שתף קטע נבחר

 

מרטין לותר קינג ה-3: הסרבנות חשובה לפתרון

בנו של מנהיג השחורים המיתולוגי בארה"ב הגיע ארצה, חדור מוטיבציה להשריש את משנתו - פיתרון סכסוכים בדרכים לא-אלימות: "גם אצלנו היה גיוס חובה, והיו סרבני מצפון", הוא אומר ל-ynet. ויש לו מה להגיד גם על בילעין, חרם האוניברסיטאות, והנשיא השחור שלו - שבעצמו לא עשה עדיין די

מרטין לותר קינג השלישי, בנו של מנהיג מאבק השחורים בארצות הברית, ממשיך להפיץ את מורשת אביו, עשרות שנים אחרי שזה הוביל את אחד ממאבקי הזכויות החשובים בהיסטוריה האנושית. קינג הבן הגיע לישראל ולרשות הפלסטינית לכינוס ראשון בנושא התגדות לא-אלימה כחלק מפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ונפגש עם מנהיגים, פעילים וצעירים.

 

בשיחה עמו אתמול (יום ה') במרכז פרס לשלום, בלב שכונת עג'מי ביפו, הוא פרס את משנתו הנאיבית והאופטימית, שלפיה על האזרחים לקחת חלק בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדרכים לא אלימות, גם אם בעיני השלטון פעולות כמו הפגנות וסרבנות מצפונית מתקבלות כאלימות לכל דבר.


מרטין לותר קינג ה-3 בתל-אביב. "גם בארה"ב הסרבנים היו מעטים"

 

על ההפגנות השבועיות בנעלין ובבילעין, למשל, שהפלסטינים רואים בהן מחאה לא-אלימה בעוד שצה"ל סבור אחרת, גם הוא שמע. הוא עצמו ביקר באזור, אך לא בזמן הפגנה, ומוצא דמיון לתקופה אחרת. "בימי התנועה לזכויות האזרח, הממשלה הייתה אומרת לאנשים לא להיות במקום מסוים, והם המשיכו למחות באופן לא אלים. הם נעצרו והוכו, אבל המאבק יצר הזדמנות עבורם לחיות ולעבוד. ההפרדה הסתיימה בסופו של דבר".

 

הוא רואה דמיון מסוים גם בין הקריאות לחרם על אוניברסיטאות ישראליות או על מוצרים מישראל לבין מעשי התנועה שהנהיג אביו לפני כמה עשורים. "אני חושב שיש לעשות שימוש בטכניקות שונות בהתאם למצב. מה שאנחנו עשינו בשנות ה-60' כלל פעולות כאלה. שחורים החרימו את האוטובוסים, וחברות האוטובוסים נכנעו בסופו של דבר, אחרי כמעט 400 ימים של מאבק. בתקופה הזאת, שבה הכלכלה היא הכל, אם אנשים בוחרים בסוג כזה של התנגדות, יש כוח ויש הצלחות".

  

"אתה מספיק חזק? תסרב"

בינתיים, הוא מנסה להפיץ את משנתו במקומות נוספים בעולם. "אנחנו מלמדים ומאמנים אנשים. בסרי-לנקה, שהייתה נתונה במצב של מלחמת אזרחים במשך עשרות שנים, אימנו אנשים שהיו מעורבים במלחמה. האזרחים שם החליטו לסיים את המלחמה, אבל צריך לעשות מעשים כדי שהם לא ישובו אליה. גם בבוסניה אנחנו מתכוונים ללמד את התיאוריה.

 

"אנשים חייבים להיחשף לשיטות לא אלימות. הם צריכים לאמץ את זה כדרך חיים. אבי ואנשים אחרים פעלו כך, אבל גם אז היו כאלה שרצו לפעול באלימות, כאלה שהאמינו באימרה 'עין תחת עין ושן תחת שן'". לדבריו, "אם היינו פועלים כך, לא היו לאנשים עיניים ושיניים. לכן עלינו למצוא דרך טובה יותר. אני חושב שיש לנו עוד דרך ארוכה, בהבנה ובאימוץ מאבקים לא אלימים. בשלב מסוים צריך להשאיר את הפחדים מאחור ולהתקדם".

