מדריך האיומים למטייל בסיני
יותר מ-20 התארגנויות טרור פועלות בסיני, רבות מהן קשורות לג'יהאד העולמי ואל-קאעידה. מה גרם להתרעה החמה? אולי תסכולו של נסראללה, שמנסה כבר שנתיים לנקום את חיסול מורנייה. מפת האיומים בסיני
לא קשה לנחש מי עומד מאחורי הדברים. יותר מ-20 התארגנויות טרור פועלות בסיני, רבות מהן קשורות לג'יהאד העולמי ואל-קאעידה, ואחרות בעלות אופי מקומי העוסקות בהברחה. יעדן העיקרי של כל אותן קבוצות, הפועלות כשלוחות לג'יהאד העולמי, הוא לגרום לשלטונות מצרים מצב של חוסר אונים ולגרום למדינה נזקים כלכליים כבדים, בעיקר לתיירות.
על כן, מנסות אותן התארגנויות להוציא אל הפועל בכל כוחן פיגועי ראווה המוניים שקורבנותיהם יהיו תיירים מערביים, לאו דווקא מישראל. קבוצות המבריחים, רובן מורכבות מבדואים תושבי סיני, מתעמתות דרך קבע עם זרועות הביטחון של מצרים המנסות למנוע מהן להעביר נשק לרצועת עזה ולהבריח סמים ומהגרי עבודה אל תוך ישראל.
חמאס רוצה "עוד גלעד שליט"
אל פעילות אותם מבריחים מצטרף אינטרס חזק ומהותי מצד חיזבאללה וחמאס לחטוף ישראלים, הראשון מביניהם משקיע כבר יותר משנתיים מאמצים רבים להשיב את כבודו ולנקום את חיסולו של בכיר הארגון, עימאד מורנייה, בפיגוע ראווה. חמאס, מצדו, מיואש מניסיונותיו לכפות על ישראל לשחרר את גלעד שליט מבלי להתפשר על התנאים שהציב. על כן, רואים בארגון את האפשרות להחזיק בישראלי נוסף הזדמנות לחזק את חפיסת קלפי המיקוח שבידו, ולנקום על הדרך את חיסולו של מחמוד אל-מבחוח, שאותו מייחסים אנשיו לישראל.חצי האי סיני, בהיותו אתר נופש מועדף על ישראלים, מהווה הן עבור חיזבאללה והן עבור חמאס זירה אידיאלית לבצע את זממם. סידורי האבטחה המצריים באתרי הנופש לאורך החוף אמנם תוגברו ושודרגו בשנים האחרונות, אך העובדה כי איכותם עדיין ירודה למדי הפכה את רבבות הישראלים שפקדו את האזור רק לאחרונה לטרף קל עבור גורמי הטרור.
ישראלים נופשים בסיני בפסח האחרון. טרף קל (צילום: גיא צברי)
נוסף על כך, מוכנים לא מעטים בקרב האוכלוסייה הבדואית המקומית לשתף פעולה עם חוליות הטרור תמורת חופן דולרים, בכל הקשור לביצוע ההכנות לפיגוע, כמו גם בהסתרה ובמילוט חטופים. האזור ההררי בסיני מספק לאותם גורמים מגוון רחב של מקומות מסתור, שהגישה מהם אל מנהרות ציר פילדלפי שבגבול רצועת עזה תהיה זריזה ויעילה. מאותו האזור בדיוק, לאורך חופי הים התיכון שבצפון סיני, קל יהיה להגיע לכלי שיט שישאו את החוטפים ואת קורבנותיהם הישר לידי חיזבאללה בלבנון.
רחוק מהבית, רחוק מהאש
סיבה נוספת שבעטיה הפך סיני ליעד מועדף להוציא ממנו אירוע טרור הוא הרצון בחיזבאללה ובחמאס לבצע את אותם פיגועי נקם, מבלי שתגובת התגמול של ישראל תפגע באוכלוסיה הנתונה לחסותם. חיזבאללה אינו רוצה שכלל אזרחי לבנון יאשימו אותו בהצתת התלקחות שתגרור שוב הרס כבד במדינה, ואילו לחמאס אין כל עניין בסרט המשך למבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה.
הדרג הבכיר באותם שני ארגונים אף מעריך כי ישראל תתקשה להצדיק בזירה הבינלאומית מבצע צבאי גדול בשטחי לבנון או הרצועה, כתשובה לחטיפה או פיגוע על אדמת מצרים, במרחק גיאוגרפי רחוק מגבולותיהם.
שני הארגונים הצליחו לבסס תשתיות טרור מפותחות ברחבי סיני, הנהנות, כאמור, ממומחיותם של הבדואים המקומיים בהברחות. ניתן להעריך כי האזהרה האחרונה, שהצליחה לקלקל את החופשה הזולה שתכננו לא מעט ישראלים, מיוחסת דווקא לחיזבאללה.
הסיבה לכך נובעת מכך שמזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, מתקשה לאחרונה להסתיר את תסכולו הרב מהעובדה שארגונו אינו מצליח לנקום את מותו של מורנייה, בעוד שבהנהגת חמאס מדגישים בימים אלה את רצונם להימנע מעימות עם ישראל.
כך או כך, יש להניח כי ההחלטה לפרסם את אזהרת המטה ללוחמה בטרור התקבלה בתום לבטים וסיעורי מוחין רבים במערכת הביטחון ומבוססת על מידע אמין. בינתיים, ראוי שהנופשים הישראלים בסיני יישמעו לאותן קריאות, יארזו את הפקלאות - ויחזרו הביתה בלי השהיות.