ארמניה משעה אישור הסכמי השלום עם טורקיה
אישור הפרוטוקולים מתקדם בעצלתיים, אנקרה תולה את המשך התהליך בפיתרון הסכסוך בין ארמניה לאזרבייג'ן, ולירבאן נמאס. ראש הממשלה הודיע: "נשקול להתקדם בתהליך כשנהיה משוכנעים שהאווירה בטורקיה מתאימה"
עוד תהליך שלום מגמגם, לא רחוק מכאן: ארמניה הודיעה אמש (יום ה') כי היא משעה את תהליך אישור הסכמי השלום עם טורקיה, פחות משנה אחרי ששתי המדינות חתמו על הסכם שנועד לסיים את הסכסוך ביניהן. ברקע להודעה - העובדה שתהליך אישור הפרוטוקולים בשתי המדינות מתקדם בעצלתיים, והקישור שעושה טורקיה בין השלמת התהליך לסכסוך בין ארמניה לאזרבייג'ן.
הסכסוך בין אנקרה לירבאן נסוב בראש ובראשונה סביב רצח העם הארמני. את הרצח ההמוני ביצעו אנשי האימפריה
העות'מנית, שעל חורבותיה הוקמה טורקיה המודרנית. מומחים סבורים כי ההחלטה, שהתקבלה יומיים לפני יום הזיכרון ה-95 לטבח הארמנים, אינה סוף פסוק, אלא ניסיון להגביר את הלחץ על אנקרה.
ניסיונות הגישור בין שתי המדינות נתקלו במבוי סתום עוד לפני ההחלטה אתמול, כשכל צד האשים את השני בניסיון לשכתב את ההסכמים, ולנסח מחדש את התנאים בהם. בנוסף לכך, הפרלמנטים של שתי המדינות לא אישרו עדיין את ההסכם שנחתם באוקטובר אשתקד, הסכם שנועד לבסס יחסים דיפלומטיים ביניהן. הארמנים כעסו גם על אמירתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי אישור ההסכם תלוי בכך שארמניה תגיע להסדר עם אזרבייג'אן, בת בריתה הקרובה של אנקרה, סביב הסכסוך בנוגע לשליטה בחבל נגורנו קרבאך.
נשיא ארמניה, סרז' סרקיסיאן, הודיע בנאומו לאומה כי "החלטנו שלא להשלים את התהליך נכון לעכשיו, אלא להשעות את אישור הפרוטוקולים. אנחנו מאמינים שיהיה זה הכי נכון מבחינת האינטרסים של ארצנו". הוא הדגיש כי ארמניה לא תמשוך את חתימתה מההסכמים וכי היא רוצה בשלום. "נשקול להתקדם בתהליך כשנהיה משוכנעים שהאווירה בטורקיה מתאימה, ושיש מנהיגות באנקרה שמוכנה ליטול שוב חלק בתהליכי הנורמליזציה".
תרגיל ארמני? "השעיה זו לא נסיגה"
גם ראש הממשלה הטורקי ארדואן אמר באנקרה כי ארצו עודנה מחויבת לתהליך השלום: "הבענו שוב ושוב את המחויבות שלנו להסכמים, הן באמירותינו והן ברוח הדברים שעשינו, ומטרתנו היא לממשם". הוא לא אמר כי ימשוך את התנאי שהציב באשר להסכם בין ארמניה לאזרבייג'ן על חבל המריבה. "הבענו באופן ברור לכל הצדדים המעורבים בדבר את כוונתנו להשיג שלום כולל באזור", ציין.
שגריר ארה"ב בטורקיה, ג'יימס ג'פרי, אמר כי וושינגטון, שנמצאת ברקע ניסיונות הגישור בין הצדדים, מקווה שהתהליך
יימשך, וכי על אנקרה וירבאן ליישר את ההדורים ביניהן. ביום שבת, שבו יצוין יום השנה לטבח הארמנים, יפרסם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודעה פומבית בנושא כהרגלו.
מומחה אמריקני ליחסים בין טורקיה לארמניה, ריצ'רד גירגוזיאן, הסביר כי יש חשיבות לעובדה שהארמנים הגדירו את המהלך "השעיה" ולא נסיגה מההסכמים. "האמירה הייתה חלשה יותר ממה שחוששים", הסביר, "זו טקטיקה פוליטית יותר מאשר שינוי במדיניות האסטרטגית".