שתף קטע נבחר
 

נתקעת בחו"ל ונעדרת מהעבודה? על חשבונך

אלפי עובדים יצאו לחופשה אך נתקעו באירופה בשל השבתת נמלי התעופה - ימים אלו יגרעו מימי החופשה או ינוכו משכרם כחל"ת; כך לדברי חברת חשבים. עו"ד לנדאו מזהירה: אם אתה עובד זמני לטווח קצר - המעסיק רשאי לפטרך

אלפים ניצלו את התקופה הזו לחופשה באירופה אך נתקעו שם בשל ענן האפר הוולקני אשר השבית את נמלי התעופה לתקופה הקרובה. גם אם חלקם מסתכלים על חצי הכוס המלאה - המשך הנופש - עם שובם לארץ הם יגלו שהיעדרותם מהעבודה בשל כוח עליון - היא על חשבונם בלבד. זה ישתקף בתלוש המשכורת שלהם או ינוכה מימי החופשה. חלקם אף עשויים להיות מפוטרים.

 

 

"עובד, שאינו יכול לשוב לישראל ולמקום עבודתו עקב השבתת התנועה האווירית באירופה, אינו זכאי לתשלום בגין העדרותו מן העבודה וזו נחשבת לחופשה", נמסר מחברת המידע העסקי חשבים. זאת, לטענתם, משום שעל אף שאין סעיף בחוק המתייחס להיעדרות מסיבה זאת - הוא נופל בגדר ארוע משבית עבודה, אשר אינו מאפשר לעובד להיות "מוכן ומזומן לעבודה" בלשון החוק.

 

עם זאת, לדברי עו"ד נעמי לנדאו, מומחית בתחום דיני העבודה, "המעסיק אינו יכול להוריד לעובד יותר ימים מכפי שצבר ולהכניס אותו ל"מינוס". כאשר מדובר בעובד אשר לא נותרו לו ימי חופש כלל, רשאי המעסיק לא לשלם לו בגין ימי היעדרותו ולראותו כאילו הוא נמצא בחופשה ללא תשלום".

 

תכננת עוד חופשה? זבש"ך

אך מה אם העובד תכנן חופשה נוספת והותיר לשם כך ימי חופשה נוספים שכעת נגרעים מיתרת ימי החופשה שלו - שלא באשמתו? גם זו בעיה של העובד, עם חזרתו לארץ המעסיק יכול לומר שהוא לא מאפשר לעובד ימי חופשה נוספים (גם ללא תשלום) מעבר לקבוע בחוק, טוענים הן מומחי חשבים והן עו"ד לנדאו. 

 

עם זאת, "יש להניח", אמרו בחשבים, ש"המעבידים יגיעו להסדרים שונים עם העובדים שאינם יכולים לשוב". מתי כן יזכה העובד לשכר? "מי ששהו בחו"ל בשליחות או מטעם מקום עבודתם זכאים כמובן למלוא משכורתם", הם הוסיפו. 

 

סכנת פיטורים - אם אתה עובד זמני

האם אלו שנתקעו בחו"ל עשויים לקבל מכתב פיטורים עם שובם לארץ, בשל היעדרות מהעבודה? "זו אינה סיבה מוצדקת לפיטוריו, אלא אם נמנע העובד מלעשות מאמצים סבירים כדי לשוב לארץ בזמן ולא עשה כן", אומרת לנדאו, ומוסיפה דוגמה: "הימנעות עובד מלנסוע מרחק לא רב, ולטוס משדה תעופה ממנו לא בוטלו הטיסות, עשויה להוות סיבה מוצדקת לפיטוריו".

 

אך מסתבר שיש גם יוצאי דופן שכן עשויים לקבל מכתב פיטורים: "כאשר מדובר בעובד זמני, אשר התקבל מלכתחילה לעבודה לפרק זמן קצר מאוד (לדוגמה, משרת מילוי מקום בת שבועות בודדים), חוסר יכולתו לעבוד בשל הימצאותו בחו"ל עקב התפרצות הר הגעש, מבטלת כליל את מטרת העסקתו". עם זאת, היא מסייגת, אם קיימת אפשרות כי העובד ימשיך בעבודתו מחו"ל (באמצעות דוא"ל וטלפונים) והעסקה כזאת הינה סבירה הן כלכלית והן לוגיסטית, המעסיק מחויב לבחון אפשרות זו טרם פיטוריו".

 

 

ואם פגה לך האשרה?

"חברות בישראל המעסיקות עובד זר שפגה אשרתו ואמור לצאת מהארץ בימים אלה, מחויבות כלפי משרד הפנים לעקוב אחר יציאתו - על אף המשבר התעופתי.  בכל מקרה מומלץ לפנות למשרד הפנים ולבקש דחיה של פקיעת תוקף אשרת השהיה. בכל מקרה, אם אין בידן לעשות זאת, על העובד להגיע לביקורת הגבולות עם אישור מחברת התעופה כי הכרטיס הישן שנשא, בוטל מאחר ולא התאפשרה טיסה במועד עקב משבר הענן הוולקני", נמסר מעו"ד עמית עכו, שותף במשרד קן תור & עכו.

 

עוד מציין עכו שמועסקים זרים בישראל רשאים לשהות בארץ 30 יום מעבר למועד פקיעת האשרה ובלבד שבמהלך התקופה לא יעבדו . לפיכך, מעבר להמלצה לעשות כל שניתן לסייע להם לעזוב, על המעסיק להימנע מלהעסיקם או שיהיה כפוף לעונשים הקבועים בחוק. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיסות מבוטלות בנתב"ג
צילום: אבי מועלם
צילום: AP
ממתינים בשדה התעופה
צילום: AP
מומלצים