רפלקסולוגיה לסוכרת: טיפולי ספא טובים לבריאות
עיסוי שוודי נגד דיכאון, רפלקסולוגיה לטיפול בסוכרת ושיאצו כדי לחסוך לידה קיסרית. אנחנו מתמסרים לטיפולי הספא מסיבות פינוק טהורות. אבל אחרי שתקראו את הכתבה הזאת, תיהנו גם מהידיעה שהפינוק הזה תורם לבריאותכם הכללית. כל הפרטים לפניכם. תבלו יפה
פתגם ידוע אומר שכל מה שעושה לנו כיף הוא לא חוקי, לא מוסרי או משמין. ובכן, לא הכל. יוצאים מהכלל הזה טיפולי הספא למיניהם, תענוגות שאימצנו ממקורות שונים בעולם - מהעיסוי השוודי הקלאסי ועד עיסויים שנולדו בסין, בהודו וביפן.
אלא שטיפולים אלה לא רק מרגיעים ומהנים. בשנים האחרונות מתברר שהם גם תורמים לבריאות. המחקרים בתחום עדיין נמצאים בתחילת הדרך, כמות העדויות המדעיות רחוקה מלהספיק, ובחלק מהמקרים הממצאים אינם חד משמעיים. ובכל זאת, התמונה נראית מבטיחה בהחלט. הנה כמה מהעדויות שהצטברו על שלושה מהטיפולים הפופולריים ביותר כיום.
עיסוי שוודי
העיסוי שנחשב לפופולרי ביותר בין טיפולי הספא נקרא "שוודי" בגלל ארץ המוצא של ממציאו. פרופ' פר הנריק לינג היה מדריך סיף באקדמיה המלכותית בשטוקהולם בתחילת המאה ה־18. הוא סבל מדלקת מפרקים שגרונית, ובחיפוש אחר תרופה למכאוביו הגיע ליפן והתוודע שם לשיטות עיסוי מזרחיות. בשילוב הידע שלו באנטומיה הוא פיתח שיטת עיסוי, שזכתה מאוחר יותר לשם "עיסוי שוודי" או "עיסוי קלאסי".
בשונה מהטכניקות המזרחיות, המתמקדות בשיפור זרימת האנרגיה במרידיאנים (ערוצי אנרגיה בלתי נראים בגוף), העיסוי השוודי מתמקד בעיקר באנטומיה ובפיזיולוגיה של הגוף, ומיועד לשפר את זרימת הדם ואת פעילות בלוטות הלימפה.
איך מתבצע הטיפול: ישירות על הגוף, כשהמטפל משתמש בשמן כדי לעסות, ללוש ולהחליק על גופו של המטופל. המרצת מחזור הדם ופעילות בלוטות הלימפה נועדה להגביר את זרימת הדם לתאים ולרקמות, להוליך אליהם חמצן וחומרי הזנה ולשפר את חילוף החומרים ואת פינוי הפסולת. העיסוי מתחיל בקצות הגפיים ועובר אט־אט לכיוון האיברים במרכז הגוף עד לאזור הלב. בכך הוא שונה מעיסויים אחרים (כעיסוי רקמות עמוק, למשל) המתמקדים באיבר או באזור מסוימים.
העיסוי מתחיל בתנועות זורמות וארוכות, שנקראות אפלורז'. תנועות אלה עוזרות להזרמת הדם, לחימום ולהכנת הרקמות לעיסוי העמוק יותר. בהמשך עובר המטפל לפרסטיז', תנועות המבוססות על לישה עמוקה יותר לתוך השריר, ומאפשרות הזרמת דם ושחרור פסולת מהאזורים העמוקים יותר.
על אילו בעיות הטיפול אמור להקל: העיסוי השוודי מיועד לסייע בהפחתת כאבים, בהפחתת נוקשות במפרקים ובשיפור טווחי התנועה והתפקוד הפיזי אצל אנשים הסובלים ממחלות דלקתיות כרוניות. בנוסף, הוא מיועד לטפל בבעיות הקשורות בזרימת הדם, וכן לשפר את פעילות המעיים. מאחר שהעיסוי מבוצע עם כיוון המעיים, הוא מביא להאצת פעילות שרירי דופן המעי ומסייע לדחיפת המזון המעוכל במורד המעי.
עוזר לזרימת הדם (צילום: ויז'ואל פוטוס)
מה אומרים המחקרים
מפחית כאבים ודיכאון. מחקר שפורסם בדצמבר 2003 בכתב העת Journal of Alternative and Complementary Medicine בחן את יעילות העיסוי השוודי בטיפול בכאבים כרוניים בגב, בצוואר, בכתפיים, בראש ובגפיים. המחקר מצא כי העיסוי גרם לירידה ניכרת בכאב, וכן ברמת הדיכאון והחרדה, ירידה שנשמרה גם כעבור שלושה חודשים.
