שתף קטע נבחר

על איזה יד יניח תפילין מי ששולט בשתי ידיו?

שאלה:

 

בני צריך להתחיל להניח תפילין בקרוב. הוא שולט ומשתמש בשתי ידיו, הן לכתיבה והן לכל הפעולות האחרות. על איזו יד עליו להניח תפילין? (שאול)

 

תשובה:

 

שאול שלום,

 

א. במסכת מנחות (תלמוד בבלי דף לז) למדו חכמים, שמניחים את התפילין על יד שמאל. לעומת זאת איטר יד שמאל מניח בשמאלו שהיא ימין כל אדם. נאמרו לכך מספר הסברים:

 

א. בתורה נאמר: "וקשרתם לאות על ידך" (דברים ו ח) . סתם יד היא יד שמאל.

 

ב. נאמר בתורה: "וקשרתם... וכתבתם..." (שם שם ח-ט). ולמדו - מה כתיבה בימין אף הקשירה בימין. ממילא, היד שמניחים עליה את התפילין היא יד שמאל.

 

ג. נאמר בתורה: "וקשרתם לאות על ידכה" (שמות יג טז). ולמדו - שהכוונה היא ליד הכהה. רש"י מפרש שם שהיא היד שאין בה כוח.

 

ב. התוספות (שם), מסתפקים לפי הטעם השני, שההנחה קשורה ליד שבה כותבים; מהו הדין באדם הכותב בימין, ושאר מעשיו ביד שמאל; האם יש ללכת אחרי הכתיבה - ואז יניח ככל אדם, או הולכים אחר רוב מעשיו, ואז יניח ביד ימין כל אדם. הם לא הכריעו בדבר.

 

ג. הראשונים נחלקו בפסק ההלכה: יש הסוברים, שלעולם הולכים אחר כוחו של האדם ורוב מעשיו, ואין מתחשבים ביד הכותבת. (ספר התרומה).

 

לעומתם סוברים אחרים, שהכל תלוי בכתיבה, כהסבר זה בגמרא, ולכן, אם כותב ביד שמאל יניח בימין, אף על פי שעושה שאר מעשיו בימין. (ר' יחיאל מפריז, והטור).

 

ד. בשולחן ערוך (אורח חיים סימן כז ו), מובאות שתי הדעות. וזו לשונו: "ואם כותב בימינו, ושאר כל מעשיו עושה בשמאלו, או כותב בשמאל ושאר כל מעשיו עושה בימין, יש אומרים שיניח תפילין ביד שתש כח, , ויש אומרים שהיד שכותב בה היא חשובה ימין לענין זה ומניח תפילין ביד שכנגדה. ". הרמ"א מכריע כדעה השניה.

 

מלשונו של המחבר משמע, שסובר שהעיקר הוא כדעה שהולכים אחר הכתיבה, וכך גם מכריע הרמ"א. גם מהמשנה ברורה משמע כן. וכן פוסק בקיצור שולחן ערוך. (י יב) לכן, צריך ללכת אחרי הכתיבה.

 

הרב עובדיה יוסף (יביע אומר חלק ו, ב) ממליץ להניח אחר התפילה שנית את התפילין ביד השניה, ויקרא בהם קריאת שמע, כדי לצאת ידי כל הדעות מספק.

 

ה. בנוגע לשאלתך, בנך שולט בשתי ידיו בשווה. ובעניין זה כותב בשולחן ערוך (שם) : "ואטר יד ימינו, אם עושה כל מלאכתו בשמאלו, מניח בשמאלו שהוא ימין של כל אדם. ואם שולט בשתי ידיו, מניח בשמאל כל אדם". והיינו, שבמקרה זה הולכים אחר רוב בני האדם, ואלו משתמשים בימין, ועל כן גם הוא יניח תפילין ביד שמאל.

 

סיכום: מי ששולט בשתי ידיו אולם כותב ביד אחת - מחשיבים את היד שכותב בה כימין, ויניח תפילין על היד האחרת,

 

אם שולט בשתי ידיו בשוה, הן לכתיבה והן לשאר הפעולות - מניח תפילין על יד שמאלו, כרוב האנשים המשתמשים ביד ימין ומניחים תפילין ביד שמאל. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים