סלט - המרענן הרשמי של המנגל
דווקא בגלל שהיא חובבת מושבעת של בשר על האש, אלומה בליליוס מפצירה בכם להשקיע ביום העצמאות הקרוב גם בשולחן הסלטים. ויש לה ארבעה מתכונים שישכנעו אתכם לעשות את זה
מי שמכיר אותי יודע שאני חובבת בשרים, ובעיקר בשר אדום. אני אוהבת קדרות, מוקפצים, בשרים אפויים והכי-הכי - בשרים שנעשים על גחלים. אין מה לעשות, אש הגחלים מצליחה להוציא את טעמי הבשר בצורה שאף מחבת פסים לא מצליחה. הטעם השרוף המשולב עם טעם הגחלים יוצר טעם שונה לבשר שאי אפשר לחקות בדרך הכנה אחרת. אפילו פיתה יוצאת יותר טעימה לאחר חימום קצר על רשת המנגל.
לא יודעת למה, אבל המראה השזוף של הבשר הצלוי יוצר אצלי תאווה ומוציא מיצי קיבה ששום מעדן אחר לא מצליח להוציא אצלי. אם יוצא לי להריח שהשכנים מכינים "על האש" כולי מתמלאת קינאה ורעב, גם אם חזרתי בדיוק מארוחה דשנה.
לשמחתי, כשעושים "על האש" תמיד מצטרפים הסלטים. אנשים רבים נוטים לראות בירקות מאכל מיותר כשיש בשר בסביבה, אבל אצלי גם סלטים הם תחביב לא קטן. אהבת הירקות הושרשה אצלי כבר בילדות, ואין ארוחה שלא מצטרף אליה איזה סלט בצד. להיפך, יש ארוחות שבהן הסלט הוא עבורי מרכז הארוחה וכל שאר המנות מתלוות אליו.
אפילו במנגל זה קורה לפעמים. אחרי הכל, אכילת בשרים מכבידה על הקיבה, בעיקר כשהיא מלווה באכילת פחמימות (הרי אנחנו מלווים את הבשר עם חומוס וטחינה ומכניסים הכל לפיתה, נכון?). התוצאה היא תחושת שובע וכבדות שקשה להיפטר ממנה במשך כמה שעות. לעומת זאת, אכילת סלטים יוצרת תחושה פחות כבדה. לפחות למראית עין אנחנו מרגישים קצת יותר בריאים אם הוספנו כמה סלטים לצלחת - מין רמאות פסיכולוגית קטנה. ולכן, גם אם תאוות הבשרים לא נעלמת, אני משתדלת לתת לסלטים שמתלווים למנגל לתפוס מקום עיקרי בצלחת שלי.
ארבעת הסלטים (צילום: יולה זובריצקי)
לפני כמה ימים הוזמנתי ל"על האש". שולחן הסלטים שם היה עשיר ביותר וגנב את כל ההצגה: היו ירקות צלויים על האש, סלט חצילים, סלט קישואים, סלט שעועית, סלט סלק, סלט פלפלים קלויים ועוד ועוד. צבעוניות הצלחת וטעמי הסלטים שבו את ליבי והתענגתי על כל ביס.
לדעתי, הכנת סלטים ביתיים עדיפה בהרבה על קניית סלטים ברשתות הגדולות. כמו שמכינים קבב ביתי ומתבלים את הבשרים בבית, כך צריך להכין סלטים ולא להתפשר על הגרסאות התעשיתיות שמפורסמות בטלוויזיה כאילו אמא הכינה במיוחד בשבילנו. סלטים אפשר להכין מבעוד מועד ולקחת בקופסאות למנגל. ככה מרוויחים בקרה על איכות המרכיבים שיש לנו בסלט, כמות שומנים וטריות הירקות.
בכתבה זו בחרתי בארבעה סלטים שמשתלבים מצויין עם הבשרים של "על האש" וגם מתאימים לצמחוניים שבינינו. סלטים אלה יהיו מצויינים לחגיגות יום העצמאות המתקרבות, והם יכולים להופיע גם על השולחן השבת או סתם בארוחות צהריים משפחתיות. ארבעת הסלטים פשוטים מאוד להכנה אך גם טעימים מאוד - ותחושת הקלילות מובטחת.
יום העצמאות שלי כולל בילוי לילי ארוך עם זיקוקים, מכות פטישי פלסטיק וגם קצף מגעיל שמושפרץ ישר לפנים, ולמחרת, אחרי החגיגות - מנגל עם החברים והמשפחה. אם גם אתם יוצאים לנפנף בטבע, אל תוותרו על הסלטים שלכם. יום עצמאות שמח!
סלט קישואים עם נענע ולימון
סלט זה יוצא לימוני ומרענן ומלא בטעמי נענע ושום. ההקפצה הקצרה של הקישואים במחבת משאירה את הקישוא קרנצ'י וחצי-מבושל, ולא מיימי ורך יתר על המידה.
