שתף קטע נבחר
 

התפוצצה הפגישה בנושא הפרטת חברת החשמל

נציגי הוועד עזבו את שולחן הדיונים בטענה שהאוצר חזר בו מכוונתו שלא להפריט את החברה. ל"כלכליסט" נודע כי בכל מקרה יש כוונה להוציא את ניהול המערכת מיד חברת החשמל, כאשר יכולת האספקה וההולכה תיוותר בידיה

השיחות על השינוי המבני בחברת החשמל שוב עלו על שרטון, לאחר שהתפוצצה הישיבה שנערכה הבוקר (ה') בלשכת יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, עם בכירי משרד האוצר. נציגי הוועד עזבו את שולחן הדיונים בטענה שהאוצר חזר בו מכוונתו שלא להפריט את החברה. 

 

 

לדברי כמה מהנוכחים בישיבה, מנהל רשות החבורת הממשלתיות, דורון כהן, וראש אגף התקציבים באוצר, אודי ניסן, דרשו לחזור לתכנית המקורית של פיצול החלקים השונים של החברה ליישויות משפטיות נפרדות והקמת תאגיד שיכיל את כל אחת מחברות הבנות. 

 

עובדי החברה חוששים, כי צעד שכזה יקל על המדינה למכור בשלב מאוחר יותר את החברה לידיים פרטיות, מהלך שעשוי לפגוע בתנאי העבודה שלהם. בהסתדרות הסכימו לשינוי מבני בחברה, אך העדיפו כי החברה עצמה לא תפוצל, אלא רק שתיקבע לה מכסה של ייצור, שמעליה ייצור החשמל יעבור ליצרנים פרטיים.

 

ככל הנראה, אין כוונה כרגע בהסתדרות להכריז על סכסוך עבודה בחברה או לשבש את העבודה בה, אלא אם כן ינקטו צעדים שיוגדרו על-ידי העובדים כחד-צדדיים לקראת השינוי המבני.  

 

בימים האחרונים נפוצו ידיעות לפיהן המדינה חזרה בה מכוונתה להפריט את החברה אולם הבוקר התברר שהידיעות מקורן בנקודת הפתיחה במו"מ של גורמים בוועד העובדים. המגעים בין נציגי רשות החברות הממשלתיות, אגף התקציבים, ההסתדרות, הנהלת חברת החשמל ועד העובדים התחדשו הבוקר, זאת לאחר מספר פגישות שנערכו מאז פסח.

 

החלופות האפשריות

בפגישות המקדמיות הוסכם שחברת החשמל תשנה את המבנה הארגוני שלה כאשר בפני במשתתפים עומדות שתי חלופות אפשריות. החלופה הראשונה היא להחליט שבאמצע העשור הקרוב, כאשר כושר הייצור של חברת החשמל יגיע ל-15 עד 16 אלף מגה וואט, ניתן יהיה לחלק את החברה ל-3 או 4 חברות קטנות יותר שיונפקו לציבור, כאשר חברת החשמל בכל מקרה תחזיק ב-51% מהאחזקות בהן. כושר הייצור המוזכר כולל את זה שאמור להתווסף למשק החשמל הישראלי כתוצאה מהקמתה של תחנת הכוח הפחמית החדשה (פרויקט D – ל"ג) שעתידו נידון בימים אלו. יצוין שחלופה זו פחות מועדפת על ידי הרגולטור אולם היא עדיין נידונה. 

 

החלופה השנייה היא להשאיר את כושר הייצור הנוכחי - כ-11.7 אלף מגה וואט - בידי חברת החשמל, כאשר הממשלה והעובדים יחליטו על חלוקה מסודרת של החברה למרכזי רווח עצמאיים שינהלו את כושר הייצור. תוספת החשמל שאמורה להגיע למערכת עד אמצע העשור - כ-4,000 מגה וואט - יאוגדו ויונפקו לציבור. חברת החשמל תוכל להחזיק במניות היתרה האמורה אולם שיעור האחזקות שם לא יעלה על 49%. זו האופציה בעלת יתרונות לשני הצדדים כיוון שחברת החשמל תשמור בכל מקרה על הנכסים שהיא צברה עד היום ואילו המדינה תוכל להפריט את החלק היחסי שיתווסף למשק החשמל.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" שבכל מקרה יש כוונה להוציא את ניהול המערכת מיד חברת החשמל, כאשר יכולת האספקה וההולכה תיוותר בידיה. במקביל תנהל החברה מו"מ לפרישה מרצון של כאלפיים עובדים במסגרת תכנית "מצפן". יצוין שלאחרונה ההסכמה הושגה לאחר שחלה התקדמות בין נציגי העובדים לאוצר בדבר הצמדת הסכמי השכר והפנסיה למדד כמו גם מתן פיצוי לגמלאים בשיעור של כ-16%. בשלב הבא של הדיונים אמור להצטרף אליהם הממונה על השכר באוצר. 

 

כאמור, נציגי הוועד נוכחו לגלות היום שהמדינה כן מתכוונת להפריט חלק מהחברה ולכן הם עזבו את שולחן הדיונים. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו ליאור גוטמן ומיקי פלד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים