שתף קטע נבחר

 

החשד: צבי בר קיבל שוחד דרך חברות קש בפנמה

איך זינק מספר יחידות הדיור במגדל סביון טאוור ברמת-גן מ-44 ל-156? ל-ynet נודע כי במשטרה חושדים שראש העיר קיבל כסף מהיזמים לחשבונות שנפתחו עבורו בחו"ל. כמו כן נבדקו פרטיהן של חברות קש בפנמה, שלפי החשד היה להן קשר לבר

החשבון של צבי בר התנפח בפנמה - המגדלים צמחו לגובה ברמת-גן. כך לפחות חושדת המשטרה, שהודיעה היום (ה') כי נמצאה תשתית ראייתית להגשת כתב אישום נגד ראש העיר רמת-גן, בחשד לעבירות שוחד ועבירות נוספות על טוהר המידות.

 

הפרשה שבגינה נחקר בר במשטרה, מתייחסת לפרויקטים שונים שאושרו בעירייה - שהקלו עם קבלנים. אחד הפרויקטים המרכזיים קשור למגדל סביון טאוור בשדרות התמרים בעיר. שם, על פי החשד, גדל הפרויקט מ-44 יחידות דיור ל-156 ולמעלה מ-30 קומות.


יותר מפי 3 יחידות דיור. סביון טאוור (צילום: ירון ברנר) 

 

לפני כמה שנים פורסם מכרז על הקרקע, ששטחה כשלושה דונמים, שהיתה שייכת לקרן פנסיה של מועצת הפועלים. על-פי החשד, שנבדק במשטרה, היזמים, שזכו בקרקע, פעלו להגדלת אחוזי הבנייה בפרויקט באופן ניכר וזכו להטבות מפליגות מצידו של בר.

 

בין היתר, סמוך למתחם של הפרויקט, היה מתחם של דונם וחצי השייך לעירייה. כשהגישו היזמים תוכנית להפקדה בוועדה המחוזית, הם כללו גם את השטח הזה - לאחר שהגיעו לסיכום עם העירייה להעברת השטח לרשותם. התמורה שהיתה אמורה לקבל העירייה היא קומה אחת בשטח של כ-1,000 מ"ר לטובת ספרייה עירונית, כך על פי המידע שהועבר ליאח"ה. אגב, בהסכמים שנתפסו על ידי המשטרה, העירייה היתה אמורה לשלם עבור בניית הספרייה כמיליון דולר או דמי ניהול שנתיים של אלפי שקלים ליזמים.

 

במשטרה חושדים כי בר דחף להסכם הזה, בין היתר לאחר שהובטחו לו כספי שוחד במאות אלפי דולרים. בעבר, אדם שהיה קשור ליזמים ונפגע מהם, טען באוזני חוקרי המשטרה כי שיחד את צבי בר. הוא ניסה לקבל מעמד של עד מדינה, אולם בסופו של דבר המשטרה לא השתמשה בו. על-פי חישוב שעשו בעבר הגורמים שהתנגדו לצבי בר, בגין ההשבחה הזאת היו אמורים היזמים לשלם סכום של קרוב ל-15 מיליון שקלים, אולם בר והעירייה פעלו להורדת הסכום.

 

חקירה בשוויץ ובאיטליה

באותה תקופה, כך על-פי החשד, התנכלו גורמים בעולם התחתון למתנגדים לפרויקט. רכבו של האיש, שמסר את העדות, נשרף. גם חבר הכנסת כרמל שאמה מהליכוד, שהיה אז חבר מועצת העיר, זכה לאיומים מאותם גורמים.

 

על פי המסמכים שבידי המשטרה, בעירייה דאגו להחליף שמאים על מנת "לתפור" את השומה הסופית, שתיקבע על-ידי השמאי כך שתקל עם היזמים. מהעדויות שנמסרו לחוקרי יאח"ה, עולה שהכסף הועבר על-פי החשד לבר לחשבונות שנפתחו עבורו בחו"ל. חוקרי יאח"ה טסו לשוויץ ולאיטליה, שם על-פי המידע נמצאים אותם חשבונות שבהם הופקדו כספים על-ידי היזמים. כמו כן נבדקו פרטיהן של חברות קש בפנמה, שעל-פי החשד היה להן קשר לצבי בר ועל פי חשד המשטרה אליהן הועברו כספי השוחד.

 

בחודשים האחרונים עמלו במשטרה לנסות ולקשור את אותם כספים לבר, כמו גם לחשבונות אחרים בישראל. היום, עם הודעת המשטרה, לפחות לטענתה, נמצאה התשתית הראייתית להעמדתו של ראש העיר רמת-גן לדין. כמו כן, בידי המשטרה עדויות של אותו אדם בפרויקט על

 כך שהעבירו כספי שוחד לעירייה בגין כל הקלה שקיבלו היזמים בפרויקט, אם זה בשומה או אם זה בעזרה בפינוי הקרע הציבורית עליה ישבה קופת חולים.

 

גורמים המקורבים לפרשה אמרו: "מדובר בחקירה ארוכה, שבה הוצגו אלפי מסמכים לחוקרים, המדברים על העברות כספים בארץ ובחו"ל כשוחד עבור קידום הפרויקט". הגורמים הוסיפו כי "הנושא עלה לא פעם במועצת העיר, היה ברור לכולם שהעירייה נותנת פה מתנה גדולה ובעצם לא מקבלת תמורה ומבזבזת כספי ציבור".

 

הפרקליטות ליוותה את החקירה הזאת לכל אורכה והחומרים ידועים לה מקרוב, ועל כן ההחלטה האם להעמיד את בר לדין אמורה להתקבל בזמן קצר יחסית.

 

מי שהגיש את התלונה במשטרה היה ח"כ שאמה, אז חבר מועצה ויריב פוליטי של בר, והיום חבר כנסת מהליכוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
בר. החשד "שוחד במאות אלפים"
צילום: צביקה טישלר
מ-44 ל-156 יחידות דיור. הבניין ברמת-גן
צילום: ירון ברנר
עיריית רמת-גן, היום
צילום: ירון ברנר
מומלצים