מה עושה החלוץ כשהוא בא לקיבוץ? מצייר
קיבוץ תל-עמל (ניר דוד) הוא הראשון שהוקם כישוב "חומה ומגדל" ב-1936. בין חבריו, נמנה גם הצייר זאב פינקלשטיין שהנציח במכחול ובעיפרון את חיי החלוצים בקיבוץ, חניכי "השומר הצעיר" ואפילו פרסומת אחת מאוד מפורסמת
ישראלים מכנים את תקופת המאבק בין היהודים לערבים בארץ ישראל, בשנים 1939-1936, בשם "מאורעות". הערבים כינו את השנים האלו בשם "המרד הערבי".
העובדות בשטח היו סכנת חיים לעוברים בדרכים, פתיחה באש על ישובים, מתקני נפץ שפגעו באזרחים חפים והפסקת בניין הארץ. עם זאת, הנהגת היישוב העברי החליטה שהמפעל הציוני יימשך. לצורך כך, נוסדה הדרך להקמת יישוב בן יום: "חומה ומגדל".
קיבוץ תל-עמל, שכיום ידוע כניר דוד, הוא הראשון שהוקם בדרך זו. בדצמבר 1936 הוקם המגדל וסביבו חומה. בין החברים היה גם זאב פינקלשטיין, בן 24, חבר תנועת "השומר הצעיר" מהעיירה ריישה, שבפולין. לזאב היה כישרון לציור והוא מצא זמן, לאחר העבודה והשמירה, להנציח בעיפרון ובמכחול את חייהם של חבריו החלוצים.
בשנת 1940 עבר זאב לחיפה. 70 שנים שכבו יצירותיו בארכיב הקיבוץ, ושם האמן נשכח עד שיוני צין, חברת הקיבוץ ואוצרת, ביקשה לנער את האבק מעל היצירות ולהציגם באתר "חומה ומגדל" בקיבוץ.
זמן מה ניסו לאתר את משפחתו של זאב, ולא ידעו שהחליף את שמו מפינקלשטיין לפלד. רק בחודש מרס האחרון נודע הדבר ונמצא גם בנו: דן פלד (פרופ' לכלכלה באונ' חיפה).
"אבי הקים בחיפה משרד לגרפיקה שימושית ברחוב הרצל 16 וקרא לו על שמו - פינקלשטיין", מספר דן, "שם הוא עבד שנים רבות ועיצב פרסומות לכל החברות הגדולות, והפך למעצב הבית של חברת "שמן".
"בצניעותו, לא חתם אבי על רבים מעיצוביו. אחת הפרסומות הידועות פרי עטו, היא "סבון לתינוק שמן". המודל לדמות התינוק בפרסומת זה אני. פרסומת זו הפכה ברבות הימים לנוסטלגיה ומעידה על תרומתו של פינקלשטיין לתרבות הגרפית בישראל".
באתר חומה ומגדל נפתחה השבוע תערוכה מיצירותיו של זאב, ולמטיילים בעמק כדאי לסור ולהציץ בדמויותיהם של החלוצים מקימי היישוב העברי בעמק.
לפניכם מבחר מציוריו של פינקלשטיין.
חבר של זאב פינקלשטיין
פלוגת מרחביה, אידיליה
לאחר העבודה
באור הפרוז'קטור, 1936
שומר בבית אלפא, 1936
שומר בבית אלפא, 1936
במאמץ משותף
דרכי הרכילות בתל עמל
פרי עמלינו
פרסומת לסבון לתינוק "שֶׁמֶן" שבנו של זאב, דן, היה המודל לציור
ציור של פריחה בצבעי מים
- התערוכה על ציוריו של פינקלשטיין תוצג עד הסתיו באתר חומה ומגדל, שליד גן השלושה. תודה ליוני צין וטלי שמחוני פרג, אוצרות התערוכה
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר