שתף קטע נבחר
 

פישר והדולר, מה שרואים משם לא רואים מכאן

מה נותן לנגיד בנק ישראל את הביטחון שיוכל לשמור על שער השקל כאשר הוא מוסיף מוטיבציה לגופים בעולם להמשיך לרכוש את המטבע הישראלי (ולמכור מולו את הדולר)? האם זה הקשר המיוחד בינו לבין הנגיד האמריקני - בן ברננקי?

מזה זמן רב מתמודד נגיד בנק ישראל עם לחץ אינטנסיבי של מכירות דולרים ורכישת שקלים על ידי גופים בנקאיים זרים. בחודשים האחרונים אף נאלץ פישר להתמודד עם לחץ מחירים בשוק הנדל"ן הישראלי אשר מפתח סימפטומים של בועה.

 

מצד אחד, רוכש בנק ישראל דולרים על מנת שהשקל לא יתווסף יתר על המידה, כי אז יתמודד המשק עם בעיות בצמיחה. מצד שני, מעלה בנק ישראל את הריבית הבסיסית במשק וזאת על מנת להתמודד עם לחץ המחירים משוק הנדל"ן, דבר היוצר מוטיבציה ברורה לגופים בנקאיים זרים לרכוש את השקל. ברור שזה מבלבל. גם אותי. אבל חשוב להדגיש כי העלאת הריבית על ידי בנק ישראל החלה רק לאחרונה.

 

האם נגיד בנק ישראל כל כך בטוח ברכישותיו ושמירתו של שער השקל מול הדולר ביחס לפעילות הספקולטיבית? לשון אחר, מה נותן לנגיד בנק ישראל את הביטחון שיוכל לשמור על שער השקל כאשר הוא מוסיף מוטיבציה לגופים בעולם להמשיך לרכוש את המטבע הישראלי (ולמכור מולו את הדולר)? מה מסתתר מאחורי המהלך התמוה של נגיד בנק ישראל? ננסה להבין.

 

סטנלי פישר מתואם היטב עם מקבילו בארה"ב, יו"ר הפד' (בן ברננקי היה תלמידו של פישר בתקופת הדוקטורט שלו). שיתוף הפעולה ביניהם הדוק. נתאר זאת כך, לא רבים האנשים שיכולים לפנות ליו"ר הפד' באופן ישיר. פישר כן. אז קיימת הערכה כי תרחיש של העלאת ריבית בארה"ב קרובה מתמיד, מה שתסייע לפישר להתמודד עם הלחץ על השקל. העלאת ריבית בארה"ב תמתן את הספקולציה על השקל עקב צמצום פער הריביות בין ישראל לארה"ב. על כך, כנראה, הנגיד יודע משהו.

 

ויש עוד דבר. האם פישר לקח בחשבון את המשקיעים הזרים (בבורסה הישראלית - כן יש כאלה והרבה)? אלו מתכוננים לשדרוג של ישראל (בחודש מאי הקרוב) במדדי ה-MSCI, אשר מעלה חשש כבד כי מעבר של מדינת ישראל מסטאטוס של שוק מתפתח, לסטאטוס של שוק מפותח עשוי ליצור מעבר מאסיבי של קרנות גידור, כאלה המשקיעות בעיקר במדינות מתפתחות כאסטרטגיה.

 

מצד אחד, זוהי בשורה חיובית למשק הישראלי, אך לא בהכרח לקרנות השונות המשקיעות בבורסה הישראלית. אז מה יקרה? הקרנות ימכרו מניות בבורסה הישראלית, יקבלו שקלים וימירו אותם למט"ח (בעיקר דולר ארה"ב). מצב זה יצור ביקוש חוזר לדולר ובכך יסייע הדבר לנגיד בנק ישראל במלחמתו בספקולנטים אשר מדירים שינה מעיניו זמן לא מבוטל.

 

להערכתי, יציאת המשקיעים הזרים משוק ההון בארץ תבוא קודם לכן מהסיבה שהזכרתי בסקירתי הקודמת והיא – "הפחד" מהתפתחות שלילית במישור הגיאו-פוליטי. בכל מקרה, בהקשר של בנק ישראל - מה שרואים משם לא רואים מכאן.

 

הכותב הוא אנליסט ומנהל חדר מצב בשקל אג'יו מקבוצת שקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה מתכנן פישר?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים