סוריה: איסור העישון הותיר את בתי הקפה ריקים
המגמה הבריאותית הגיעה לבתי הקפה של דמשק - ושלושה מיליון סורים ייאלצו לעשן את הנרגילה שלהם באוויר הפתוח. הקנסות הגבוהים והאיום בעונשי מאסר צפוי להרתיע את האזרחים, שחלקם מברכים על החקיקה
הקץ לנרגילה בסוריה? חוק איסור עישון במקומות ציבוריים נכנס היום (ד') לתוקפו בסוריה - מדינה שבה רגילים האזרחים לעשן אפילו בבתי חולים. החוק, שעליו חתם הנשיא בשאר אסד בסוף השנה שעברה, אוסר על עישון במסעדות, בתי קפה, בתי ספר, אוניברסיטאות, בתי חולים, גנים ציבוריים, בתי קולנוע, מוזיאונים ובתחבורה הציבורית.
החוק החדש אוסר גם עישון נרגילות, עיסוק פופולרי למדי בבתי הקפה בסוריה. מדובר בחקיקה מקיפה למדי, שאכיפתה כוללת הטלת קנסות כבדים גם על פרסום מוצרי טבק, מכירת סיגריות לקטינים ומכירת צעצועים וממתקים הדומים בצורתם למוצרי עישון. הקנסות מגיעים עד לסכום של 870 דולר, ועונשי מאסר של עד שנה.
בבתי הקפה המפורסמים של עיר הבירה דמשק, האיסור מורגש היטב. בבית הקפה "נאוופרה" במרכז העיר, החדר המרכזי, ההומה בימים רגילים, ריק מאדם. "ללא האיסור, היו פה עכשיו לפחות 50 אנשים", התלונן המנהל שאדי רבאט. בשולחנות המוצבים בקדמת הקפה, ישבו עשרות אנשים שעשנו להנאתם סיגריות ונרגילות.
בית קפה ריק בדמשק. מבטיחים אכיפה מחמירה (צילום: AP)
זו אינה הפעם הראשונה שסוריה נוקטת צעדים להגבלת העישון. ב-1996, הוציא הנשיא לשעבר חאפז אסד צו האוסר על עישון במשרדי ממשלה, בתי חולים ושדות תעופה. בנו, הנשיא הנוכחי בשאר, רופא עיניים בהכשרתו, כבר חתם על חוקים להגבלת העישון בחלק מהמרחבים הציבוריים, אולם הם לא נאכפו.
הפעם, מבטיחים השלטונות, יינקטו צעדים חריפים יותר. הקנסות הוגדלו משמעותית, ובמשרד הבריאות הבטיחו לערוך בדיקות פתע על-מנת להבטיח שבעלי העסקים והאזרחים נשמעים לחוק. כ-15 אחוז מאזרחי סוריה הם מעשנים - בסך הכל שלושה מיליון בני אדם, והתקווה היא שהחוק החדש ישכנע לפחות את חלקם לזנוח את ההרגל המזיק.
מוחמד אל-קאש, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטת דמשק, אמר כי הוא תומך באיסור. "זו הזדמנות אמיתית בשבילי לנסות להפסיק לעשן", הוא אמר. "אני מחויב לחלוטין להגבלות".
מדינות ערביות נוספות מנסות בשנים האחרונות להילחם בעישון. מצרים, לבנון, איחוד האמירויות הערביות ועיראק הגבילו לאחרונה את העישון במקומות ציבוריים, אך ברוב המקומות החוקים לא נאכפים ביסודיות. ברשות הפלסטינית, שטרם הצטרפה למגמה, אין כל חקיקה ואפילו הנשיא אבו מאזן וראש הממשלה סלאם פיאד מעשנים בלשכותיהם.