכן יצאו הנורבגים דרומה כדי לנסות ולסחור במשאבי הטבע שברשותם דווקא עם הטורקים. לא נפט, לא מים כבדים, אלא רק קרח. והם הביאו הרבה ממנו לאיסטנבול, שם ייפתח בשבוע הבא מוזיאון הקרח הראשון באירופה.
פסל מקרח בטבורה של איסטנבול (AP)
המוזיאון, שייפתח במרכז הקניות הגדול ביותר במטרופולין הטורקי, יציג למבקרים פסלים מרהיבים עשויים קרח שמקורו בהרי נורבגיה. על מנת למנוע את הפשרתם, תהיה שמירה מוקפדת על הטמפרטורה בחלל - חמש מעלות מתחת לאפס. מי שיאזור אומץ ויחדור לחדרי התצוגה הקפואים יקבל סיוע בדמות מעיל אסקימוסי.
ההכנות בעיצומן. מפסלים בקרח (AP)
המיזם כולו - "מג'יק אייס" שמו - ייפתח ביום שישי הבא בשיתוף מנכ"ל המוזיאון, רואר אולסה הנורבגי, שיביא עמו מאוסלו לטקס הפתיחה המרהיב את זוכה האירוויזיון משנה שעברה, אלכסנדר ריבאק. נו, עכשיו אולי נוכח היחסים הקרים של הטורקים עם הנורבגים הגיע הזמן להפשרה ביחסים איתנו?
הכינו את הבגדים החמים לקראת החופשה בקיץ (AP)
האחות הקטנה של הבת הקטנה
משהו קורה בממלכת דנמרק, והתככים והמזימות בבית המלוכה של המלט מתגמדים נוכח אלו הנוגעים ל"בת הים הקטנה", פסלו המונומנטלי של אדוארד אריקסן מ-1913. מדובר בפסל בהשראת האנס כריסטיאן אנדרסן, שעד לאחרונה היווה מוקד עליה לרגל בנמל קופנהאגן. והסאגה מסרבת להסתיים.
סיפור מהאגדות. האחות של... (AFP)
תקציר הפרקים הקודמים: בת הים, שהיתה קורבן להתעללות חוזרת ונשנית מצד ונדליסטים מזדמנים, חטפה מהלומה נוספת - הפעם מהממשלה, שהגלתה אותה לסין כדי לייצג את המדינה ביריד ה"וורלד אקספו" בשנגחאי. היא תשוב רק בעוד חצי שנה ובינתיים יש מי שמתבדח על חשבונה עם הצבת שלד שחציו אדם-חציו דג. לא שזה מה שמספק את הציבור הממורמר, שחלק גדול ממנו התנגד לשליחות של בת הים בניכר וכבר מתגעגע לדמות האיקונית שלו.
הסאגה ממשיכה, בלוקיישן חדש. האחות של בגן טיבולי (צילום: AFP)
את הפתרון סיפקה משפחתו של הפסל אריקסן, שהציבה העתק חדש של בת הים במרכז גן טיבולי בעיר. זוהי האחות התאומה והרעננה יותר, אך כנראה שהיא קצת פחות מעניינת. "משפחתנו החליטה שראוי שלאזרחי דנמרק ולתיירים תהיה הזדמנות לראות את בת הים הקטנה, גם כשזו המקורית נמצאת בסין", הסבירה אליס אריקסן, נכדת הפסל.
הם דווקא נשארים בבית
יתכן שבצ'ילה למדו משהו מהתסבוכות של הדנים? הממשלה בסנטיאגו קיבלה הצעה מצרפת להעביר את אחד מפסלי המואי העתיקים באי הפסחא אל גני הטולרי בפריז. מועצת המונומנטים הלאומית של צ'ילה הודיעה כי היא נוטה להסכים להצעה, אולם משאל עם שנערך בין 4,000 תושבי האי העלה כי יש התנגדות קשה למהלך. 89 אחוזים מבני הראפה נוי השיבו בשלילה ליוזמה.
הפסלים באיי הפסחא. נשארים בבית (צילום: AFP)
פסחו על ההצעה. בני הראפה נוי רוצים את הפסלים לידם (צילום: AFP)
עתה מתלבטים בממשלת צ'ילה אם להתעלם מהתוצאות ולשלוח את אחד הפסלים המסתוריים אל מעבר לים, או להשלים עם סירובם של המקומיים. אלו כבר למדו מניסיון העבר, כשפסל קטן שהושאל לפוליטיקאי שביקר באי ב-1927, הוחזר רק אחרי 79 שנים בתום טיול מסביב לעולם.
מסדר פסלים באיי הפסחא. כולם פה? (צילום: AFP)
"אפשר להבין את התגובה של התושבים", הסביר ההיסטוריון לואיס קרלוס פרנטיני, "לאורך ההיסטוריה הם ראו חלק משמעותי מהמסורת שלהם נעלם. הם חושדים שמה שיעזוב את האי לא ישוב, ואין להם הרבה מה להרוויח מזה, מכיוון שגם כך האי מוצף בתיירים".
בין מצבות ומיצבים
המונומנטים של איי הפסחא יישארו לעת עתה עם התושבים, מה שאי אפשר להגיד על הפסלים ברוקווד, הסמוך לעיר סידני באוסטרליה. לא שזה משנה לתושבים המקומיים, הם הרי מתים. התערוכה "חבוי" (Hidden) הוקמה בתוך בית הקברות הגדול, מה שלא תמיד מתקבל בהבנה בקרב המבקרים שמגיעים להתייחד עם קרוביהם המתים. הם באו לראות מצבות, לא מיצבים.
"השתקפות", מיצב של קיילי באוולס באמצע בית הקברות (צילום: רויטרס)
מי שהולך לאורך השבילים במדשאת הזיכרון יכול להתרשם מגולגולת ענקית עשויה לבנים, מיצב תלוי של עיני פלסטיק מדממות וכן פסל של כפפה הבוקעת מן הקרקע בשם "לנצח, מייקל" - הצדעה למייקל ג'קסון המנוח. "זה מספיק נורא להגיע לכאן. הפסלים נוטלים מעט מהעגמומיות של המקום הזה וזה מנחם", פירגן גארי מור, שמגיע תדיר לבקר את קברה של אשתו המנוחה.
הצדעה של ג'יזל סטנבורו למלך הפופ (צילום: רויטרס)
מצד שני, יש כמובן מי שמתנגד ליוזמה. "אנשים מגיעים לכאן כדי להתייחד עם המתים, לא כדי להתבדר", הסביר מבקר בבית הקברות. "עליהם להקים את התערוכה בפארק או במקום ציבורי אחר".
"בשנים עברו משפחות היו מגיעות לערוך פיקניקים על המדשאה ברוקווד בימי ראשון", נזכר אוצר התערוכה, דייויד קפרה, "זה כבר לא קורה וזוהי דרך לפנות לציבור ולהזכיר לאנשים על ההיסטוריה העשירה של בית הקברות". בכל מקרה, התערוכה נסגרת ב-18 באפריל ואתם מוזמנים כמובן. לעשות חיים, לא כמתים.