חוף הבונים: יבנו - אבל פחות מכפי שתוכנן
חוף פתוח ופראי או חוף מוסדר ומגודר? ל-ynet נודע: בעקבות לחץ של החברה להגנת הטבע והמשרד להגנת הסביבה, התוכנית לבנות מסעדה, מזנון ומרכז מידע בחוף הבונים תצומצם בחצי - כדי לשמור על רצועת החוף הפראית והרגישה פתוחה וחופשית לרווחת הציבור
חוף הבונים, אחת מרצועות החוף הפראיות הבודדות שנותרו בישראל, אמור היה לשנות בקרוב את פניו. במקום תוכננה בנייה בהיקף של מאות מטרים רבועים - מסעדות, מתקני חוף ונופש, חניון ומבני שירות. אך לחץ שהפעילו המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע צימצמו את היקף הבנייה משמעותית, והחוף יישאר פתוח וחופשי.
השבוע צפויה הוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף) לדון פעם נוספת בנושא, ומפרטי התוכנית העדכנית שהגיעה לידי ynet עולה כי היקפי הבנייה הופחת בחצי כמעט. במקום בנייה בהיקף של כ-530 מטרים רבועים, ייבנו מבנים בהיקף של 332 מטרים רבועים - 195 מ"ר בחלקו הצפוני של החוף ו-137 מ"ר בחלקו המרכזי.
יתרה מזאת: בעוד שהתוכנית המקורית ביקשה להקים במקום מרכז מידע, מסעדה ומזנון בהיקפים של כ-170 מ"ר, הרי שכעת בוטלה הקמתו של מרכז המידע ונותרה רק תוכנית להקמת מזנון בהיקף של 80 מ"ר בלבד.
חוף הבונים - שהיה פראי ופתוח לציבור - משך אליו במשך שנים המונים מבקרים. חלקם נהגו להישאר במקום לפרקי זמן ארוכים. הם הקימו אוהלים, הפכו פינות נסתרות בין הסלעים לשירותים מאולתרים, נטעו אוהלים וגמרו נזקים סביבתיים חמורים לחוף הרגיש.
המועצה האזורית חוף כרמל ומשרד התיירות מקדמות זה מכבר את הסדרת הנופש בחוף הבונים על ידי תוכנית בנייה נרחבת, כדי להיטיב את השירות לנופשים. ברשות הטבע והגנים תמכו בתוכנית, במטרה לאפשר שמירה טובה יותר ופיקוח הדוק יותר על החוף.
מולם ניצבה עיקשת החברה להגנת הטבע, שהתנגדה להפיכת החוף הפתוח והפראי לחוף מוסדר, עם תוכניות בנייה מאסיביות.
גם במשרד להגנת הסביבה סברו שעל מנת לשמור על החוף יש דווקא להימנע מבנייה בו - כדי שלא לפגוע בסביבה החופית הרגישה מנזק בלתי הפיך. מתנגדי תוכנית הבנייה הציעו להשאיר את החוף במצבו הטבעי ולפתח דווקא את שני החופים שמדרום ומצפון לחוף הבונים (חוף דור וחוף נווה ים - י.ד), שם ממילא קיימות תוכניות פיתוח נרחבות.
המתנגדים הסבירו שפיתוח החופים האחרים ישיג את המטרה הדרושה. במקום לבנות מתקנים שימשכו את הנופשים לחוף הבונים הרגיש, יפתחו את החופים האחרים וינתבו את עומס הנופשים דווקא לשם.
בנייר העמדה של המשרד להגנת הסביבה נכתב כי כבר כיום, במרחק של כשניים וחצי קילומטרים מחוף הבונים, קיימת תוכנית פיתוח נרחבת בקיבוץ נווה ים המשתרעת על פני כ-1,500 מ"ר וכוללת בתי קפה, מסעדות, טיילת ומלון. בחוף דור ישנה תוכנית לבניית כפר נופש בהיקף של 500 יחידות.
הפחתת היקף הבנייה בחוף הבונים היא אמנם הישג משמעותי עבור המתנגדים, אך לא הישג מספק. מבחינתם, גם פיתוח מצומצם יותר בחוף יגרום לנזק, ויש להשאיר את הרצועה הרגישה במצבה הטבעי, ואף להגדיל את שטח שמורת הטבע באזור, כדי להותיר רצועה אחת שאיננה מפותחת לטובת הציבור.
במשרד להגנת הסביבה מציעים לכלול בשטח השמורה גם את רצועת החוף החולי שמצפון וגם את הדיונות ממזרח. לפיכך, למרות שהשיגו הפחתה בהיקף הבנייה המקורי, צפויים במשרד ובחברה להגנת הטבע להתנגד גם לתוכנית המעודכנת.