קרב ב"ברקלי": גיסתו של נתניהו נגד עמוס עוז
"חרם" שהכריז סנאט הסטודנטים בברקלי על חברות שמספקות ציוד צבאי לישראל הוביל למאבק סוער ומסקרן, שכלל "ניים דרופינג" משני הצדדים. וההכרעה הייתה צמודה במיוחד
מיקרוקוסמוס בקמפוס? בהשראת מרצים ישראלים, סנאט הסטודנטים של אוניברסיטת ברקלי העביר החלטה לפיה האוניברסיטה תבטל את השקעותיה בחברות ג'נרל אלקטריק ויונייטד טכנולוג'יס, "התומכות בפשעי מלחמה". שתי החברות מספקות לחיל האוויר את מנועי מטוס ה-F-16 ומסוקי בלק-הוק. בתום מאמץ דיפלומטי-ישראלי בשיתוף סטודנטים תומכי ישראל מארגון "הלל", בשבוע שעבר בוטלה ההחלטה.
ברקלי היא אחת האוניברסיטאות הליברליות ביותר בארה"ב, ובסנאט הסטודנטים יש ייצוג גדול למפלגה רדיקלית, שהצליחה לפני חודש להעביר בנוהל מהיר וברוב של 16 מול ארבעה,
את ההחלטה על הפסקת השקעות בחברות המספקות לישראל מטוסי קרב ומסוקים, "המשמשים לביצוע פשעי מלחמה נגד העם הפלסטיני", לשון ההחלטה.
להחלטה של הסנאט אין משמעות מעשית והיא בגדר המלצה בלבד. הנהלת האוניברסיטה עצמה היא פרו ישראלית, לרבות נשיא האוניברסיטה ריצרד ברצ'מאל, שהספיק כבר לבקר בישראל 17 פעמים.
בתגובה להחלטה, "הופצץ" נשיא סנאט הסטודנטים וויל סמלקו ב-12 אלף אי-מיילים שהביעו מחאה. הוא ניצל את סמכותו והטיל עליה וטו. המפלגה הרדיקלית ניסתה להפוך את ההחלטה בזימון לישיבה נוספת ביום חמישי - שהולידה זירת קרב מסקרנת.
בפינה הימנית: הקרן החדשה לישראל
תומכי החרם על אותן חברות צירפו מכתבי תמיכה של חתן פרס נובל לשלום דזמונד טוטו, נעמי קליין ("נו לוגו") ואליס ווקר (מחברת "הצבע ארגמן"). הגוף שעודד את קבלת ההחלטה, "קול יהודי למען השלום", כולל יהודים וישראלים הלוחצים להענשת ישראל. בין היתר פעילים בו דניאל בויארין, חוקר של ההיסטוריה והדת היהודית, חנה קרונפלד, מרצה לספרות עברית, ועופרה בן-ארצי, גיסתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבעבר עוכבה לחקירה בהפגנה בשייח ג'ראח.
הצד הפרו ישראלי לא עמד מנגד. במשבצת חתן הנובל לשלום התהדרו במכתב תמיכה של אלי ויזל, והסופרים שהביעו תמיכה היו עמוס עוז וא.ב. יהושע. כן פעלו נגד החרם אנשי יוזמת ז'נבה, וארגוני השמאל ג'יי סטריט והקרן החדשה לישראל - שעלתה לכותרות לאחרונה בישראל בהקשר לתמיכתה לכאורה בדו"ח גולדסטון.
קונסול ישראל בסן פרנסיסקו, עקיבא תור, הופיע בפני סנאט הסטודנטים והסביר שישראל מנסה לפעול להקמת מדינה פלסטינית וכי ההחלטה הזו פוגעת ביכולתה של ישראל להגן על עצמה. תור הציע לסטודנטים לפעול לכך שאוניברסיטת ברקלי תפסיק את השקעותיה במגזר האנרגיה באיראן. "זו איראן שמחזיקה בוגרי ברקלי בכלא ומאשימה אותם בריגול, מוציאה להורג מפגינים ובונה פצצה גרעינית כדי לאיים על ישראל שאתם מנסים לשלול ממנה את אמצעי ההגנה שלה".
בהצבעה החוזרת היו מצדדי החרם נגד ישראל זקוקים לרוב של 14, שהם שני שלישים. בסופו של דבר הם זכו ב-13 קולות, לעומת שישה מתנגדים ונמנעת אחת. על חודו של קול, ה"חרם" בוטל.
למרות החשיבות הסמלית בלבד, הקרב נגד ישראל בסנאט הסטודנטים של ברקלי זכה לתשומת לב מיוחדת - מכיוון שהאוניברסיטה היא מעוז של רדיקלים. הסטודנטים היהודים מ"הלל" הפועלים למען ישראל, סברו שניצחון בקרב על ברקלי יאפשר לבלום את התופעה בניצניה ולמנוע את התפשטותה לאוניברסיטות אחרות. ימים יגידו.
Read this article in English