החלה פסגת הגרעין: עמימות ישראל לא תוזכר
הנשיא אובמה ינסה לשכנע את המדינות המשתתפות להתגייס למאבק נגד מאמצי ארגוני הטרור להשגת נשק גרעיני. גורמים בוושינגטון מסרו ל-ynet כי להערכתם, מדיניות העמימות הגרעינית של ישראל לא תוזכר בהצהרת הסיכום של הפסגה
כינוס הביטחון האטומי שיזם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נפתח הערב (יום ב') בוושינגטון. הוועידה הבינלאומית הגדולה, שבה משתתפים נציגים מ-47 מדינות, נועדה לגבש חזית עולמית מאוחדת נגד טרור גרעיני. גורמים בוושינגטון מסרו ל-ynet כי על פי הערכותיהם, סוגיית מדיניות העמימות הגרעינית של ישראל לא תוזכר כלל בהצהרת הסיכום של הפסגה.
ועידת הגרעין - כותרות אחרונות ב-ynet:
- הפסגה: אובמה והעולם נגד טרור גרעיני
- אובמה ועבדאללה: שיחות בהקדם האפשרי
- אחמדינג'אד: הוועידה - השפלה לאנושות
- נשיא אוקראינה: ניפטר מכל האורניום
פסגת הבטחון הגרעיני נפתחה במרכז הקונגרסים בוושינגטון, כשנשיא אובמה קיבל בלחיצת יד על הבימה
את נציגי 46 ראשי המשלחות של המדינות האורחות. במהלך ארוחת הערב החגיגית שתפתח את הוועידה ינסה הנשיא האמריקני לשכנע את המשתתפים בחשיבות התגייסות הקהילה הבינלאומית למאבק נגד מאמצי ארגוני הטרור להשגת נשק גרעיני.
גורמים בוושינגטון העריכו הלילה כי סוגיית מדיניות העמימות הגרעינית של ישראל לא תוזכר כלל בהצהרת הסיכום של פסגת הבטחון הגרעיני הנערכת בוושינגטון. זאת, על אף הצהרות בנושא מצד מנהיגי מדינות שונות, בהם ראש ממשלת טורקיה ארדואן. ל-ynet נמסר כי הממשל האמריקני פועל למקד את המאמצים בהשגת היעד העיקרי לכינוס הפסגה - גיבוש החלטה והתחייבות של כל המדינות המשתתפות לתרום את חלקן לאבטח את המאגרים הגרעיניים בעולם בתוך ארבע שנים, במאמץ למנוע מארגוני טרור לשים יד על נשק גרעיני.
עוד טרם הפתיחה הרישמית של הכינוס השיג אובמה הצלחה חשובה עם הודעתה של אוקראינה כי בכוונתה לוותר על האורניום המועשר באיכות גבוהה הנמצא ברשותה. גם ראש ממשלת קנדה, סטיבן הארפר, הכריז כי ארצו תעביר לארצות הברית את יתרת הדלק הגרעיני הנמצא ברשותה. זאת, כחלק מהמאמץ העולמי לאבטח את מאגרי הגרעין.
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הבהיר לעומת זאת כי למרות מאמצי האמריקנים לא תוותר צרפת על הנשק הגרעיני שברשותה. זאת, לדבריו, משום שהוא מהווה "ערבות לביטחונה של צרפת".
לפני הפתיחה: אובמה בסבב פגישות עם מנהיגים
הוועידה היא הגדולה ביותר שמארח נשיא אמריקני מאז 1945. במשך יומיים ידונו הנציגים בדרכים להגן על מצבורי אורניום כדי למנוע מצב שבו יפלו לידי ארגוני טרור דוגמת אל-קאעידה. אובמה מנסה לשכנע את עמיתיו ברחבי העולם שמדינותיהם נמצאות באותה סכנה המאיימת על ארה"ב.
"האיום הגדול ביותר על ביטחון ארצות הברית - בטווח הקרוב, הבינוני והרחוק - הוא האפשרות שארגון טרור ישים את ידיו על נשק גרעיני", אמר אובמה בתחילת השבוע. "דבר זה יכול לשנות את הנוף הביטחוני של ארצנו ושל שאר העולם בשנים הבאות".
סיוט אטומי לתושבים. האבטחה במרכז וושינגטון (צילום: AP)
בשעות שקדמו לפתיחת הכינוס נפגש אובמה עם שישה מנהיגים: נשיא סין הו ג'ינטאו, מלך ירדן עבדאללה, נשיא ארמניה סרז' סרקיזיאן, ראש ממשלת מלזיה נג'יב רזאק, נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. בשיחתו עם המלך עבדאללה קרא אובמה לקדם את שיחות השלום במזרח התיכון, בעוד שפגישתו עם הנשיא ינוקוביץ' הסתיימה בהתחייבות מצד אוקראינה להיפטר ממצבורי האורניום שברשותה עד 2012.
כמו בכל כינוס המארח מספר גדול של מנהיגים, רמת הכוננות הביטחונית בוושינגטון בשיאה. עבור תושבי הבירה האמריקנית מדובר ב"סיוט אטומי".
מרכז העיר נסגר לתנועה, מחסומי בטון הוצבו וברחובת הסמוכים למרכז הקונגרסים שבו נערכת הוועידה ניתן לראות כלי רכב צבאיים. אפילו תחנת המטרו שליד מרכז הקונגרסים נסגרה.
כל אורח קיבל ליווי של השירות החשאי וזכה לסידורי בטחון חסרי תקדים לאורך מסלולי הנסיעה. פירושו של דבר שכל אדם המבקש להגיע לכינוס - כמו 900 עיתונאים מרחבי העולם - חייב להגיע ברגל כדי להתקרב לאזור. במסע רגלי זה ניתן להבחין.