שתף קטע נבחר

 

זוכרים ומזדהים: מצעד החיים בצל האבל בפולין

"זה הניצחון שלנו", סיפר ל-ynet נכדו של ניצול שואה שצועד לראשונה בין מחנות ההשמדה. לאות הזדהות עם האבל הפולני על מות הנשיא וצמרת השלטון, דגלי ישראל עוטרו בסרטים שחורים. יו"ר המצעד: "בגאון ובגאווה נגיד - אנחנו פה"

בעוד שבפולין ממשיכים להתאבל על מותם של הנשיא, רעייתו וצמרת השלטון בהתרסקות המטוס ברוסיה, בצהריים (יום ג') יצעדו ממחנה הריכוז אושוויץ למחנה ההשמדה בירנקאו יותר מעשרת אלפים צעירים ב"מצעד החיים". "זה יום קשה פה לכל הפולנים, אנחנו צועדים והם מגלים הבנה מרובה לצורך שלנו להמשיך ולהנציח את השואה", אמר ל-ynet יו"ר המצעד, שמואל רוזנמן.

 

יום השואה ב-ynet: 

 

לאות הזדהות עם המארחים הפולנים, עוטרו דגלי ישראל בסרטים שחורים. המשתתפים באים מ-45 מדינות, ולא כולם יהודים. "בגאון ובגאווה אנחנו מתכוונים להגיד - הנה אנחנו פה, גם 60 שנה אחרי המלחמה אנו מזכירים לכל העולם לעולם לא לשכוח", הוסיף רוזנמן.

 

צילום: AFP

 

בראש מצעד החיים צועדים יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי ורב העיר תל אביב ישראל לאו, כשלצדם הטניסאית שחר פאר, השחקן אוהד קנולר. גם שר המדע, דניאל הרשקוביץ, והשר לשירותי דת, יעקב מרגי, משתתפים במצעד.

 

איתן פטיגרו, 29, צועד בפעם הראשונה במצעד החיים וזוהי מבחינתו סגירת מעגל: "ביום שבת, לקראת הנסיעה,

הלכתי ליד ושם לחקור קצת יותר פרטים ושיתפתי גם אנשים פה בפולין. סבא שלי עבר דרך חתחתים - הוא התגייס ב- 39' לצבא הפולני, בעקבות פלישת הגרמנים, הוא נפצע וישב כמה חודשים בשיקום.

 

"ב-41' הוא התגייס לצבא האדום לפלוגות העונשין של סטאלין, שם נפצע שוב וישב בשיקום שבעה חודשים. בזמן הזה גילה כי כל משפחתו, כמו כל הקהילה היהודית בכפר ממנו בא (קוז'אן רדוק) נרצחו בבורות ההריגה. בבית החולים הכיר את סבתא שלי, אשתו השנייה, ואז הם עלו ארצה כאשר הם איבדו את בנם הראשון במלחמת יום כיפור. מדובר באדם שעבר הרבה בחייו".

 

יום השואה ב-ynet - עוד כתבות מיוחדות:

 

"סבא ציווה לנו את הציונות"

הצעידה במצעד החיים מספקת תחושת גאווה מיוחדת לפטיגרו: "הדרך שסבא הנחיל לנו - הוא ציווה לנו את הציונות והמדינה, המצעד הזה שהוא עם המון יהודים וישראלים הוא ללא ספק מפגן נוכחות שאנו ממשיכים ומקיימים. אני בטוח שלניצולים עושה טוב לראות את כל הנכדים והנינים המבטיחים את המשך קיומנו. זה הניצחון שלנו".

 

השר מרגי, שמשתתף במצעד, אמר כי "המדינה חייבת לאפשר לכל תלמיד לעבור אירוע מכונן זה בחייו". בכוונתו להעלות את הנושא לסדר היום בישיבת הממשלה הקרובה. 

 

המשנה לראש הממשלה, השר משה יעלון, השתתף במצעד החיים בפונאר שבליטא וקרא למנהיגי העולם החופשי "לעצור בדרך זו או אחרת את המשטר האיראני, שממשיך לכוון מאמציו לפתח יכולת צבאית גרעינית". הוא הוסיף כי "עלינו ללמוד את הלקח החשוב מהשואה - אידיאולוגיה פנאטית אינה יכולה להיעצר על-ידי פיוס".

 

מוקדם יותר היום נשמעה צפירת דומייה בת שתי דקות. טקסי יום הזכרון נמשכו בטקס ב"יד ושם" בירושלים, שאחריו אזרחים קראו בשמות קורבנות הנאצים. בטקס "לכל איש יש שם" בכנסת, הקריאו הנשיא, ראש הממשלה, שרים וח"כים שמות של נספים. הנשיא פרס סיפר כיצד הוכנסו קרוביו לבית כנסת ונשרפו חיים.

 

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' אהרן ברק, סיפר בטקס שנערך במרכז הבינתחומי הרצליה על הלקח שלו מן השואה. "הלקח שלי הוא כפול: בראש ובראשונה – מדינת ישראל - כמה חשובה היא המדינה הזאת לנו. לא רק מבחינת הסתכלות על השואה, אלא בעיקר הסתכלות קדימה, ששואה כזאת לא תשוב ולא תתרחש. אבל הלקח השני שלי הוא האדם. הגרמנים ניסו לא רק לקחת את החיים שלנו, הם ניסו לקחת מאיתנו את כבוד האדם שלנו. הם התייחסו אלינו כאל עפר ואפר. בסופו של יום הם לא הצליחו, לא רק מבחינת אלה שנשארו בחיים, אלא גם כי בגטו היו חיי תרבות ואמנות, היתה מוזיקה בגטו והגרמנים היו באים לשמוע את התזמורת", אמר ברק, ניצול גטו קובנה.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מזכירים לא לשכוח" (ארכיון)
צילום: רויטרס
מצעד החיים בשנה שעברה
צילום: AP
מומלצים