שתף קטע נבחר

הפרדת פסולת בבית: כפר סבא תהיה ראשונה

התושבים יתבקשו לנהל בביתם שני פחים: אחד לפסולת "רטובה" כמו שאריות מזון, ואחר לפסולת "יבשה" - אריזות למשל. בחדר האשפה יחכו שלושה פחים - אחד מהם לפסולת נייר בלבד. מהפסולת הרטובה יכינו קומפוסט במתקן מיחזור אזורי; את הנייר והאריזות ימחזרו. בהמשך - גם במודיעין, רעננה, שוהם, סביון, ועמק חפר

תושבי כפר סבא יידרשו בקרוב להתחיל לחשוב קצת לפני שהם משליכים פסולת לפח הביתי בצורה אוטומטית, וגם להיפטר מהרבה הרגלים ישנים. במקום פח אשפה ביתי יחיד, שקלט עד כה את כל סוגי הפסולת בעירבוביה, יתבקשו תושבי העיר לנהל בביתם שני פחים: האחד עבור פסולת "רטובה" - שאריות מזון אורגניות בעיקר, והשני עבור פסולת יבשה - אריזות בעיקר.

 

השינוי הזה לא ייעצר כמובן בפחים הביתיים. חדרי האשפה בבניינים המשותפים יעברו גם הם מהפך דומה, ואת מקומן של הפחים הירוקים הוותיקים יתפסו מעתה שלושה מכלים שונים: ירוק - עבור הפסולת היבשה; חום - עבור הפסולת הרטובה;  וכחול - עבור העיתונים, מוצרי הנייר והקרטון.

 

בהמשך יוקמו בישראל מפעלי מיחזור - שישה מהם רק במחוז המרכז - ובהם יהפכו את הפסולת הרטובה לקומפוסט, ואת הפסולת היבשה יפרידו למרכיביה, ימחזרו מה שאפשר ויטמינו את היתר.

 

את המהלך הדרמטי הזה מוביל השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מאז שנכנס לתפקידו במרס אשתקד. "מהפיכת הפרדת הפסולת" שלו תושלם עם חקיקת חוק האריזות המקיף שהוא מקדם, ויחייב את יצרני המוצרים השונים לממן את הטיפול הסביבתי בפסולת שהם מייצרים.

 

שלב ראשון: 3,200 בתי אב; סיום ב-2013

המהפכה תעבור על כפר סבא בשלבים: ראשית ההפרדה תתבצע ב-200 בניינים (כ-3,200 בתי אב) ובתום שנה, לאחר הפקת לקחים, יורחב הפרויקט לכל חלקי העיר עד להשלמתו ב-2013. בסוף שנה זו אגב, מתכננת העירייה כי הפסולת המקומית תופרד בכל מקום, גם בבתי העסק.

 

"כפר סבא היא אחת הערים המרכזיות שמובילה את המהלך הזה ברצינות, וכבר הגישה תוכניות לאישור המשרד, אך גם רשויות נוספות מצויות כבר בשלבים מתקדמים – בהם מודיעין, רעננה, שוהם, סביון, והמועצה האזורית עמק חפר", הבהיר בשיחה עם ynet איתן ארם, סגן מנהל מחוז מרכז במשרד להגנת הסביבה.

 

להערכתו, במחוז מרכז בלבד (מחדרה עד גדרה, למעט גוש דן) מיוצרים מדי יום בין 3,500 – 4,000 טונות של פסולת ביתית ביום – מהם כ-40 אחוז חומר אורגני. "המהלך הזה הוא נושא הדגל שלנו, אנו משקיעים בזה מאמצים רבים, ובכל פגישה עם ראשי רשויות הנושא הזה עולה, גם באופן אישי מצידו של השר ארדן", מדגיש ארם.

 

איך יממנו? היטל ההטמנה באדמה יכפיל את עצמו

המימון למהלך "הפרדת הפסולת במקור" כפי שיחל בכפר סבא, יבוא בראש ובראשונה מהמשרד להגנת הסביבה. הוא יציע לרשויות המקומיות מימון של בין 80-90 אחוז להיבטים השונים של המהלך: רכישת ציוד, הסברה וניהול. הכספים מקורם בקרן הנקיון של המשרד, שבה נצברים כספי של קנסות בגין השלכת פסולת ברבים והיטלים שמשלמות הרשויות המקומיות בעבור הטמנת פסולת.

 

במשרד מעריכים שאחרי כפר סבא וכמה ערים נוספות שכבר בוחנות את הנושא, יצטרפו עשרות רשויות למהלך. ההיערכות לא תהיה קלה עבורן, אך התמריץ פשוט למדי: כיום עומד ההיטל שנדרשות הרשויות לשלם בעבור כל טון אשפה שהן שולחות להטמנה 45 ש"ח.

 

בשנה הבאה צפוי ההיטל לעלות ל-55 ש"ח, ובמשרד מתכוונים להמשיך ולייקר את היטל ההטמנה בכל שנה בעשרה שקלים נוספים, עד שיכפיל את עצמו ויהיה נטל כבד על רשויות שיעדיפו להמשיך לקבור את הפסולת שלהם באדמה ללא אבחנה.

 

ייקור ההיטל כרוך אמנם בחקיקה, אך במשרד סבורים שהואיל והמקום להטמנת אשפה בישראל הולך ואוזל, והואיל וכיום גובה ההיטל בישראל נחשב נמוך יחסית, לא צפויים מכשולים בדרך למהלך חקיקתי שכזה.

  

"כעיר ירוקה, אנו רואים חשיבות רבה בטיפול נאות בפסולת העירונית", אמר יהודה בן-חמו, ראש העיר כפר-סבא. "זהו צורך השעה הן בשל בעיית המחסור באתרי ההטמנה והן כחלק מהמאבק בהפחתת גזי החממה. לכן, קיבלנו החלטה לאמץ את ההמלצות של ועדת ההיגוי לתוכנית האב לטיפול בפסולת העירונית ולהיכנס לתהליך של הפרדה במקור לשני זרמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרדה במקור. בקרוב ברחובות כפר סבא
צילום: AFP
מומלצים