שתף קטע נבחר

 

אובמה: ישראל צריכה להתחייב לאי-הפצת גרעין

נשיא ארה"ב נעל את ועידת הביטחון הגרעיני והרעיף שבחים על 46 המנהיגים שלקחו חלק בכינוס. אובמה הדף שאלה על תוכנית הגרעין הישראלית, אך הדגיש: כל מדינה צריכה לחתום על האמנה הבינלאומית לאי-הפצת נשק גרעיני. בנושא תהליך השלום, הוא בעיקר נשמע מתוסכל

עם נעילת ועידת הביטחון הגרעיני בוושינגטון קבע המארח, נשיא ארצות הברית, כי העולם היום בטוח יותר בזכות הישגי הכינוס. כשנשאל על תוכנית הגרעין של ישראל, ברק אובמה השיב - לאחר ששקל את מילותיו בקפידה - שממשלו קורא לכל מדינה לחתום על ההסכם לאי-הפצת נשק גרעיני - כולל ישראל.

 

ועידת הגרעין - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

במסיבת העיתונאים שנערכה בתום נאום נעילת הכינוס נשאל אובמה אם ארה"ב אינה נוהגת בצביעות בכך שאינה דורשת מישראל לחתום על האמנה, שפירושה פתיחת הכורים לביקורת של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. הוא היסס תחילה, אך מהר מאוד גיבש תשובה: "אתה מדבר על ישראל, אבל תן לי לדבר על ארצות הברית. זו המחויבות שלנו להקטין את מאגרי הנשק הגרעיני שלנו".  

 

"בכל הקשור לישראל", הוסיף אובמה, "לא אתייחס לתוכנית שלהם. רק אצביע על כך שאנחנו קראנו לכל מדינה לחתום על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT). אין בזה כל סתירה. בין אם מדברים על ישראל או על כל מדינה אחרת, אנחנו קוראים לכולם לחתום על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני. זו לא עמדה חדשה, אלא עמדה של ממשלות ארצות הברית לפני", סיכם אובמה.


הופתע מהשאלה על ישראל. אובמה בתום הכינוס (צילום: רויטרס)

 

בחודש הבא יתקיים בניו-יורק כינוס של המדינות החברות ב-NPT וגם השר דן מרידור, שייצג את ישראל בפסגת הגרעין, אמר שלא יופתע אם נושא ישראל יעלה שם לדיון.

 

תהליך השלום? ייקח זמן

בנושא המגעים המדיניים, אובמה שב והבטיח מעורבות אמריקנית עקבית במאמץ לקדם את תהליך השלום בין ישראל והפלסטינים בפרט, והערבים בכלל. בעניין זה, הזכיר את דברי מזכיר המדינה לשעבר, ג'יימס בייקר: "אנחנו לא יכולים לרצות בשלום יותר מהצדדים. אנחנו יכולים להיות נוכחים ומעורבים בצורה קבועה ולהבהיר שזה לא רק אינטרס של הצדדים אלא אינטרס חיוני של ארה"ב".

 

הוא הכיר בכך ש"העם הישראלי, דרך ממשלתו, והעם הפלסטיני, דרך הרשות הפלסטינית, וכן מדינות ערב אחרות, יכולים לומר לעצמם - אנחנו לא מוכנים לפתור את הסוגיות הללו, לא משנה כמה לחץ ארצות הברית תפעיל". ובכל זאת, הנשיא הבטיח "מעורבות תמידית".

 

השאיפה לחדש את השיחות בזמן הקרוב לא ממש תצא לפועל, גם הוא יודע. "זה הולך לקחת זמן, וההתקמות תהיה מהוססת. יהיו תסכולים".

  

ממשיכים לדבר על סנקציות

אובמה התייחס ללחץ לקבל במועצת הביטחון החלטה רביעית על הטלת סנקציות על איראן: "סנקציות אינן נוסחת פלא", אמר והביע את בטחונו שסנקציות חזקות יובילו את איראן לבצע חשבון רציני של רווח והפסד וייאלצו אותה "לקבל את ההחלטה הנכונה".