המרכיבים:
5 קישואים או זוקיני חתוכים לקוביות (לחתוך לחצי ואז לרבעים ולקצוץ לקוביות שוות)
4 שיני שום קצוצות
1/4 כוס שמן זית
מיץ סחוט מ-2 לימונים
2 חופנים של נענע טרייה קצוצה
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עד שהיא מעלה עשן. מוסיפים את שמן הזית, הקישואים והשום, ומקפיציםכ-4-5 דקות.
- שופכים את מיץ הלימונים על הקישואים בעודם במחבת. מוסיפים מלח ופלפל.
- מקפיצים את הקישואים עוד 2 דקות, מוסיפים את הנענע ומסירים מהאש.
- מצננים ומגישים קר.
סלט קישואים עם נענע ולימון (צילום: יולה זובריצקי)
סלט חצילים עם ירקות ועשבי תיבול
סלט זה יכול להיות תחליף ראוי לסלט הירקות השגרתי. מטרת קילוף העגבנייה והוצאת הגרעינים היא שהסלט לא יחמיץ ויתקלקל ולא יפריש הרבה נוזלים ההורסים את טעם הסלט ומרקמו.
המרכיבים:
2 חצילים בינוניים
1 עגבנייה, קלופה ומרוקנת ממיץ וגרעינים, קצוצה דק
1 גמבה קטנה קצוצה דק מאוד
2 מלפפונים קצוצים דק מאוד
1/4-1/2 בצל סגול קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה דק
1/2 צרור נענע קצוצה דק
מיץ מ-2 לימונים (או יותר, לפי הטעם)
1/4 כוס שמן זית כתית מעולה
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- קולים את החצילים על אש גלויה עד שהם מתרככים. כשהחצילים קרים, קולפים אותם מהקליפה השרופה וקוצצים.
- מוסיפים את שאר הירקות, שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ומערבבים.
- נותנים לסלט לנוח כחצי שעה לפני ההגשה, לספיגת טעמים.
סלט חצילים עם ירקות ועשבי תיבול (צילום: יולה זובריצקי)
סלט כרוב אדום עם זרעי כוסברה וצ'ילי
סלט מרענן בסגנון אסייתי. אפשר להחליף את הכרוב האדום בכרוב ירוק או בכרוב סיני, ואפשר להחליף את המייפל בסילאן.
המרכיבים:
1/2 כרוב אדום בינוני קצוץ דק
1/2 1 כפיות זרעי כוסברה
1-1/2 כפית שבבי צ'ילי יבש
6-5 כפות מלאות מייפל אמיתי (תלוי כמה מתוק אתם אוהבים)
4-3 כפות סויה
3 כפות יין מירין
2 כפות חומץ בן יין לבן
מיץ מ-1 לימון
2 שיני שום קצוצות
1/4 כוס שמן קנולה
אופן ההכנה:
- מחממים במחבת את זרעי הכוסברה ושבבי הצ'ילי עד שמריחים את הארומה שלהם. מוסיפים את המייפל ומחממים עד שהוא נמס, והופך לקרמל.
- ברגע שהמייפל מבעבע מוסיפים את הסויה ויין המירין ומערבבים. בהתחלה ייווצרו בקרמל גושים, אך אחרי דקה או שתיים של ערבוב כל הקרמל יימס.
- לאחר שהקרמל נמס יש להוסיף את שאר מרכיבי המרינדה, למעט השמן, ולהביא לרתיחה. כשהמרינדה רותחת יש להסיר אותה מייד מהאש.
- שופכים את המרינדה בעודה חמה על הכרוב. מוסיפים את השמן ומערבבים היטב.
- מניחים לסלט לספוג את הטעמים במשך כמה שעות לפני ההגשה.
כרוב אדום עם זרעי כוסברה וצ'ילי (צילום: יולה זובריצקי)
סלט שומר וגזר
סלט זה תמיד מרענן. לשומר יש יכולות בריאותיות רבות והוא מצויין לחולי לב ולהורדת הכולסטרול בדם. יש הטוענים שאכילת שומר באופן קבוע יכולה לעזור למניעת סוגי סרטן שונים. אפשר להוסיף לסלט כוסברה קצוצה.
המרכיבים:
3 פקעות שומר נקיות ופרוסות דק (בעובי של כ-1/4 ס"מ)
2 גזרים קצוצים לגפרורים דקיקים
מיץ מלימון או שניים, לפי הטעם
4-3 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים היטב.
- נותנים לסלט לנוח רבע שעה לפחות לפני ההגשה לספיגת טעמים.
סלט שומר וגזר (צילום: יולה זובריצקי)
אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי שף פרטי ללקוח וקייטרינג לאירועי בוטיק. טלפון: 054-5333484
צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי