ארגנטינה: 25 שנות מאסר לרודן שעינה ורצח
ריינלדו ביגנונה הורשע ב-56 מקרים של חטיפה, עינוי ורצח בתקופה שבה שימש כסגן מפקד מתקן עינויים בפאתי בואנוס איירס. בני המשפחות של קורבנותיו הריעו, פרצו בבכי והבטיחו כי גורלם של חבריו שטרם הועמדו לדין "יהיה כמו של הנאצים"
בית משפט בבואנוס איירס גזר אמש (יום ג') 25 שנות מאסר על הדיקטטור האחרון של ארגנטינה, גנרל ריינלדו ביגנונה, שהורשע במעורבות בחטיפה, עינוי ורצח של 56 בני אדם.
ביגנונה, בן 82, כיהן כנשיא בין 1982 ל-1983, אך הפשעים שהורשע בהם בוצעו בין 1976 ל-1978, בזמן ששימש כסגן מפקד של מתקן העינויים בקמפו דה מאיו שבפאתי בואנוס איירס. בית המשפט גזר עונשים שנעים בין 17 ל-25 שנות מאסר על עוד חמישה קצינים לשעבר, וזיכה שוטר לשעבר.
ביגנונה, שנמצא במעצר בית, לא נכח באולם בית המשפט, שאליו הגיעו בני משפחותיהם של קורבנותיו
ונציגי ארגוני זכויות אדם. קרובי המשפחה, שאחזו בתמונות של יקירהם, הריעו ופרצו בבכי עם הקראת גזר הדין.
חלק מהם ביקשו להעביר מסר למעורבים בעינויים וברציחות בזמן המשטר הצבאי ששלט בארגנטינה בין 1976 ל-1983: "גורלכם יהיה כגורל הנאצים. איפה שלא תהיו, נמצא אותכם".
"הצדק הגיע לבסוף"
נשיאת ארגון זכויות האדם "הסבתות של הפלאצה מאיו", אסטלה דה קרולוטו, בירכה על גזר הדין - אך הבהירה כי טרם ניתן לנוח על זרי הדפנה. "הצדק היה אטי, אבל הוא הגיע לבסוף. היום הוא יום טוב לארגנטינאים, אך יש עוד הרבה מה לעשות. יש עוד מאות שהואשמו".
ביגנונה מונה לנשיא על-ידי החונטה הצבאית בימיה האחרונים של הדיקטטורה, ועליו הוטלה המשימה להגן על הצבא בתהליך השבת הדמוקרטיה. לפני שהסכים להעביר את השלטון לנשיא הנבחר ראול אלפונסין, הוא העניק חנינה למפרי זכויות אדם והורה להשמיד מסמכים הקשורים להיעלמותם ועינויים של מתנגדים פוליטיים.
בשנים האחרונות ביטלו בתי המשפט והקונגרס את החנינות שהוענקו למנהיגי החונטה הצבאית ועבור
הנשיאה כריסטינה פרננדז, העמדתם לדין היא עדיפות עליונה.
ביגנונה, שהכחיש את המיוחס לו, טען כי מעולם לא הוכח שיותר מ-8,000 בני אדם נעלמו בימי הדיקטטורה. דו"ח רשמי של ארגנטינה קבע כי 13 אלף נעלמו ונרצחו בימי המשטר הצבאי, בעוד ארגוני זכויות אדם טוענים כי המספר מגיע ל-30 אלף. פרקליטיו של ביגנונה צפויים לערער על גזר הדין, בטענה שמרשם אינו יכול לרצות את עונש המאסר מסיבות רפואיות.