 

גם על הטענה שבישראל אין לצעירים ברירה אלא להתגייס לצה"ל, יש לו תשובה. "פעם גם בארה"ב היה גיוס חובה, והיו סרבני מצפון", הוא אומר. "זו דרך לא-אלימה להתנגד. היו כאלה שנעצרו, כאלה שעזבו, אבל הם ביטאו עמדה ברורה: אני לא לוקח חלק במאבק. אני חושב שאנשים יכולים להתנגד כך. גם בארה"ב הם היו מעטים, ורוב הצעירים הלכו למלחמה. נגיד שמתוך 1000 אנשים, 995 יילכו. ההמונים לא יעשו זאת, אבל זאת אפשרות. זה דורש אישיות חזקה, אדם שמבין את ההשלכות של מעשיו. זו בהחלט אפשרות".

 

מה שמעניין לדעתו, הוא שכשאנחנו ילדים - אין לנו גבולות. "כשאבי היה ילד הוא שיחק עם שכניו הילדים, ואחרי גיל 10 או 12, ההורים שלהם אסרו עליהם לשחק יחד". אבל מה קורה במדינה כמו ישראל, שבה ילדים יהודים וערבים אפילו אינם לומדים יחד? "זה לא אידיאלי, כי מקבלים נקודת מבט חד-צדדית. עדיף שילדים ילמדו על תרבויות אחרות ויכבדו אותן. ילדים הם תמימים, ומבוגרים הם אלה שיש להם נקודות מבט מאוד נחרצות".

 

מפקד יכול להיות גם פוליטיקאי

אפילו בעידן שבו לארה"ב יש כבר נשיא שחור, זאת יודע גם מרטין לותר קינג השלישי, השחורים בה עדיין ניצבים בפני מאבקים לא פשוטים. "הנושא העיקרי עבור רוב השחורים, ובכלל עבור עניים, הוא הגישה למימון. עסקים קטנים לא יכולים לקבל הלוואות, וגם כשהיו הלוואות, לפני המשבר, עסקים שחורים היו בתחתית הרשימה. יש גם סוגיות של בריאות. שחורים שאין להם ביטוח בריאות, ורבים מהם עניים, סובלים מבעיות בריאות קשות".

 

הוא מזכיר כי בתי הסוהר בארה"ב מלאים גם היום בשחורים והיספאנים. "עד שנתמודד עם גזענות במערכת המשפט ועם הבעיות הכלכליות של השחורים, הסוגיות הללו לא ייפתרו. היום אף אחד לא מתמודד עם זה, ואני חושב שהנשיא צריך

לטפל בנושאים האלה". אם אותו נשיא, אגב, יציע לו להיות שגריר או שליח למשימה מסוימת, הוא לא ישיב בשלילה, אף שמאס במידה מסוימת בחיים הציבוריים.

 

"הייתי בפוליטיקה, ואני לא רואה את עצמי מתמודד שוב על תפקיד ציבורי. לכן אני גם עומד בראש ארגון ללא מטרות רווח. אבל אני חושב שצריך אנשים בכל מקום: בעסקים, בחברה האזרחית, בארגונים, וגם בפוליטיקה. אני תמיד מעודד צעירים - אם אתם מספיק מבוגרים כדי להיות חיילים ואפילו לפקד על פלוגות שלמות, אתם יכולים להתמודד על תפקיד ציבורי. אתם יכולים לעמוד בראש קהילה, בראש ארגון. אני תמיד מעודד אנשים להשתתף בפוליטיקה, ולא לנטוש אותה לחלוטין".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לותר קינג, הבן. "הגזענות אצלנו גם במערכת המשפט"
צילום: גיל יוחנן
האב. "היו שרצו אלימות, אבל הוא לא"
צילום: איי פי
מומלצים