זוכרים ברשת: כיצד המשפחות והיחידות מנציחות?
מסרטים ותמונות, ממכתבים אישיים, דרך אירועי הנצחה ועד לשירים להורדה – אתרי ההנצחה הפרטיים והיחידתיים, מאפשרים לחלוק את צערן של המשפחות השכולות ומנציחות את יקיריהן שאבדו, שלא באתרים הרשמיים
אך הטכנולוגיה מקנה לנו יותר ויותר כלים לחלוק כבוד ולהיזכר בחברים וזרים שנפלו בעת מילוי תפקידם בשגרה ובעתות חירום ומלחמה, או נרצחו בפעולות הטרור השפלות של האויב.
הרשת מאפשרת למשתמשיה לחלוק ולשתף: תכנים, תמונות, סרטונים, זכרונות ומחשבות של הנופלים הופכות לנחלת הכלל. בכל הנוגע לזכרון אהובים שאבדו,
הופך האינטרנט למכשיר החולק ומשתף את האובדן עם זרים וחברים.
אתרי משפחות
משפחות רבות בחרו להקים אתרי הנצחה פרטיים, לזכר יקירם שנפל. באתרים תוכלו למצוא את סיפור חיי המונצח, המשובצים בעדויות של חברים, תמונות וסרטים, ובחלקם – מכתבים שכותבים ההורים לבנם או בתם שאבדו.
רועי דרור – סמל רועי דרור ז"ל נפגע במהלך אימונים של יחידתו במצוק הארבל. את סיפור חייו, מפי אמו תחיה, אלבום תמונות, אלבום סרטים ותיאור מפעלי ההנצחה השונים שנעשו לזכרו ולכבודו, ניתן למצוא באתר האישי שהוקם לזכרו – לרבות פרטים על צעדה שנתית הנערכת במקום נפילתו.
רועי יעקב סולומון - אתר ההנצחה של סמל ראשון רועי סולומון ז"ל כולל מכתבים שכתבו לו הוריו וחבריו, שירים שכתב ושר – חלקם ניתנים להורדה, אלבום תמונות ודף להדלקת נר זיכרון.
יותם לוטן – האתר לזכרו של רב סרן יותם לוטן ז"ל מכיל תמונות וסרטים, מכתבים שכתב לחבריו בתקופות שונות בחייו, ולחיילי הפלוגה עליה פיקד, פעילויות הדרכה התנדבותיות שהוביל, ועדויות מחברים וחניכים שלו.
יובל לוי – אמו של סמל יובל לוי כותבת לו מדי שנה מכתבים, המפורסמים באתר לזכרו. עוד אפשר למצוא שם ציורים שצייר בילדותו, תמונות ותיאור פעילויות הנצחה רבות שנערכו לזכרו, לרבות הקמת אנדרטה תת-ימית.
בנוסף, בפייסבוק ניתן למצוא קבוצות רבות אשר הוקדשו לאהובים שנפלו, כמו לדוגמה, הקבוצה להנצחת זכרו של חלל השייטת, סמל ראשון גל אזולאי , והקבוצה להנצחת חלל הצנחנים, רב סרן שחר בן ישי .
חלק מקבוצות אלו אינן פעילות לאורך השנה והפעילות בהן מתעוררת אך לקראת יום הזיכרון הכללי או יום הזיכרון הפרטי, אולם באחרות ניתן למצוא גם עדכונים
תקופתיים, פרטי עמותות ופעילויות הנצחה.
אתרי יחידות
ללא מעטות מיחידות צה"ל יש אתרים משלהן, בהם מידע על היחידה, הישגיה, ההיסטוריה שלה – וגם עמוד המוקדש לחלליה.
באתרים רבים תוכלו למצוא כלי לחיפוש הנופל לפי שמו, לפי תאריך או מבצע בו השתתף. לעיתים, מפעל ההנצחה נמצא בידי עמותת היחידה – גוף המורכב מיוצאיה ותומכיה, המבטיח שסיפורי מורשת היחידה וחלליה ימשיכו ויעברו לדורות הבאים.
באתרי חטיבות חיל הרגלים - הצנחנים, גולני, גבעתי, הנח"ל וחטיבת כפיר, תוכלו למצוא גלעד מקוון לחללי החטיבות, עם אפשרות לחיפוש. בנוסף, ישנם אתרים למסגרות ספציפיות של החטיבות, כמו סיירת הצנחנים, סיירת גולני ועוד. גם לחיל ההנדסה הקרבית אתר הנצחה הכולל גם רשימת אנדרטאות ומידע נוסף.
באתר "יד לשריון" תוכלו למצוא את רשימת חללי החיל לאורך השנים, לפי חטיבה, מלחמה או שם. לחיל התותחנים יש את אתר "בית התותחן", בו רשימת נופלים ופרטי אתרי זיכרון ואירועי הנצחה.
גם לאתר חיל האוויר ואתר חיל הים עמודי זיכרון משלהם, ועמותות פעילות. לחיל הים גם אתרים ייעודיים ליחידותיו, בהם מונצחים נופלי שייטת הצוללות והקומנדו הימי.