מחלוקת בצמרת הממשל; מושכות המו"מ לאובמה
במאמר פרשנות ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי אובמה לקח את המושכות בניהול המדיניות כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לאחר המבוכה בביקורו של ביידן. עוד נטען כי יש מחלוקות בצמרת באשר לטקטיקה הראויה. פרשנים מנסים להעריך כיצד הסכסוך משפיע על הלחץ האמריקני בעקבות הלחימה בעיראק ובאפגניסטן
הנשיא אובמה לקח את השליטה על ניהול המדיניות כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, בעיקר מאז ההצהרה על בניית 1,600 יחידות דיור בירושלים במהלך ביקור סגן הנשיא ג'ו ביידן בישראל - כך נטען היום (ה') במאמר פרשנות ב-"ניו יורק טיימס".
"הנשיא מבצע הערכה מחדש של הטקטיקה של הממשל כלפי ישראל והמזרח התיכון כולו", אמר ציר בית הנבחרים לשעבר רוברט וקסלר, העומד כיום בראש "המרכז לשלום במזרח התיכון" ומקורב לנשיא אובמה.
בתוך ממשל אובמה מתנהל ויכוח נוקב כיצד ארה"ב צריכה להגיב על המעצורים בדרך לשיחות ישירות בין ישראל והפלסטינים.
ג'ונס ניסה לקדם את עמדתו במהלך פגישה תקופתית שהוא מקיים עם היועצים לשעבר לביטחון לאומי. בחודש שעבר הצטרף הנשיא אובמה לפגישה כזו, ושמע מכמה יועצים של נשיאים לשעבר על תמיכתם בהצגת תוכנית אמריקנית.
הלילה שיגר הממשל האמריקני איתות נוסף לישראל. יועצו הבכיר של אובמה, דייויד אקסלרוד, אמר כי בטקס לקראת יום העצמאות ה-62 שנערך בשגרירות ישראל, כי קידום תהליך השלום הוא לא רק אינטרס ישראלי וערבי, אלא גם אינטרס אמריקני. על הרקע הזה, גוברת התחושה שאובמה עצמו שוקל להפעיל לחץ לפיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בגלל מה שהוא מכנה "אינטרסים חיונים לביטחון הלאומי האמריקני".
אובמה: "הסכסוך עולה לנו בדם ובתקציב"
השבוע התבטא אובמה בנושא בצורה בוטה יותר במסיבת עיתונאים לסיכום פסגת הגרעין ביום שלישי. בתשובה לשאלה על העימות הישראלי-פלסטיני, העיר אובמה שעימותים מסוג זה "עולים לנו בצורה משמעותית בדם ובתקציב".המשפט הזה עבר כמעט בלא התייחסות ונבלע על רקע דברים אחרים של אובמה בנושא הטרור הגרעיני והאיום האיראני. אולם פרשנים בוושינגטון מנסים להעריך את השפעת הלחץ בו נתונים האמריקנים בשל הלחימה בלב העולם המוסלמי, בעיראק ובאפגניסטן, והשפעת העימות הישראלי-פלסטיני על היחס של העולם המוסלמי כלפי ארה"ב, שבאה לידי ביטוי בעדותו בקונגרס של הגנרל דייויד פטריוס, מפקד הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב.
פטריוס אמר בעדותו שהסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו מסייע ליצירת אווירה נוחה לפעילות של חיילי ארה"ב בשתי המדינות, ולאחר פרסום הדברים הוא ניסה כמה פעמים לתקן, ואמר שבניגוד לפרסומים הוא לא אמר שהעימות במזרח התיכון יוצר אוירה שמסכנת את חיי חיילי ארה"ב.
וקסלר: "חיי אמריקנים לא בסכנה, זה פשטני"
אולם למרות ההכחשות של גנרל פטריוס, הנושא הזה כבר עלה לסדר היום בוושינגטון ול-ynet נודע כי אפילו בקרב נוצרים תומכי ישראל, שואלים באחרונה בדאגה האם זה נכון שהסכסוך הישראלי פלסטיני מסכן חיי חיילים אמריקנים.
"ניו יורק טיימס" כותב כי מזכירת המדינה הקודמת קונדוליזה רייס אמרה בנאום בירושלים לפני שלוש שנים ששלום בין ישראל והפלסטינים הוא "אינטרס אסטרטגי של ארה"ב", וכי "הניסיון המתמשך של מחסור והשפלה, יכול להפוך אנשים נורמלים לקיצונים". למרות דבריה, הנשיא בוש בלם את מהלכיה של רייס.
מרטין אינדיק, שהיה שגריר ארה"ב בישראל, נשאל על הקשר בין הסכם שלום לבין פיתרון הבעיות האחרות של ארה"ב באזור והשיב: "האם פתרון הבעיה הפלסטינית, יפתור את הכל? לא, אבל זה יסייע".
רוברט וקסלר המקורב לבית הלבן אמר: "אני לא חושב שמישהו מאמין שחיים אמריקנים נתונים בסכנה או מושפעים מבחינה חומרית בגלל הסכסוך הישראלי-פלסטיני. זוהי פשטנות יתר. אבל צריך להיות עיוור כדי לא להכיר בכך שישנם נושאים באזור אחד שמשפיעים על זירות אחרות".