הבריטים רוצים שינוי: קלג ניצח גם בעימות השני
בעימות שעסק בנושאי מדיניות חוץ הדגיש ראש הממשלה גורדון בראון את ניסיונו הרב, ותקף את יריביו "המנותקים מהמציאות". אך ניק קלג, מנהיג הליברל-דמוקרטים, ממשיך להוביל, ויש מי שכבר רומזים: הוא הופך לברק אובמה של בריטניה
אחרי שהפסיד ליריביו הפוטוגניים בסיבוב הראשון, קרא אמש (ה') ראש הממשלה הבריטי ומנהיג הלייבור לבוחרים להתמקד בנושאים המהותיים, ולא להפוך את הבחירות בבריטניה לתחרות יחסי ציבור. "הבחירות האלה הן על עתיד בריטניה", אמר גורדון בראון. "אם זה מאבק על סטייל ויחסי ציבור, אני לא אקח בזה חלק. אבל אם אנחנו מדברים על החלטות ועתיד המדינה - אני האיש שלכם".
בריטניה בוחרת - כל העדכונים ב-ynet
- נשות בריטניה קבעו: קלג המושך ביותר
- יריית הפתיחה: קמרון חטף ביצה
- האסטרטגיה הליברלית נשכחה במונית
- תקדים קנדי: כך הפך קלג לשם החם
אבל נאום הפתיחה הנלהב של בראון בעימות בבריסטול לא סייע לו גם הפעם. מנהיג המפלגה הליברל-דמוקרטית, ניק קלג, שנחשב למועמד שולי עד לעימות בשבוע שעבר, ניצח ככל הנראה גם הפעם. סקר שבוצע מיד לאחר העימות, השני מתוך שלושה, הוכיח שקלג הצליח לשמור על המומנטום וממשיך להיות המועמד המוביל. גם הפעם הפער אינו גדול, וקלג מוביל על בראון בכשלושה אחוזים.
כשליש מ-2,691 הנשאלים בסקר הטלפוני השיבו כי העדיפו את קלג על פני בראון ומועמד המפלגה השמרנית, דיוויד קמרון. קמרון ובראון, שהיה נדמה שהתאחדו למלחמה משותפת ביריב המפתיע, זכו כל אחד לתמיכה של כ-30 אחוז לפי הסקר. בהמשך הלילה התפרסמו סקרים נוספים, שאחד מהם הציב את קמרון וקלג במשותף בראש עם 33 אחוזים, ואחר אף נתן למועמד השמרן יתרון קל על פני קלג, אך סקרים אחרים מאששים את ממצאי הסקר הראשון, לפיו קלג מוביל בפער קטן.
כך או כך, המסקנה העולה מכל הסקרים שלאחר העימות ברורה - המועמד המפתיע של מערכת הבחירות אינו נסוג, אלא שומר על כוחו, בעוד שראש הממשלה בראון ממשיך לדשדש מאחור. הנתונים מוכיחים שהציבור הבריטי מזדהה עם התבטאויותיו של קלג, שמנסה להציב את עצמו כאלטרנטיבה לשתי המפלגות הגדולות.
החשש הגדול של הליברלים היה חוסר הניסיון של קלג בנושאי חוץ ומדיניות שנויה במחלוקת בסוגיות כגון נשק גרעיני והגירה. מיד לאחר העימות, אמרו פרשנים כי הנושאים שעליהם התעקש קלג לדבר דומים מאוד לנושאים שהוביל הנשיא האמריקני ברק אובמה. רפורמה בבנקים, מעורבות בריטית גדולה יותר בעולם, מדיניות ברורה במלחמה באפגניסטן ומדיניות גרעינית חדשה.
אולם קלג ותומכיו לא צריכים למהר לשמוח, מאחר שבגלל שיטת הבחירות הבריטית, הם עדיין לא ייזכו לרוב בפרלמנט - ואפילו לא יגיעו למקום השני. מפלגה חייבת לזכות ברוב המחוזות ולא ברוב הקולות במדינה כדי לנצח בבחירות. פירושו של דבר שיכול להיווצר מצב שבו הליברל-דמוקרטים יגיעו למקום השני בכל מחוז אפשרי - אך עדיין לא ייזכו במושב אחד בפרלמנט.
"ילדים שמתקוטטים על משאלי עם"
מנהיגי הלייבור והמפלגה השמרנית אימצו אמש גישה קרבית, לאחר שבשבוע שעבר תקפה אותם התקשורת הבריטניה בטענה שהגישו לקלג את הניצחון על מגש של כסף. קמרון, שבעימות הקודם חזר על צירוף המלים "אני מסכים עם ניק" יותר מדי פעמים - בניסיון לזכות בקולות הליברל-דמוקרטים, אפילו הצליח להוציא מפיו את המלים "אני מסכים עם גורדון", בסוגיית הנשק הגרעיני.
החשש לגבי בקיאותו של קלג בנושאי חוץ או רצונו להתעמת בסוגיות אלו התממש, כאשר הוא חזר על ההתקפות נגד "המפלגות הישנות" ועל ההאשמות נגד ממשלת הלייבור והשימוש בכספי ציבור. קמרון ובראון בחרו להאשים את הליברל-דמוקרטים במדיניות הגירה מפויסת, שתעניק מעין חנינה למהגרים לא חוקיים ותשאיר אותם בבריטניה. קלג האשים אותם בתגובה כי הם "חיים בהכחשה".
ההזדמנות של קלג ובראון לגבש חזית מול השמרנים הגיעה בדיון על מקומה של בריטניה באיחוד האירופי, והעמדה האנטי-אירופית של קמרון. קלג האשים את המפלגה השמרנית בכריתת בריתות עם "משוגעים, אנטישמים, מכחישי התחממות גלובלית והומופובים", בהתייחסו לבנות-בריתה בפרלמנט האירופי. אך בראון ניצל את הדיון הסוער כדי לתקוף את שני יריביו, וכינה אותם "ילדים שמתקוטטים על משאלי עם".
"שני החבר'ה האלה מזכירים לי שני ילדים קטנים שרבים באמבטיה, מקשקשים על משאלי עם מטופשים בסוגיית האיחוד
האירופי בשעה שבה עלינו להתמקד באבטלה הגואה ובהתאוששות כלכלית", אמר בראון הנחרץ. בסופו של דבר, פנה גם הוא לטיעון כי שני המנהיגים מנותקים מהמציאות. "דיוויד קמרון הוא אנטי-אירופי, ניק קלג הוא אנטי-אמריקני ושניהם איבדו כל קשר למציאות", הוא סיכם.
העימות אמש נערך בשעה שעשרות מפגינים נגד מלחמה ופעילים נוספים התעמתו עם המשטרה מחוץ לאולפן שבו נערך. מפגינים פרו-פלסטינים מחו על פעולות ישראל בעזה, ואחרים הניפו שלטים שעליהם נכתב "השיבו את החיילים הביתה", כשהכוונה היא לכוחות הבריטיים באפגניסטן.