שתף קטע נבחר

 

שוב, אחרי 30 שנה: ברק הכריז על אתר הנצחה

בשנת 1980 החליטה ממשלת בגין על הקמת מרכז לאומי להנצחת כל הנופלים במערכות ישראל, אלא שמאז התחלפו ראשי ממשלות וההחלטה נותרה על הנייר. היום הכריז שר הביטחון ברק על הקמת היכל זכרון בהר-הרצל

30 שנה לאחר שממשלתו של מנחם בגין החליטה על הקמת מרכז לאומי לגבורה ולהנצחה לכל חללי צה"ל, הכריז הבוקר (יום א') שר הביטחון אהוד ברק על הקמתו של אתר מצומצם בהר-הרצל שבו יונצחו השמות.

 

ברק אמר באירוע ההכרזה: "ברוח זו, של כבוד, הוקרה ומחויבות לזיכרון הנופלים ולמורשתם, יוקם כאן, במקום הזה בו אנו עומדים,

היכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל. היכל הזיכרון ישמש כאתר המרכזי בו יונצחו חללי מערכות ישראל. על לוחות הזיכרון יהיו חקוקים שמות כלל הנופלים במערכות ישראל, ולצד שמו של כל אחד מהחללים יוצב נר זיכרון, אשר ידלוק ביום השנה לנפילתו. בכך יישמר זיכרונו לדורות".

 

על מיקום אתר הזכרון, אמר שר הביטחון: "הקמת היכל הזכרון בהר הזה, הר הרצל, אינה מקרית, ועם השלמתו יצטרף היכל הזכרון לשורת אתרים המספרים את סיפור המעבר משואה לתקומה בדורנו: קברו של חוזה המדינה, בתוך חלקת גדולי האומה. מוסד יד ושם, הניצב כעדות ניצחת למול מכחישי השואה. האנדרטה הקדושה לחללי 'הנצר האחרון' - בחורים ובחורות אשר שרדו את השואה לבדם, ונותרו נצר אחרון למשפחתם, עלו ארצה, התגייסו להגנת העם ונספו במערכה הכבדה. בנוסף, במרכזו של ההר, בית העלמין הצבאי - ובו שורת המצבות הארוכה הניצבת כעדות מוחשית למחיר ההכרחי, מחיר דמים שלא רצינו בו, של ריבונות ישראל בארצו, בדור הזה".

 

"בגין החליט - רבין עיכב"

כאמור, המדינה כשלה עד עתה בהקמת אתר הנצחה מרכזי, למרות משאבים רבים שהוקדשו לנושא. באחד הדו"חות של מבקר המדינה, בסוף שנות ה-90, נכתב כי כבר בשנת 1980 החליטה ממשלת ישראל על הקמת מרכז לאומי לגבורה ולהנצחה בהר איתן שליד ירושלים. בשנת 1991 החליטה הממשלה, כי הקמת המרכז תעוגן בחוק, שייקרא "חוק הר איתן - המרכז הלאומי לגבורה ולהנצחה". בהמשך, התקבלו בממשלה החלטות אחרות הנוגעות להקמת המרכז, וביניהן החלטה לעכב את עיגון הקמת המרכז בחוק.

 

בשנת 1993 הכין משרד המשפטים תזכיר חוק הר איתן, אך התזכיר לא הגיע לכדי טיוטת חוק ולא הובא לאישור הממשלה. שר המשפטים דאז, דוד ליבאי - נכתב בדו"ח המבקר - פנה לראש הממשלה בבקשה לעמוד בהתחייבות הנובעת מהחלטת הממשלה ולהעלות את החוק לאישור, או לחלופין - לבטל את ההחלטה בדבר חקיקת החוק. כתוצאה מכך, החליטה הממשלה

בראשות יצחק רבין ז"ל, באוגוסט 1995, "לעכב את יישום ההחלטה לעגן בחוק את הקמת הר איתן ואת ההחלטה להטיל על שר המשפטים להגיש לממשלה תזכיר חוק בנושא".

 

מבקר המדינה כתב אז: "אין חולק שראוי שמדינת ישראל תנציח את מאבקה על עצמאותה וקיומה בארץ ישראל באורח מסודר ובראייה כוללת, וזאת כדי לשמר את פרקי הגבורה אשר הביאוה עד הלום, וכדי לקרב את עברה אל הנוער. יש חשיבות להצגה וללימוד של מערכות ישראל באמצעות הנצחה והדגשת חלקו של צה"ל והכוחות הלוחמים בהווית החברה הישראלית. המרכז בהר איתן אמור להציג מטרות אלו בראייה מערכתית לאומית כוללת לצד הנצחת כלל חללי צה"ל ובהדגש על הקשר בין הנופלים לקיומנו".

 

בשנת 2002 הודיע שר האוצר דאז, סילבן שלום, כי 38 מיליון שקלים כבר הושקעו באתר בהר איתן. דוברת משרד הביטחון אמרה אז, כי יושקעו במקום עוד 20 מיליון שקלים.  

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. בכך יישמר הזיכרון לדורות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים