שתף קטע נבחר
צילום: הילה דוד

מעסיקים עושים חיים קשים לעצמאים לשעבר

עצמאי הוא לעולם עצמאי, שכיר הוא לעולם שכיר? לעיתים עצמאים רוצים לחזור לשוק כשכירים ואז המעסיקים מביטים בעין עקומה: "אם הוא לא הצליח כעצמאי, למה שהוא יצליח כעובד?". חבל - הם מפסידים עובדים יוזמים

נדמה שהעולם נחלק לשניים: מעסיקים ומועסקים. כלומר, עצמאים ושכירים. ונדמה גם שהשניים תמיד יהיו מופרדים ונפרדים – עצמאי הוא לעולם עצמאי, שכיר הוא לעולם שכיר. במקרים רבים התפיסה הזו נכונה, אבל במקרים אחרים אפשר לראות שכירים שעשו מעבר לעצמאות והקימו עסק משל עצמם, ועצמאים שחזרו למעמד של שכירים.

 

 

חשבתי על השאלה על המעבר בין התפקידים כשהצגתי למעסיק מסוים את אייל: אייל היה עצמאי, בעל חברה קטנה להפקת אירועים. אחרי שנתיים של ניהול החברה שלו הוא הרגיש שהעסק לא ממריא כלכלית ושהוא עצמו לא מרגיש סיפוק ועניין. הוא החליט לחזור להיות שכיר, בתקווה לעשות דברים יותר מורכבים, בהיקף יותר גדול.

 

 איל פנה לכמה חברות בתחום הפקת אירועים, ומצא שהמעבר לא קל. חברות לא שמחות לקבל מישהו שהיה עצמאי לשורותיהן בתור שכיר.

 

כשהצגתי לאותו מעסיק את אייל, הוא ענה לי תשובות שכבר שמעתי הרבה פעמים ממעסיקים בהקשר של עצמאים שאני מציעה להם לגייס: "בתור מי שהיה עצמאי הוא בטח רגיל לעבוד בקצב שלו". "הוא בטח מעדיף להיות הבוס של עצמו ולעבוד לפי הסדר עדיפויות של עצמו". "הוא בטח לא יכול שמישהו יעמוד לו על הראש", ועוד. ובל נשכח את המעסיקים שתוהים "אם הוא לא הצליח כעצמאי, למה שהוא יצליח כעובד בחברה שלי?"

 

אז זהו - שהפוך בדיוק

באופן כללי אני בדרך כלל ממליצה למעסיקים לגייס אליהם עצמאים לשעבר. אם הם עזבו את העבודה בגלל שהם רצו לקחת בעלות על העיסוק של עצמם, אם הם רצו להתפתח ולגדול בחום שלהם, אם היתה להם מחשבה מקורית או רעיון מיוחד שהם רצו להוציא לפועל, אם הם אוהבי אתגר – אלו תכונות שטובות גם בתור שכירים.

 

מי שיצאו לעצמאות הם אנשים שיכולים להביא יוזמה לארגון. אנשים שיודעים ללמוד דברים חדשים, כי העצמאות מחייבת אותם ללמוד גם לשווק, גם לנהל כספים, לעסוק במכירות ובאדמיניסטרציה, ליצור ולקיים קשר עם ספקים, לדבר באופן ישיר עם לקוחות. אלה לא דברים שכל עובד מתנסה בהם ונחשף אליהם, והם יתרון לחברה.

 

ובנוגע לתהיות המעסיקים מקודם: זה שמישהו לא הצליח כעצמאי לא אומר שהוא לא טוב במקצוע שלו ושהוא ייכשל גם בחברה שתעסיק אותו כשכיר. הרי יש הרבה מאוד מדדים בשביל להצליח כעצמאי, שלא קשורים לאיכות של העובד כאיש מקצוע. ניהול עסק הוא משימה שלא כל אחד מתאים לה, והיא לא מעידה על כישורים אחרים. ויש גם אנשים שרוצים לחזור לעבוד כשכירים למרות שהצליחו כעצמאים – פשוט כי לא מתאים להם להתעסק בכל האופרציה של ניהול עסק, והם מעדיפים להתמקד רק בתחום המקצועי שלהם שאותו הם אוהבים.

 

יוצא הדופן:

מה בכל זאת חשוב למעסיק לחשוב עליו לפני שהוא מכניס לשורות הארגון שלו עצמאי-לשעבר? חשוב לו לברר אם אותו אדם היה עצמאי בגלל שהוא לא בנוי לעבוד בארגון. כלומר, אם הוא עבד לבד לא בשביל לממש שאיפה מקצועית מיוחדת, אלא כי הוא לא מסתדר עם עמיתים, לא מסוגל לקבל מרות, לא משתף בתהליכים ולא פועל כחלק מהחברה. במקרים כאלה אותו אדם לא ישתנה, והמעסיק יכול להניח שהוא לא יהיה עובד מועיל בחברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מעדיף להיות הבוס של עצמו"
מומלצים