שתף קטע נבחר

איום משמיים: הסיכונים הבריאותיים של ענן האבק

חלקיקים מענן האבק כבר החלו לנחות במספר מדינות באירופה, וכולם מקווים שהנפולת לא תכלול את דו תחמוצת הצורן, מרכיב טבעי בסלעי געש, שעלול לגרום לנזק לריאות וללב ואף להגביר את הסיכון לסרטן הריאות. ומה הסיכוי שענן האבק יגיע גם לישראל?

האבק מהתפרצות הר הגעש באיסלנד השבוע שיתק כבר את כל תנועות המטוסים מאירופה ואליה, אבל זו לא הצרה היחידה: חלקיקים מענן האבק כבר החלו לנחות על הקרקע. המומחים עדיין אינם יודעים מה מידת הסיכון לבני האדם, אם קיימת בכלל, אולם מסתמן כי האזהרות היחידות שינתנו הם לחולי לב, ריאות ולסובלים מאלרגיה להימנע משהות בחוץ כשריכוז האבק יעלה באיזורים השונים.

 

ענן האבק נוצר מחלקיקים זעירים של סלעי הר געש, חלקם מכילים גם לבה געשתית ואפר. חלק מהחלקיקים עשויים להכיל גם ציפוי חומצי שעלול לגרום לגירוי קל בעור, בריאות ובעיניים. אולם על פי הסוכנות להגנת הבריאות בבריטניה, ריכוז החלקיקים בענן האבק שיגיעו לארץ הם נמוכים, ולכן לא צפוי נזק רב.

 

מומחי הסוכנות הבינלאומית לסכנת הרי געש אומרים שברוב ההתפרצויות הוולקניות לא נצפתה סכנה בריאותית: "אין כל סיכון לבני האדם מאבק שנוצר מהתפרצות הר געש", סיכמו המומחים אתמול בראיונות לכלי התקשורת ברחבי העולם.


ההתפרצות. רק שלא תכלול את דו תחמוצת הצורן (צילום: רויטרס)

 

בתוך כך קרא ארגון הבריאות העולמי לתושבי אירופה להישאר בבתיהם כשיחלו הדיווחים על תחילת שקיעת ענן האבק. כמויות קטנות של האבק כבר החלו לנחות באיסלנד, סקוטלנד, בריטניה ונורבגיה אולם לא ניתנו כל הנחיות המגבילות את תנועת התושבים שם.

 

הסכנה ממנה חוששים: דו תחמוצת הצורן

מומחים אחרים הביעו חשש מפני דו תחמוצת הצורן - מרכיב טבעי בסלעי געש שעלול להשתחרר ולהיות אחד ממרכיבי ענן האבק. כשמרכיב זה חודר לגוף הוא עלול לגרום למחלה ריאתית קשה, לנזק לריאות וללב ואף להגביר את הסיכון לסרטן הריאות. המחלה לה גורם המרכיב, סיליקוזיס, היא חשוכת מרפא ועלולה להחמיר עד כדי מוות.

 

"עדיין לא ברור מהם מרכיבי ענן האבק מהתפרצות הר הגעש באיסלנד", אומר ל-ynet פרופ' ידידיה בנטור, מנהל מרכז הרעלים הארצי בביה"ח רמב"ם בחיפה, "מומחים צריכים לעשות את ההערכות שלהם לגבי מידת הפיזור שלו והרכבו, אז ינתנו המלצות. מוקדם מאוד להיכנס לפאניקה בפרט כשלא ידוע כלל אם האבק הזה יגיע לאזורינו".

 

אז מה קורה לגוף בעת נשימת אבק? זיהום האוויר פוגע בשתי מערכות עיקריות. האחת - מערכת הנשימה. האוויר אשר רווי באותם חלקיקי אבק וחול מגרה את קנה הנשימה והריאות וגורם להפרשת כיח בשל התגובה האלרגית אותה יוצר הגוף עם פלישת החלקיקים הזרים.

 

בתגובה האלרגית הזו מתחילים נוגדנים מסוג IgE לעורר את תהליך האלרגיה, שבו לא רק הכיח מופרש ממערכת הנשימה, אלא כלי הדם המתרחבים במקומות שונים גורמים לצריבה בעיניים, גירוי של הלוע, שיעול והיצרות של נאדיות האוויר בריאה הגורמים לצפצופים ולהתקף אסתמה. החלקיקים שבאוויר עלולים בחלק מהמקרים גם לעורר זיהומים במערכת הנשימה כשנגיפים או חיידקים מתיישבים על הכיח המופרש, ויוצרים תהליך דלקתי נוסף.

 

האם ענן האבק בדרך לישראל?

קוצר הנשימה הזה מכביד גם על פעילות הלב. המשאבה שלנו, שרגילה לעבוד ללא הפסקה על "טורים נמוכים", מתקשה בימים כאלו לעמוד בעומס: המחסור בחמצן דורש מהלב להגביר את קצב הפעימות. מצב זה אצל חולי לב, הסובלים מהיצרויות בכלי הדם הכליליים (המזינים את שריר הלב) עלול להגביר את הסיכון להתקפי לב ואף לשבץ מוחי.

 

המעמסה על מערכת הנשימה ומערכת הלב, מתרחבת גם לשאר הגוף: לחץ הדם עולה בשל "עומס העבודה" והתוצאה היא עייפות, כאבי ראש, תחושה כללית רעה וסיכון מוגבר עוד יותר לאוטם של שריר הלב או לארוע מוחי. 

 

ומה הסיכוי שענן האבק יגיע לישראל? "הענן לא בכיוון שלנו" אומרת ל-ynet ד"ר לבנה קורדובה, הממונה על מערך ניטור אוויר במשרד לאיכות הסביבה, "במידה שהוא יגיע, אנחנו נקלוט את נתוניו בתחנות הניטור ובמידת הצורך נבצע אנליזה כימית. אולם לפי המידע שקיבלנו הן מבריטניה והן מהשירות המטרואולוגי, הוא אינו בדרך לאזורנו ואין לנו צורך בהיערכות מיוחדת. ככל הנראה הריכוזים שלו גם במקומות אליהם הוא נחת הם מאוד נמוכים ואין בהם סיכון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התפרצות הר הגעש באיסלנד. איך ישפיע עלינו?
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים