שתף קטע נבחר

 

דו"ח: מטרת איראן היא לשרוד ולהרתיע, לא לתקוף

סוכנות ביון של הממשל האמריקני מעריכה שלמרות הצהרותיה התוקפניות של איראן, מדיניותה הביטחונית מתמקדת בניסיון לשמר את המשטר ולהרתיע את ישראל וארה"ב מלתקוף אותה. "הצבא האיראני אינו ערוך לתקיפה ישראלית", נכתב שם

המטרה האסטרטגית העיקרית של הצבא האיראני היא לשמר את המשטר ולהתגונן מפני איום חיצוני של ארה"ב או ישראל. כך קובע דו"ח של סוכנות הביון ההגנתי של ארצות הברית, שהועבר לפני כמה ימים לוועדת השירותים המזויינים של הסנאט.

 

סוכנות הביון ההגנתי (DIA), מספקת מידע על יכולות עכשוויות ועתידיות של מדינות אויב. בדו"ח החדש, העוסק באסטרטגיה הביטחונית האיראנית, נכתב כי "כדי להבטיח את הישרדות המשטר, האסטרטגיה של ביטחון איראן מבוססת על הרתעה, נקמה לא-סימטרית ומלחמת התשה".

 

המערב מול איראן - עדכונים אחרונים ב-ynet

 

בסוגיית תוכנית הגרעין, נטען בדו"ח כי גם מטרתה התרעתית בעיקר: "תוכנית הגרעין של איראן והנכונות שלה להשאיר פתוחה את האפשרות לפיתוח נשק גרעיני היא חלק מרכזי באסטרטגית ההרתעה שלה". הדו"ח מציין כי איראן הצליחה להפעיל 8,000 צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז, המספיקות להפיק אורניום ליותר מפצצה גרעינית אחת. עם זאת, לפי הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, היא מסוגלת להפעיל רק מחצית מהצנטריפוגות.


מערכת הגנה אווירית באיראן, השבוע (צילום: AFP) 

 

הדו"ח מוסיף שאיראן חותרת להיות "המדינה החזקה והמשפיעה ביותר במזרח התיכון ובעלת השפעה בעולם כולו. בשנים האחרונות נסוגו המטרות האידיאולוגיות לטובת שיקולים מעשיים" של הישרדות. איראן מנסה להתמודד עם ההשפעה האמריקנית באזורים שונים בעולם וקידום סולידריות מוסלמית, ופעילה גם באמריקה הלטינית, באפריקה, באפגניסטן ובעיראק ובחימוש ואימון החיזבאללה בלבנון וארגוני הטרור הפלסטינים.

 

צבא גדול, אבל לא יעיל

החלק הגלוי של הדו"ח קובע כי המשטר האיראני משתמש ב"כוח קודס" של משמרות המהפכה לאיסוף מודיעין, ביצוע דיפלומטיה סודית, אספקת נשק אימונים ומימון לארגוני טרור. הכוח אחראי על אימון מתקדם של אנשי חיזבאללה לביצוע מבצעי רציחות, חטיפות והנחת מטעני צד. בהקשר זה מבהיר הדו"ח האמריקני כי איראן שומרת על מערכת היחסים שלה עם חיזבאללה כדי "לשמר יכולת לתקוף את ישראל ולאיים על האינטרסים של ארה"ב וישראל ברחבי העולם".

 

לגבי היעילות של הצבא האיראני, קובע הדו"ח האמריקני כי מדובר אמנם בצבא גדול, עם 20 מיליון חיילים, אבל לא יעיל ברובו, שאינו ערוך להגנה

מול כוחות מצויידים בנשק מתוחכם ומאומנים היטב של ארה"ב ובנות-בריתה. הדו"ח מציין שהכוח האיראני הוא מספיק כדי להתריע מפני התקפה של שכנות חלשות כמו עיראק, אפגניסטן ואזרבייג'ן, אבל "חסר כוח אווירי ויכולת לוגיסטית להתמודד עם צבאות טורקיה או ישראל".

 

הדו"ח כולל פירוט של סדר הכוחות בצבא איראן ומונה את אלפי הטנקים, הנגמ"שים, משגרי הארטילריה, הצוללות, ספינות הקרב וספינות הטילים שברשות הרפובליקה האיסלאמית. חיל האוויר האיראני מורכב לפי הדו"ח מכוח של 52 אלף איש, 19 טייסות קרב והפצצה, 10 טייסות תובלה וטייסת לאיסוף מודיעין, אך לא חודש בעשר השנים האחרונות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. לא יוכל להתמודד עם מתקפה
צילום: רויטרס
חיילי צבא איראן. מאמנים את חיזבאללה
צילום: רויטרס
מומלצים