דיווח: צפון-קוריאה בדרך לניסוי גרעיני שלישי
תחנת הטלוויזיה YTN דיווחה כי ההכנות לניסוי, שרמתו הטכנית צפויה להיות גבוהה יותר מזו שהופגנה בשניים מהניסויים שבוצעו עד היום, החלו כבר בחודש פברואר. שר החוץ הדרום-קוריאני: אין לנו אינדיקציות מודיעיניות לכוונה כזו
צפון-קוריאה מתכוננת לבצע ניסוי גרעיני שלישי בחודש מאי או יוני - כך דיווחה אחר הצהריים (יום ג') תחנת טלוויזיה בדרום-קוריאה. גורמים רשמיים בסיאול ובהם שר החוץ, יו מיונג-הון, הכחישו את הדיווח ומסרו כי לדרום-קוריאה אין ראיות לכוונה כזו.
"אם צפון-קוריאה עורכת הכנות לניסוי גרעיני, יש ראיות שניתן לאתרן. עד-כה אין בידינו הוכחות מודיעיניות לראיות כאלה", אמר יו בתדרוך כתבים בסיאול. ואולם, רשת השידור YTN גורסת כי ההכנות הצפון-קוריאניות לניסוי החלו כבר לפני כחודשיים וכי נראה שרמתו הטכנית של הניסוי המתקרב גובהה בהרבה משני הניסויים שביצעה פיונגיאנג עד-כה. הדיווח מיוחס לדיפלומט שתפקידו לא נמסר.
עד-כה ערכה צפון-קוריאה שני ניסויים גרעיניים - באוקטובר 2006 ובמאי 2009. בעקבות כך הטיל האו"ם סנקציות על פיונגיאנג שערערו עוד יותר את מצבה הכלכלה הרעוע גם כך. בתגובה לסנקציות, פרשה צפון-קוריאה מהשיחות הרב צדדיות שניהלה בסוגיית הגרעין עם ארה"ב, רוסיה, יפן, סין ודרום-קוריאה. השיחות לא חודשו באופן רשמי עד היום.
לדברי מומחים, ניתן לצפות בהיערכות צפון-קוריאנית לניסוי גרעיני בקלות באמצעות רשת לווייני הריגול שמפעילה ארה"ב מעל המדינה המבודדת. לדבריהם, קיומו של ניסוי נוסף ישפר מאוד את יכולתה של פיונגיאנג לייצר פצצות אטום, אך גם יביא לצמצום החומר הבקיע שבידה. על-פי הערכות המודיעין המקובלות בעולם, בידי צפון-קוריאה די חומר בקיע לייצור שש עד שמונה פצצות גרעין.
פרשנים פוליטים בדרום-קוריאה מעריכים כי אם תחליט צפון-קוריאה לבצע ניסוי גרעיני נוסף - ייעשה הדבר בניסיון לשפר את עמדתה בשיחות הגרעין תמורת סיוע שהיא מנהלת עם הקהילה הבינלאומית. צפון-קוריאה גם נוהגת מדי פעם לאיים על דרום-קוריאה ועל ארה"ב בהנחתת מכות גרעיניות, אם אלה יפעלו לערעור היציבות בפיונגיאנג.
המצב הכלכלי בצפון-קוריאה הידרדר מאוד בחודשים האחרונים לאור כישלון הרפורמה המוניטרית, שבמסגרתה הוחלף המטבע המקומי.
הרפורמה הכושלת הובילה לזינוק באינפלציה ומאיימת ליצור משבר מזון נוסף במדינה. כתוצאה מהכישלון הוצא להורג פאק נאם-קי, שעמד בראש המחלקה הפיננסית-תכנונית.
ניסיון ה"כיול מחדש" של הוון, המטבע הצפון-קוריאני, בשלהי 2009 כפה על האזרחים החלפה של שטרות וון ישנים בחדשים על-פי שער של 100 לאחד, דבר שהעלים שני אפסים מערכם. נוסף על כך, הוגבלה הכמות שאותה יכולים אזרחים להחליף. בגלל ההגבלה בכמות הכסף שאפשר להחליף, חסכונותיהם של כל מי שהחזיקו בסכום גדולים יותר מזה שנקבע, פשוט נמחקו.