שתף קטע נבחר
 

עובדים תאילנדים בדרום פתחו בשביתה

אירוע נדיר התרחש היום במושב אוהד שבנגב המערבי. חמישה עובדים תאילנדים הכריזו על שביתה ולא יחזרו לעבוד בשדה עד שהחקלאי המעסיק אותם ישווה את שכרם לזה של העובדים במשקים הסמוכים. המעסיק: "משרד הפנים הורס אותנו ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשלם כמה שהיו רוצים"

קבוצה של חמישה עובדים תאילנדים ממושב אוהד, הממוקם בחבל הבשור שבנגב המערבי, פתחו היום (ב') בשביתה ללא הגבלת זמן. העובדים דורשים שהחקלאי המעסיק אותם, מוטי מזרחי, יעלה את שכרם ומסרבים לחזור לעבודה עד שמזרחי ייענה לדרישתם.

 

עובדים זרים - כתבות נוספות:

 

העובדים, המועסקים בגידול ירקות, משתכרים כיום 110 שקלים נטו ליום עבודה בן 8-7.5 שעות. שכר המינימום הרשמי בישראל הוא 154 שקלים ליום עבודה לעובד ישראלי, ו-148 שקלים לעובד זר שמעסיקו מספק לו לינה.

 

מזרחי הסכים להעלות את שכרם ל-116 שקלים, אך העובדים דורשים 120 שקלים ליום לפחות. "כל מה שהעובדים הללו דורשים הוא להשוות את שכרם לזה של תאילנדים אחרים במשקים שכנים באותו המושב בדיוק", סיפרה ל-ynet קייסי גונן, רכזת פניות עובדים תאילנדים בארגון קו לעובד, "העובדים במשקים השכנים מקבלים 118 שקלים ליום, וחלקם כבר דרשו לאחרונה תוספת שכר".

 

יש לציין כי מחר חל ראש השנה התאילנדי והעובדים יהיו בחופש בלאו הכי, אך לדבריהם, אם מזרחי לא ייענה לדרישתם, לא ישובו לעבודה ביום רביעי. זאת, למרות שלדברי קייסי: "אני לא יודעת כמה זמן הם יוכלו להרשות לעצמם לשבות כיוון שעל ימי השביתה איש לא ישלם להם אגורה".

 

המעסיק: "השביתה אינה קשורה לכסף"

"העובדים הללו מקבלים על חשבוני גז, חשמל ולינה בחינם ואת כל המסים", אמר בתגובה מוטי מזרחי. "הבעיה שלהם זה לא הכסף אלא שבימים האחרונים התחלתי לצאת לשטח ולעבוד ביחד איתם, ככה בא לי אבל הם טוענים שכשאני עובד איתם הם צריכים לעבוד קשה יותר כי אני לא נותן להם לנוח".

 

גולן מבטלת את טענותיו של מזרחי, וטוענת שגם בניכוי ההוצאות שמזרחי מוציא על העובדים, שכרם אינו מגיע למינימום. לדבריה: "עובדים שמועסקים במדינה זרה ומגיעים לכאן במיוחד כדי לעבוד, לאחר ששילמו הון על עצם הגעתם לכאן, ומתגוררים באזור רחוק מהמרכז ומעט מסוכן, צריכים לקבל לינה מהמעסיק שלהם וזה ממש לא צריך להיות מנוכה משכר המינימום שלהם, חוק שכר המינימום לא אמור להתחשב בדברים הללו".

 

מזרחי עצמו נשוי לאישה מתאילנד שנשא עוד לפני שהחל להעסיק את התאילנדים ואף מגדל עימה את בנה, ומנופף בכך כדי להראות שאינו "שונא תאילנדים". "אני לא מנצל אותם", אמר מזרחי. "כל אחד מקבל מה שמגיע לו. התאילנדים תפסו תחת כי הישראלים לא רוצים לעבוד במקומם. הבאתי לפה לאחרונה שבע קבוצות של בדואים כדי לבדוק אם הם יכולים להחליף את התאילנדים ואף אחת מהן לא התאימה, הביאו לי ממש ילדים. אני הייתי רוצה לשלם לעובדים הנוכחיים שלי כמה שיותר, אבל אין לי כסף. אנחנו מפרנסים את כל העולם: ספקים, נהגים, ולנו לא נשאר שום דבר. יש לי מכסה להעסיק 10 תאילנדים וקיבלתי רק חמישה. משרד הפנים הורס אותנו ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשלם להם כמה שהיו רוצים".

 

שביתות של עובדים זרים הן אירוע נדיר מאוד בישראל, אף כי שביתות של תאילנדים הן נפוצות יותר משביתות של עובדים מסין, זאת כיוון שהחוק הסיני אוסר על שביתות בכלל ומאיים בעונש מוות על עובדים ששובתים, אפילו במדינה זרה, בעוד שהחוק התאילנדי, כמו החוק הישראלי, מתיר שביתה ואף מעודד עובדים במדינות זרות להיאבק על זכויותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים תאילנדים במושב אחיטוב
צילום: עידו ארז
מומלצים