שתף קטע נבחר

החיידק האלים כמעט והרג את שיר הקטנה

במהלך טיול עם הוריה בחיפה, החלה שיר בת השנה ושלושה חודשים לפרכס והובהלה לבית החולים כרמל, שם נמצא כי החיידק האלים תוקף את גופה. טיפול אנטיביוטי הציל את חייה. משרד הבריאות איתר 50 איש שבאו עמה במגע וטיפל גם בהם

חייה של פעוטה ניצלו בזכות טיפול אנטיביוטי: החיידק האלים "מנינגוקוק" תקף את הפעוטה בת שנה ו-3 חודשים וכמעט גרם למותה. בבית החולים כרמל הצליחו להשתלט על החיידק באמצעות טיפול אנטיביוטי אגרסיבי. למעלה מ-50 איש תושבי בני ברק שהיו עמה במגע אותרו וטופלו אנטיביוטית.

 

משפחתה של שיר בת השנה ו-3 חודשים יצאה בחג השני של פסח לחופשה קצרה מבני ברק, עיר מושבם, לחיפה, מלווים בכמה מבני המשפחה. המשפחה הגיעה לגן האם בחיפה ותכננה לצאת לכיוון גן החיות שבעיר, אלא שבאותה עת הבחינו ההורים כי בתם הפעוטה אינה מתנהגת כרגיל.


שיר עם הוריה והרופא המטפל. ניצלה בזכות הטיפול המהיר

 

"שיר היא בדרך כלל ילדה בריאה", סיפר אביה, "אולם לפתע היא הפכה אפאטית, הרגשנו שעולה לה החום וזה הדליק לנו נורה אדומה. פתאום ראינו שיוצא לה קצף מהפה ואז הזעקנו אמבולנס שהטיס אותנו לחדר המיון של כרמל".

 

בחדר המיון התקבלה שיר כשהיא סובלת מפרכוסים וחום 40.2 מעלות. בשלב זה החלו רופאי הילדים בסדרת בדיקות כדי לאתר את המקור לחום הגבוה ולפרכוסים.

 

רופאי חדר המיון ביצעו בדיקת דם, ודגימה מנוזל חוט השדרה. בתוך שעות ספורות אישרה התשובה כי בנוזל השדרה קיימת עדות לזיהום חיידקי. הפעוטה החלה לקבל טיפול אנטיביוטי ואושפזה. בהמשך זוהה בתרבית חיידק המנינגוקוק האלים.

 

חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20 אחוז מהם נושאים אותו שם מבלי לחלות. אלא שלעתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים שונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח.

 

מנזלת ושיעול ועד מוות בתוך שעות

מעל 50 אחוז מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם אצל מבוגרים. החיידק שתקף עתה בישראל, הוא ככל הנראה זן אלים של המנינגוקוק המקורי. תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה כמו נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.

 

כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5 עד 15 אחוז מהנדבקים. גם אלה שנותרו בחיים מפגיעת החיידק סובלים לעתים לאחר

ההחלמה מנזק מוחי ועצבי. במקרי מנינגוקוקסמיה, בהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.

 

"אצל לא מעט אנשים החיידק נמצא בגוף בצורה לא פעילה ואינו מזיק", מסביר פרופ' חיים ביבי, מנהל מחלקת ילדים, "מסיבה שאינה ידועה, החיידק פורץ פתאום ומתחיל לתקוף את הגוף. מדובר בחיידק אלים ביותר".

 

מיד עם קבלת התשובות על הימצאות החיידק עודכנו אנשי היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים והחל מבצע בשיתוף לשכת הבריאות המחוזית לאיתור כל אותם אנשים שהיו קרובים לשיר הפעוטה ועלולים להדבק מהחיידק המסוכן. בהמשך אותרו 50 איש שהיו במגע עם הפעוטה, ובהם ילדי המעון, המטפלות ובני המשפחה, וכולם קיבלו טיפול מונע באנטיביוטיקה.

 

שיר עדיין מתאוששת וצפויה להשתחרר בקרוב לביתה. בתוך כך עוקבים אנשי משרד הבריאות אחר הסובבים שקיבלו טיפול, כדי לוודא שאינם מפתחים את תסמיני המחלה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיפול האנטיביוטי הציל אתשיר. בית החולים כרמל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים