מחקר מקיף קובע: אספירין יעיל ביותר למיגרנה
המיגרנה תוקפת והראש מתפוצץ? מחקר מקיף קובע: נטילת אספירין בתוך שעתיים מתחילת ההתקף, מקל משמעותית על כאב הראש אצל כ-50% מהמטופלים, ואצל 25% הוא מעביר את כאב הראש לגמרי. התועלת גדולה במיוחד בשילוב תרופות נוגדות הקאה
בשורה לסובלים ממיגרנה: מחקר חדש, שסיכם נתוני 13 מחקרים קודמים, מצא כי התרופה הוותיקה אספירין יעילה ביותר לטיפול במיגרנה. החוקרים קבעו כי על האספירין לשמש כטיפול קו ראשון במיגרנה, וכי טיפול יעיל יתבצע בתוך שעתיים מפרוץ המיגרנה.
ל-25% מהאנשים נעלמה המיגרנה
מדעני איגוד המחקר Cochrane סיכמו נתונים מ-13 מחקרים קודמים שכללו 4,222 מטופלים. הם מצאו כי מנה בודדת של אספירין מצליחה להקל משמעותית
על כאבי הראש בקרב כ-50% מהמטופלים. אצל כ-25% מהנבדקים הביא האספירין להיעלמות של כאבי הראש לחלוטין. המטופלים באספירין הושוו לקבוצת בקרה שטופלה בפלצבו (תרופה ללא חומר פעיל). מקרב קבוצת הבקרה רק אחד מכל עשרה נבדקים דיווח על הקלה בכאבים כשטופל בפלצבו.
ההקלה מתרחשת בעיקר אם האספירין נלקח בתוך שעתיים מפרוץ ההתקף, במנה של 900 עד 1,000 מ"ג. האספירין נמצא יעיל גם בהפחתת בחילות, הקאות, ורגישות לאור או קול - כולם תסמינים אופייניים להתקף מיגרנה.
עוד נמצא כי שילוב של אספירין עם תרופה נוגדת בחילה יעיל אף יותר להפחתת תסמיני הבחילות וההקאות, אולם טיפול כזה לא הביא להקלה רבה יותר בכאבי הראש.
ובכל זאת: הסכנות שבאספירין
טיפול ממושך באספירין טומן בחובו תופעות לוואי: הוא אסור לשימוש מתחת לגיל 18, ועלול אצל משתמשים אחרים לגרום לדימומים בקיבה. עם זאת ציינו החוקרים כי במחקר נבדק מתן של אספירין במנה בודדת בתחילת התקף המיגרנה, וכי לא נמצאו תופעות לוואי משמעותיות בטיפול זה.
עורכי המחקר הסבירו כי נחוצים מחקרים נוספים שיבחנו את האספירין בהשוואה לתרופות אחרות לטיפול במיגרנה. כעת אוספים החוקרים מידע על מחקרים קודמים שבדקו באיזו מידה התרופות פרצטאמול ואיבופרופן מסייעות להקלה על מיגרנות.
המיגרנה מתוארת ככאב ראש 'הולם', בדרגה בינונית עד קשה, לרוב בצד אחד של הראש, שמוחמר בזמן פעילות גופנית וחשיפה לאור, לקולות או לריחות, ומשולב לרוב גם בבחילות ובהקאות. התקפי מיגרנה עלולים להתרחש לאורך תקופה ארוכה ועלולים לתקוף מדי יום או אחת לכמה שבועות, חודשים ואף שנים.
למרות שמיגרנה יכולה לתקוף בכל גיל, היא שכיחה בעיקר בגילאי 40-10. אצל רוב האנשים המיגרנה תוקפת באופן מחזורי ועוצמתה פוחתת לקראת גיל 50. מיגרנה שכיחה פי שלוש בקרב נשים והיא נוטה להיות תורשתית: יותר ממחצית מהאנשים שסובלים ממיגרנה מדווחים על קרובי משפחה שסובלים מאותה הבעיה.
כמו בשאר כאבי הראש, מנגנון פעולת המיגרנה עדיין אינו ברור מספיק. על פי אחת התיאוריות, מיגרנה מתרחשת כשהעורקים במוח מתכווצים ומייד מתרחבים, בעיקר בקרומי המוח. התרחבות זו, ככל הנראה, מפעילה קולטני כאב.