משפר תנועתיות. צוות חוקרים מהאוניברסיטאות ייל וניו ג'רזי בחן את יעילות העיסוי השוודי על חולים הלוקים בדלקת מפרקים ניוונית בברך וסובלים מכאב, נוקשות והגבלת טווח התנועות. במחקר, שפורסם ב־2006 בכתב העת Archives of Internal Medicine, נמצא כי העיסוי שיפר את הגמישות וטווחי התנועה, וכמו כן חלה ירידה של ממש בכאב.
מקל על חולי סרטן. במחקר שנערך בגרמניה נבחנה יעילות העיסוי השוודי בהפחתת התסמינים ובהקלה על הפרעות מצב הרוח בקרב חולות בסרטן השד. המחקר, שפורסם בפברואר 2009 בכתב העת Psycho-Oncology, מצא הפחתה ניכרת בתחושת אי הנוחות הפיזית וברמות העייפות, לצד שיפור משמעותי במצב הרוח. מחקר נוסף, שפורסם במרץ 2008 בכתב העת Journal of Alternative and Complementary Medicine, הראה אף הוא שלטיפול בעיסוי השוודי יש השפעה חיובית בהקלה על התסמינים של חולי סרטן. מדובר, בין השאר, בהפחתת כאב, עייפות, חרדה ובחילה, בשיפור איכות השינה והיכולת להתרגע, וכן בשיפור התגובה של מערכת החיסון.
שיאצו
רובנו מכירים את השיאצו מאתרי הספא כעיסוי חביב שמטרתו העיקרית הפחתת מתחים והשגה של תחושת רוגע. למעשה, מדובר בטיפול בעל מטרות ריפוי מגוונות לגוף ולנפש. ביפן, מולדתו, השיאצו נחשב טיפול רפואי המאושר ומפוקח על ידי משרד הבריאות. על פי ההגדרה הרשמית של המשרד, הוא נועד "לתיקון תקלות פנימיות, לקידום הבריאות ולשימורה ולטיפול במחלות".
איך מתבצע הטיפול: הטכניקה מבוססת בעיקר על לחיצות על הגוף המתבצעות בעזרת האצבעות, אבל גם באמצעות כף היד, המרפקים והברכיים. בנוסף, משלב הטיפול הנעה של הגוף באמצעות מתיחות עדינות, טלטולים, רוטציות ותנועות סיבוביות. העיסוי מתבצע ללא שימוש בכוח, אלא תוך היעזרות במשקל הגוף והקשבה לצורכי גופו של המטופל ולמגבלותיו. הצרכים והמגבלות האלה מכתיבים את אופי הטיפול ואת הקצב, שיכול להיות מהיר או איטי.
ככל הטיפולים המזרחיים, השיאצו מבוסס על העיקרון ההוליסטי, שתופס את האדם כשלם ומתייחס הן לתפקוד הפיזיולוגי של הגוף והן לתפקוד הרגשי והרוחני. גם כאן הלחיצות מתבצעות בנקודות שונות לאורך המרידיאנים, כשהמטרה היא להביא לזרימה טובה יותר של הצ'י (כוח החיים או האנרגיה הזורמת בכל היצורים החיים), ולאזן אותו מחדש.
בניגוד לעיסוי השוודי, השיאצו מתבצע בלבוש מלא על מזרן ולא עושה שימוש בשמנים. התוצאה היא מגע אינטימי מאוד, אבל לא חושפני. הקרבה לקרקע מעניקה למטופל תחושת ביטחון ויציבות, ובו זמנית מאפשרת למטפל טווח רחב של מקום לתנועה ולעבודה נכונה.
על אילו בעיות הטיפול אמור להקל: החל בבעיות בשלד, בשרירים, בתנועה וביציבה, דרך בעיות באיברים ובמערכות פנימיים (דוגמת מערכות הנשימה, העיכול והרבייה) וכלה במחלות הקשורות למתח נפשי.
מה אומרים המחקרים
מקדם את הסיכויים ללדת בלי קיסרי. מחקר שפורסם ב־2005 מצא שיולדות שקיבלו טיפול שיאצו נטו ללדת בלידה ספונטנית, ללא צורך בניתוח קיסרי.
יעיל כטיפול משלים לחולי סרטן. האגודה לחקר הסרטן בבריטניה פרסמה לאחרונה הצהרה שלפיה אין עדויות מדעיות ליעילות הטיפול בשיאצו במחלות סרטן. עם זאת, מבהירה האגודה כי העובדה שאין עדויות אינה אומרת שהשיאצו אינו יעיל, אלא פשוט שעדיין לא נבחן כראוי. כמו כן, נאמר, "מספר מחקרים שהשתמשו בעיסויים, כולל טיפולי שיאצו, מצביעים על כך שהטיפול עשוי להיות יעיל כטיפול משלים לחולי סרטן ולמחלות אחרות". כיום משולבים טיפולי שיאצו במרכזי סרטן בכמה בתי חולים בעולם, כולל מרכז דוידוף לסרטן במרכז הרפואי רבין, כטיפולים משלימים בבעיות כגון כאבים, הפרעות שינה, תשישות והפרעות במערכת העיכול.
רפלקסולוגיה
האמונה שעליה מבוססת שיטה עתיקת יומין זו אומרת שלכל איבר בגופנו יש ייצוג בכף הרגל. טיפולי רפלקסולוגיה תוארו כבר בהודו העתיקה, וציורים המתארים טיפולים אלה התגלו בפירמידות במצרים.
בפיתוח השיטה המקובלת בימינו החל רופא אף־אוזן־גרון בשם וויליאם פיצג'רלד בשנת 1913. השיטה שוכללה בשנות ה־30 וה־40 של המאה ה־20 בידי אחות ופיזיותרפיסטית בשם יוניס אינגהם, שפיתחה מפה מיוחדת המציגה את המקומות המדויקים בכף הרגל בהם מיוצגים איברי הגוף השונים. היא גם הייתה זו שקראה לטיפול בשם "רפלקסולוגיה". השיטה מיועדת לאבחון מחלות ולטיפול בהן, והעוסקים בה טוענים שאפשר לטפל בעזרתה בטווח רחב של בעיות הקשורות לגוף ולנפש.
איך מתבצע הטיפול: האבחון נעשה בעזרת התבוננות בכף הרגל ונגיעה בה, והטיפול נעשה באמצעות עיסוי ולחיצות בנקודות מפתח. המונח רפלקסולוגיה נגזר מהמילה האנגלית השתקפות. ההנחה בבסיס השיטה היא שהמטפל יוכל לאבחן שינויים ובעיות באיברי גוף שונים על סמך הרגישות של האזור שבו הם מיוצגים בכף הרגל.
לאחר האבחון מבצע המטפל איזון גופני כללי, ולאחר מכן מתמקד באזורים בכף הרגל שמייצגים את האיברים שבהם התגלו הבעיות. המטרה היא לחזק ולהעצים את יכולת הריפוי הטבעית של הגוף, לשפר את רמות האנרגיה ולהביא את הגוף לאיזון. הטיפול כולל טכניקות מגע מגוונות, החל מעיסוי עדין, דרך הנעה של אזורים מסוימים בכף הרגל וכלה בלחיצות נמרצות, בהתאם לצורך.
בטיפול הראשון ייתכנו ריאקציות חיוביות (כגון האצה בחילוף החומרים או עוררות גבוהה יותר) או שליליות (כעייפות מוגברת). התגובות אינן מסוכנות, אלא משמשות סימן לתחילת תהליך הריפוי.
על אילו בעיות הטיפול אמור להקל: כאבי שרירים ומיגרנות, עייפות וחוסר אנרגיה, מתח ולחץ, נדודי שינה, בעיות הקשורות למערכת העיכול, בעיות הקשורות לפעילות הורמונלית (כגון כאבי מחזור או אי סדירות במחזור החודשי), בעיות בבלוטת התריס ועוד. בעיקר נחשבת הרפלקסולוגיה ליעילה במצבים שבהם הבדיקות תקינות, אך המטופל מתלונן על תסמינים –למשל, במצבי כאב שאינם קשורים לדלקת או לפציעה, ובמצבים המוגדרים כמעי רגיז.
לכל איבר - ייצוג (איור באדיבות אינפוגרפיקה ידיעות אחרונות)
מה אומרים המחקרים
מסייעת לסיבוכי סוכרת. במחקר שפורסם ב־2006 בכתב העת Journal of Korean Academy of Fundamental Nursing, נבדקה השפעתה של רפלקסולוגיה עצמית שביצעו 76 חולים בסוכרת מסוג 2 על זרימת הדם לגפיים ועל נוירופתיה – הסיבוך השכיח ביותר של מחלת הסוכרת, שמתאפיין בכאבים, בתחושות נמלול וזרמים ועוד. החולים למדו לבצע רפלקסולוגיה עצמית, ובתום שישה שבועות נמצא כי הטיפול לא הועיל בשיפור זרימת הדם לגפיים, אבל היה אפקטיבי מאוד בהפחתת הנוירופתיה.
מסייעת לישון. סקירת מחקרים, שפורסמה ב־2003 בכתב העת Alternative Complementary Therapy,
כללה שמונה מחקרים שבדקו את השפעת הרפלקסולוגיה על איכות השינה. על פי הסקירה, רוב המחקרים מצאו
שיפור באיכות השינה לאחר טיפול ברפלקסולוגיה.
ייעוץ מקצועי: ד"ר גלעד כהן, מנהל מאוחדת אקסטרא (רשת מרפאות טיפול בכאב כרוני ושירותי רפואה משלימה של קופת חולים מאוחדת), המנהל האקדמי של מדיגייט, בית הספר לרפואה משלימה בווינגייט, והיועץ המקצועי של כנען ספא; איריס פסחוב־נייפלד, מרצה לעיסוי שוודי במכללת רידמן; שיר וולוצקי־ברש, ראש מגמת שיאצו במכללת רידמן רפלקסולוגיה