 הוא הביע שביעות רצון מהצטרפות סין ורוסיה לתחילת התהליך של כתיבת טיוטת החלטה על הסנקציות. הנשיא הודה שהדרך תהיה קשה, "אבל אני מתכוון לדחוף לקבלת החלטה על סנקציות חזקות".

 

47 המנהיגים שלקחו חלק בכינוס הגרעין פרסמו עם נעילתו הצהרה משותפת הקוראת לכל מדינה המחזיקה בחומרים גרעיניים להבטיח את ביטחונם ולוודא שלא ייפלו לידי ארגוני טרור. המנהיגים התחייבו להגדיל את שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית וכן בין המדינות עצמן. זאת, במטרה לסכל יוזמות של ארגוני טרור ופשיעה להשיג את נשק יום הדין. 

 

מסמך זה כלל לא מפרט מה הן הדרכים ליישום ההצהרה, ולכן לא ברור כיצד ניתן לאכוף את ההחלטות. ההצהרה נחתמה בהתחייבות המדינות השונות לקחת חלק בוועידת הביטחון הגרעיני השנייה, שתתקיים ב-2012 בדרום קוריאה. נשיא מדינה זו, לי מיונג-בק, כבר הודיע כי רודן צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, לא יקבל הזמנה.

 

"העולם בטוח יותר"

קודם לכן, בנאום שנשא לסיכום הכינוס, מנה אובמה את הישגי היומיים האחרונים: "צ'ילה ויתרה על כל מאגריה, אוקראינה ומכסיקו הסכימו לעשות את אותו הדבר. מדינות אחרות, כמו ארגנטינה ופקיסטן, הסכימו להגביר את הביטחון במתקני הגרעין. רוסיה הודיעה כי תסגור את כור הפלוטוניום האחרון שלה".

 

הוא המשיך בשבחי באי הוועידה: "אחרי שנים ארוכות של מאמץ, הסכמנו ביחד עם רוסיה להיפטר מ-68 טונות של פלוטוניום שיכולים לשמש ל-17 אלף פצצות אטום", הוסיף הנשיא וסיכם את הכינוס: "אני יכול לבשר שניצלנו את ההזדמנות. העם האמריקני יהיה בטוח יותר וכך גם העולם. זה היה יום טוב שבו השגנו התקדמות, אבל אסור שיהיה זה רגע חולף. זה מאמץ מתמשך. אני רוצה להודות לעמיתיי על ההתקדמות חסרת התקדים הזו".

 

ואכן, ועידת הגרעין של אובמה מסתמנת כהצלחה גדולה. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ושר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, חתמו על אמנה המחייבת את המדינות להיפטר מ-68 טונות של פלוטוניום היכול לשמש לייצור של 17 אלף פצצות אטום. לפי ההסכם, מומחים משתי המדינות יפקחו על התהליך בכל צד. עוד טרם הפתיחה הרשמית של הכינוס השיג אובמה הצלחה חשובה עם הודעתה של אוקראינה כי בכוונתה לוותר על האורניום המועשר באיכות גבוהה

הנמצא ברשותה. גם ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, הכריז כי ארצו תעביר לארה"ב את יתרת הדלק הגרעיני הנמצא ברשותה. זאת, כחלק מהמאמץ העולמי לאבטח את מאגרי הגרעין.

 

הישג נוסף נרשם לקראת נעילת הכינוס כאשר ארה"ב, קנדה ומכסיקו חתמו על הסכם גרעין חדש. לפיו, שלוש המדינות ישתפו פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית במטרה לסלק כל אורניום מועשר לרמה גבוהה ממכסיקו. הבית הלבן ציין שכך ייקטן הסיכוי שחומרים מסוכנים ייפלו לידי מחבלים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בטוח יותר. אובמה
צילום: AFP
הם איתו. משתתפי הכינוס
צילום: AP
מומלצים