שיעור אי-התעסוקה אצל גברים חרדים זינק פי 3
כך ב-30 שנה, לפי מחקר של מרכז טאוב. הדו"ח מזהיר שבצל המגמות "מדינת ישראל תתקשה להתקיים". בעוד 30 שנה צפויים התלמידים במערכות החינוך של אותם המגזר החרדי והערבי להוות 78% מתלמידי החינוך היסודי
"עתיד שאיננו בר-קיימא" לחברה הישראלית צופה מכון טאוב
לחקר המדיניות החברתית בישראל בדו"ח השנתי שלו על מצב המדינה לקראת יום העצמאות. הדו"ח מציג "תמונה בעייתית עם השלכות קשות", כהגדרת מחברו וראש המכון הפרופ' דן בן-דוד, שמתריע: "אם יימשכו המגמות הקיימות, מדינת ישראל תתקשה להתקיים. אבל ניתן עדיין לשנות כיוון אם הממשלה תבין את משמעות המגמות ותאמץ מיד תכנית מערכתית לבלום אותן".
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בערוץ קריירה
הסכנה הקיומית נובעת לדבריו מהגידול הדרמטי – פי 3 – בשיעור הגברים החרדים שמחוץ למעגל התעסוקה בשלושת העשורים האחרונים, ומהצפי שהמשך המגמה הזאת יביא בתוך 30 שנה לכך ש-78% מתלמידי החינוך היסודי יהיו חרדים או ערבים, ורק 14% ילמדו בזרם הממלכתי. זאת, אם ילדים אלה יגדלו על דפוסי העבודה של הוריהם וימשיכו בהם. בן-דוד מקווה שזה לא יתקיים, שכן מגמה זו תשנה את פניה של המדינה ועשויה אף לערער על עצם קיומה.
דו"ח ה-OECD
דו"ח ה-OECD: ישראל היא מדינה ענייה ומפולגת
צבי לביא
מזכ"ל ארגון המדינות המפותחות פיזר היום חיוכים, לחיצות ידיים ומחמאות בפגישותיו עם מנהיגי מדינת ישראל. הוא גם פיזר דו"ח אחד, ממנו עולה תמונה עגומה של האופן בו נתפסת ישראל בעיני הארגון: מדינה ענייה ומפולגת שאם תצטרף לארגון תהפוך ל"מדינה האי-שוויונית והענייה ביותר" שבין חברותיו. מקור ממשלתי ל-ynet: "הדו"ח הוא תעודת עניות למדינה"
תמונת הדו"ח מאשרת את בדיקת ארגון ה-OECD במסמך שנמסר לממשלה לקראת ההחלטה על צירוף ישראל לארגון שאמורה להתקבל בחודש הבא. בדו"ח ה-OECD נטען כי הפערים החברתיים בישראל גדולים פי כמה מאלה שבמדינות החברות בארגון. מכון טאוב מציין גם את הגידול המקביל בשיעור של 400% בתשלומי ההעברה (למימון קצבאות הביטוח הלאומי) בעשורים האחרונים, לעומת נסיגה מתמדת ברמת החיים יחסית למדינות מערביות מובילות.
לפי הדו"ח של המכון, שיעור הגברים הלא מועסקים (בגילאי 35-54) בשנים 1979-2008 זינק במגזר החרדי מ-21% ל-65%, ואילו במגזר הערבי הוא גדל בפחות מכפלים מ-15% ל-27%. זאת לעומת השיעור הממוצע במדינות ה-OECD שגדל באותה תקופה מ-8% ל-12%. בקרב הגברים היהודיים הלא-חרדים היה שיעור הלא מועסקים כמעט זהה לזה שנמדד במדינות המפותחות לפני 3 עשורים ובשנה האחרונה הוא עמד על 15% לעומת 12% במדינות החברות בארגון.
מממצאי הדו"ח מצטייר מעגל קסמים. מצד אחד, הגדלת השתתפות הממשלה בקצבאות ובתמיכות מאפשרת לחלק גדל והולך באוכלוסייה לבחור באי-עבודה כדרך חיים. מצד שני הגידול הדרמטי בתשלומי ההעברה התחייב מהגידול המתמיד בממדי העוני, שיצר צורך בצמצום הפער בהכנסות נטו. התשלום הממוצע לנפש גדל ריאלית בעשורים האחרונים פי 5 (!), כשרמת החיים – המשתקפת בתוצר לנפש – גדלה פי 2 בלבד.
איך מונעים את המעגל?
פרופ' בן דוד מציין כי דפוסי האי-עבודה במגזרי החרדים והערבים נוצרו לא רק בגלל ממדי התמיכות הממשלתיות. תורמת להתפתחותם גם הזנחת פיתוח התשתיות בעיקר של החינוך והתחבורה המונעת מאנשים רבים את הכלים והתנאים להתמודדות מוצלחת במשק תחרותי. "רק החלפת התמריצים לאי עבודה בתמריצים לעבודה ופיתוח מואץ של התשתיות בתכנית מערכתית יספקו את הכלים החסרים".
את היווצרות הרוב המוחלט של הילדים ממגזרי החרדים והערבים בחינוך היסודי בעוד 30 שנה, ניתן למנוע רק אם שיעורי התעסוקה של הוריהם יהיו כמו במערב. "סביר להניח שגם הילודה במגזרים אלה תפחת", אומר בן-דוד. "ילדים אלה יועסקו בבגרותם במקצועות מבוקשים ומכניסים, רק אם יקבלו את החינוך המתאים. זה לא קורה היום כשרמת החינוך בתחומי היסוד היא הנמוכה במערב ובמגזרים הנ"ל נמוכה הרבה יותר".
הדו"ח מציין בסיכום כי "לשינויים הדמוגרפיים בישראל פוטנציאל עצום. בניגוד למדינות המערב המתועשות, אוכלוסיית ישראל מאד צעירה, אבל טמונה בכך גם סכנה גדולה מאד אם תמשכנה המגמות של העשורים האחרונים. קשה לראות איך ניתן לצמצם את הפערים החברתיים הקיימים בעשורים הבאים בקצב הגידול הנוכחי של תשלומי ההעברה ורמת החיים הכללית".
הברירה לפי מכון טאוב היא אחת: "או שהמדינה תבצע שדרוג משמעותי של תשתיות החינוך והתחבורה, בטיפול שורש שיספק לאוכלוסיות רחבות יותר את הכלים להתמודד עם דרישות המשק המודרני; או שמגבלות תקציב יאלצו לבלום את הגידול בקצבאות ובתמיכות הממשלה, מה שיגדיל את שיעורי העוני ואת אי השוויון בהכנסות, עם כל ההשלכות הקיומיות על החברה הישראלית".
פורסם לראשונה 13/04/2010 00:24
מעגל הקסמים
צילום: איי פי
בן דוד: יש לייצר תמריצים לעבודה
מומלצים