מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.1%
הלמ"ס: מחירי ההבראה והנופש עלו ב-2.5%, מחירי הדלק והשמנים לכלי רכב עלו ב-2% והמלפפונים התייקרו ב-21.8%. מחירי ההלבשה וההנעלה ירדו ב-4% ומחיר החשמל לצריכה פרטית ירד ב-4.7%. המדד ללא הדיור ירד ב-0.1%
מדד המחירים לצרכן לחודש מרס עלה ב-0.1%. כך פרסמה הערב (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
הענפים שבלטו בעליות: תרבות ובידור - 1%, הבראה ונופש בארץ ובחו"ל - 2.5%, תחבורה - 0.8%, דלק ושמנים לכלי רכב - 2%, שירותי דיור בבעלות הדיירים - 0.7%, ארוחות מחוץ לבית - 0.7%, לחם דגנים ומוצרי בצק - 0.9% ומלפפונים - 21.8%.
הענפים בהם נרשמו במיוחד ירידות היו: הלבשה והנעלה - 4%, פירות טריים - 3.9%, אחזקת דירה - 1%, תרופות וצורכי רפואה שונים - 1.8% וחשמל לצריכה פרטית - 4.7%.
בהודעת הלמ"ס נטען, כי המדד ללא סעיף הדיור ירד ב-0.1%. מתחילת השנה ירד המדד ב-0.9%. ב-12 החודשים האחרונים - בין מרס 2009 למרס 2010, עלה המדד ב-3.2%. המדד ללא דיור עלה בתקופה זו ב-2.8% בלבד והמדד ללא אנרגיה עלה ב-2.6% בלבד.
מדד אפריל צפוי לעלות בחדות
בחודש פברואר ירד המדד ב-0.3%, ובחודש ינואר הפתיע בירידה חדה של 0.7%. לפני פרסום מדד מרס העריכו אנליסטים כי הוא יעמוד על רמה של 0%-0.1%. איילת ניר, כלכלנית ראשית ב-IBI, צפתה כי המדד יעלה ב-0.1%, לקראת התגברות עליית האניפלציה בחודשים הבאים. להערכת ניר, מדד אפריל צפוי להתייקר בשיעור של 0.7%-0.8% ואילו מדד מאי עשוי להיות מושפע מהעלייה הנמשכת במחיר חבית נפט גולמית.
ניר הוסיפה כי למרות הירידה הנמשך בשכר הריאלי במשק, מדד אמון הצרכנים נותר יציב ברמה גבוהה. להערכתה, ריבית בנק ישראל תמשיך להמשיך ולהתייקר בחודשים הקרובים.
ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, העריך כי מדד מרס יעמוד על 0% ואילו מדד אפריל יעלה ב-0.9%. שראל צפה השבוע כי לאור הדברים הכלולים בפרוטוקול החלטת הריבית האחרונה והנתונים החיוביים משוק העבודה, קצב העלאת הריבית בחודשים הקרובים יהיה מהיר יותר מהצפי בשוק ההון.
בתחזית הראל נטען כי הפרוטוקול כלל את הפסקה המעניינת הבאה, אם כי ללא מסקנות, שהתייחסה לאפשרות היווצרותה של בועת נדל"ן, וכך נכתב בפרוטוקול: "עוד התייחסו חברי הפורום להתפתחות מחירי הנכסים, ובפרט למחירי הדירות. נידונו השפעתה של הריבית הנמוכה על התפתחות מחירים אלו, השפעת העלאה של הריבית עליהם והצורך לעקוב אחר התפתחותם של מחירים אלו ולהתייחס אליהם".
התעשיינים: לא להעלות את הריבית
יהודה טלמון, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים בישראל, אמר בתגובה כי "המדד הנמוך מעיד על קיפאון בפעילות הכלכלית במשק". לדבריו, "אמנם המשק הישראלי מגלה יציבות, אך לא לעולם חוסן. דווקא בימים כאלו, ממשלת ישראל צריכה לנצל את המומנטום החיובי בו נמצא המשק, לחיזוק המגזר העסקי ומגזר העצמאים במדינת ישראל". טלמון הוסיף ואמר: "אני מקווה כי ממשלת ישראל תתעורר מן התרדמת בה היא נמצאת ותפעל לחיזוק המגזר העסקי, כדי שבמשבר הבא, אם חלילה יבוא, לא נשאל את עצמנו 'איפה היינו?'".
יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, הביע תקווה כי המדד הנמוך, המוכיח את קיומה של רמת האינפלציה יציבה שאינה חורגת מהיעד שנקבע, יגרום לנגיד לחזור בו מכוונתו להמשיך ולהעלות את הריבית. לדברי אלחדיף, יציבות שער חליפין, הגידול המתון בשכר וקיומה של מדיניות תקציבית אחראית, תומכים בהמשך השמירה על יעד האינפלציה ולכן אין סיבה להקשות על פעילותם הכלכלית של העסקים הקטנים ולחנוק את צינור האשראי שלהם על ידי העלאת ריבית
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אמר בתגובה: "האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים נמצאת בטווח יעד המחירים. שימוש בכלי הריבית על מנת להלחם באינפלציה מדומה מגדיל את אטרקטיביות המשק הישראלי למשקיעי הטווח הקצר, גורם להתחזקות השקל ובכך מגביר את האיום על יכולת ההתאוששות של היצוא הישראלי".