בטעם מעושן: כריך רובן
אחרי שנכנעה לגעגועיה לטעם המעושן ואכלה כריך "רוּבֶּן" בסגנון ניו יורקי, פיליס גלזר מגישה את הגרסה הצמחונית שלה - רחוק מלהיות מרזה, אבל כרוך בקצת פחות חטא מהכריך המקורי
"בואי", אמרה לי מרג' בטלפון. "את חייבת, פשוט חייבת לבוא איתי לאכול את ה'רוּבֶּן' ב'רובן'. ממש תרגישי שאת בדֶלי ניו יורקי", היא הפצירה בי. אז אמרתי לה שאני כבר מזמן לא אוכלת דברים כאלה, ושרוב הבשרים המעושנים מכילים ניטריטים שהופכים בקיבה להיות חומרים מסרטנים, ושהיא תעזוב אותי ואת הקינואה והטופו שלי לנפשי. אבל היא התעקשה. "אפשר להוציא את הבחורה מניו יורק, אך אי אפשר להוציא את ניו יורק מהבחורה", קבעה. "גם את אומרת שאפשר לחטוא לפעמים". היא צדקה.
הכריך המכונה "רובן" הומצא בשנת 1914 על ידי ארנולד רובן במסעדה הניו יורקית שלו - Reuben's Restaurant and Delicatessen. לכריך שמגישים ב"רובן" התל אביבי (רח' יהודה הלוי 112) באמת יש טעם של דלי ניו יורקי. הבשר המתובל הוא באותו טעם, לחם השיפון הוא אותו לחם שיפון, החרדל הוא אותו חרדל צהוב בלי גרגרים, כמו שהאמריקאים אוהבים על ההוט דוג. אפילו הכרוב החמוץ בפנים והקורנישון (מלפפון חמוץ-מתוק קטנטן) שמוגש בצד הם בטעם ניו יורקי מובהק. ההבדל היחידי הוא שה"רובן" בארץ מוגש בגרסה כשרה בעוד שהמקורי מכיל גם גבינה שוויצרית ורוטב רוסי.
האמת היא שמדי פעם אני נזכרת כמה שאני אוהבת את הטעם המעושן שאני זוכרת מילדות ניו יורקי, אבל אני נמנעת מלאכול דברים בטעם זה, בגלל סיבות בריאותיות. חטיפים בטעם מעושן מגעילים אותי, כי יש להם טעם כימי מלאכותי וזר. ואם פעם התחשק לי לקנות נקניק לסנדוויץ או נקניקייה, היום אני נזכרת ברשימת הרכיבים המחרידים על האריזה, ונגמר החשק. איך אפשר להכניס את זה לפה?!
אם גם אתם אוהבים טעם מעושן כמוני, אבל מנסים להתרחק מכל התוספים, נסו להוסיף טעמים מעושנים טבעיים לתפריט. אפשר להשתמש לשם כך בארטישוק ירושלמי, בפפריקה מעושנת, פרייקה (חיטה ירוקה קלויה) או במלח מעושן (למשל של "מלח הארץ"). מבחינת מוצרים, אפשר לנסות את הנקניקיות האורגניות של "הרדוף" (רק יש לזכור שהן קצת חריפות), או נקניקיות מהצומח (שהן הרבה יותר בריאות מהמסחריות עשויות מבשר ועוף) שמספקות את החשק לטעם המעושן.
ובחזרה לכריך ה"רובין" שהתחיל את כל תהליך המחשבה שלי הערב. להלן הגרסה שלי ל"רובן". אמנם היא לא מרזה במיוחד, אך כרוכה בהרבה פחות חטא מהכריך המקורי.
כריך "רוּבֶּן"
מבוסס על מתכון בספר "המטבח של פיליס", הוצאת כתר
המרכיבים (4 מנות):
1/4 כוס שמן קנולה
2-3 בצלים בינוניים, קצוצים
2 שיני שום כתושות
250 גרם טמפה פרוסה דק (מוצר עשוי מפולי סויה שנמכר קפוא ברשתות חנויות הטבע)
2 כפיות רוטב סויה מיובא
1/2 1 כוסות "רוטב רוסי" (מתכון בהמשך)
4 פרוסות עבות של לחם מלא, שיפון או כפרי
1/2 1 כוסות כרוב כבוש מסונן (מהסוג הדק)
1/2 1 כוסות גבינה צהובה מגוררת
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת בינונית על אש בינונית-גבוהה. מטגנים את הבצל והשום עד שהם מתרככים, תוך בחישה לעיתים קרובות.
- מנמיכים את האש ומוסיפים את הטמפה. מבשלים על אש בינונית-נמוכה במשך 2 דקות עד שהיא מתחילה להשחים.
- מוסיפים את רוטב הסויה, בוחשים ומורידים מהאש.
- קולים את פרוסות הלחם בגריל (או טוסטר אובן). מניחים על כל פרוסה שכבות טמפה, רוטב רוסי, כרוב חמוץ וגבינה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בטוסטר אובן, מתחת לגריל בתנור, או מכוסה על גריל פחמים חלש, עד שהגבינה נמסה.
רוטב רוסי
המרכיבים:
1/2 כוס מיונז (רצוי מיונז סויה סמיך) או מיונז אורגני
1/4 כוס קטשופ ללא חומר משמר
1 כף רוטב סויה
2 כפיות סוכר חום
1 בצל ירוק, קצוץ דק
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים יחד במעבד מזון או בלנדר עד לקבלת מרקם אחיד.
אהבתי השבוע: ירקות נקיים
השנה הירקות בריאים יותר למאכל מבעבר. איך אנו יודעים? מבדיקות חברת "דרך המעבדה" שאספה תוצרת חקלאית ממדפי רשתות השיווק, ללא ידיעת הרשתות. בכל מקום נרכשו מלפפון, פלפל בהיר, חסה ותותים, כי אלה ירקות נפוצים שנחשבים לבעייתיים מבחינת כמויות חומרי ההדברה שהם סופגים במהלך הגידול. השנה מצאה המעבדה שהירקות שנבדקו הראו נקיון מוחלט.
זהו שיפור אמיתי, בהתחשב שבשנים הקודמות מבקר המדינה בדק בעצמו את התוצרת החקלאית ממדפי רשתות השיווק ומצא ששליש מכל הירקות שנבדקו אינם ראויים למאכל לפי התקנים של מדינת ישראל. למעשה בכל הירקות שנבדקו על ידי המבקר היו חריגות מהתקנים. צריך לזכור שחומרי הדברה ודשנים כימיים לא טובים לסביבה שלנו, לא לחי ולא לצומח, לכן אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, כדאי לתרום למאמץ האורגני-אקולוגי. אך מעודד לגלות שגם לחקלאים הלא-אורגניים חשוב יותר להקפיד על סחורה נקייה מחומרים מזיקים.