שתף קטע נבחר

 

פני אובמה החדשים: להשכיח המשבר עם ישראל

הלחץ האמריקני על ישראל לא התפוגג, אבל מישהו בבית הלבן הבין כנראה שהוא פוגע דווקא בנשיא: מצביעים בורחים, סנאטורים מתקוממים ומנהיגי היהודים מרימים גבה. ואז פתאום ירושלים ירדה מהפרק, ישראל כבר לא "מסכנת אינטרסים" ובכירי ממשל מסתערים על במות יהודיות. ארה"ב ירדה מהעץ?

באמצע השבוע שעבר התקיימה בבית הלבן פגישה סודית של ראש מטה הבית הלבן, רם עמנואל, עם 20 רבנים יהודים. על הרבה פגישות אומרים שהן סודיות, אבל על זו באמת לא דווח עדיין דבר, ולא יצא ממנה שום רמז לציבור הרחב. לא עבר זמן רב, וביום חמישי בערב הופיע דיוויד אקסלרוד, היועץ הבכיר של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בפני ארגון היהודים הדמוקרטים NJDC.

 

"כמי שמכיר את הנשיא קרוב ל-20 שנה, כמי שעובד קרוב אליו זה 10 שנים וכמי שיושב במרחק של שבעה מטרים ממנו ועובד איתו כל יום, אני יודע מה בראש שלו. המחויבות שלו לישראל היא איתנה כסלע", אמר אקסלרוד לפעילים שם. באמצע השבוע שעבר, ממש ברגע האחרון, אישר גם היועץ לבטחון לאומי, ג'ים ג'ונס, את בואו להרצאה באירוע לציון 25 שנה ל"מכון וושינגטון למזרח התיכון". ממש באותו זמן התבשרו גם מארגני האירוע השנתי של "הוועד היהודי האמריקני" AJC, שייערך ביום חמישי הקרוב בוושינגטון, כי מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, תופיע בפניהם.


נתניהו וקלינטון. עכשיו זה דיאלוג, לא תשובות (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

 

אין זה מקרי. משהו קרה שם, בבית הלבן, שכל הבכירים נשלחו עם מסר דומה על יחסים בלתי ניתנים לערעור בין בעלות הברית ארה"ב וישראל. משהו שדירבן את הנשיא אובמה עצמו לשגר באמצע השבוע מכתב ל"ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים", להצהיר בו כי לא ניתן לכפות מבחוץ הסדר שלום במזרח התיכון, ולחזור על מחויבותו ל"ברית הבלתי מעורערת של ארה"ב וישראל".

 

אובמה ועוזריו הבכירים פצחו במסע יחסי ציבור אינטנסיבי, שנועד לשקם במהירות הבזק את הרושם שנוצר לפיו יש קרע ביחסים בין ארה"ב לישראל, וחשוב להבין שבבית הלבן שום דבר אינו מקרי. מישהו ישב שם, והגיע למסקנה שצמרת הממשל האמריקני צריכה לצאת במהירות עם זרנוקי מים, ולכבות את השריפה הפוליטית המאיימת להתפשט.

 

"תשובות מנתניהו? התכווַנוּ לדיאלוג"

הממשל נחוש אמנם לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים, אבל פתאום נושא ירושלים יורד מהכותרות, ולפתע העימות הישראלי-פלסטיני כבר לא "גורם לסיכון חיי חיילים אמריקנים בעיראק ואפגניסטן" כפי שרמז לא מזמן מפקד הפיקוד המרכזי האמריקני, דיוויד פטריוס. כעת הוא גם לא "מפריע לקידום האינטרסים האסטרטגיים של ארה"ב" כפי שרמז אובמה עצמו יותר מפעם אחת.

 

עכשיו אומר הגנרל ג'ים ג'ונס שישראל מסייעת לארה"ב באימונים, בחידושים, במודיעין ובמה לא. עכשיו כבר מדובר בברית

אסטרטגית בין ארה"ב וישראל, הנלחמות מול אותם אויבים. ואחרי ההופעה הזו הוא אומר לנו, הכתבים הישראלים, שאין לארה"ב שום דרישה מישראל בנושא ירושלים. הוא מנסה לשכנע שהילרי קלינטון לא מחכה לתשובות מנתניהו, ושמדובר בדיאלוג גרידא.

 

מה קרה? האם היה זה הטלפון מהסנאטור הדמוקרטי הבכיר צ'רלס שומר לרם עמנואל, שבו הזהיר על כוונתו לצאת בפומבי נגד הממשל? אולי העובדה שהעיתון "ניו-יורק טיימס" מכין כתבה גדולה, שטרם פורסמה, על היחסים בין יהודי ארה"ב לישראל ולממשל אובמה? האם אלה מנהיגים יהודים שהעבירו לבית הלבן את המסר שיש בעיה עם המצביעים בקרבם?

 

אם לפני חודשיים עדיין שמר אובמה על התמיכה היהודית, גם כשהפעיל לחץ על ישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות ולהתפשר כדי לאפשר קידום פיתרון של שתי מדינות, הלחץ האמריקני בנושא ירושלים היה כנראה נקודת השבירה מבחינת לא מעט יהודים הנמנים עם תומכיו. לבית הלבן הגיעו כנראה דיווחים, לפיהם אובמה מאבד תמיכה של יהודים שהצביעו עבורו.

 

מסע תעמולה או שינוי מדיניות?

האם זה נכון? אם להתבסס על סקר של אוניברסיטת קויניפיאק שהתפרסם השבוע, אובמה עשה מקח טעות בנושא ישראל, ולא רק בקרב היהודים. ככלל, הציבור האמריקני תומך במדיניות החוץ שלו, בעיקר באפגניסטן (56 אחוזים) ובטיפול בטרור (61 אחוזים), אבל בנושא אחד האמריקנים אינם מרוצים מאובמה - היחס שלו לסוגייה הישראלית-פלסטינית.


הרמטכ"ל עם עמיתו האמריקני מאלן. לא מסכנים חיילים (צילום: ירון ברנר)

 

אצל היהודים המגמה בולטת במיוחד. בעוד שהם תומכים באובמה בכל נושא אחר, הרי שבעניין ישראל 67 אחוזים מביניהם מתנגדים למדיניות הנשיא, ורק 28 אחוזים תומכים בו. בקרב האולוסייה הכללית, רוב של 57 אחוזים תומכים בישראל ורק 13 אחוזים בפלסטינים. 66 אחוזים מהאמריקנים אומרים לפי הסקר הזה לנשיא אובמה שהם מצפים ממנו לתמוך בישראל.

 

לקראת כניסת השבת דאגו באיפא"ק, השדולה למען ישראל בוושינגטון, להפיץ לתקשורת האמריקנית מכתב בדואר האלקטרוני, ובו "אנליזה - הממשל מאשרר את החשיבות של הברית בין ארה"ב לישראל". איפא"ק, שפעלה מאחורי הקלעים נגד מהלכי הממשל, יצאה לקראת כניסת השבת מגדרה כדי לשבח את אובמה ובכירי הממשל והצבא, ש"הדגישו את החשיבות של יחסי ארה"ב-ישראל, ואשררו שישראל חזקה ובטוחה מקדמת את האינטרסים של הביטחון הלאומי האמריקני".

 

אין להסיק מהמסע היח"צני של ממשל אובמה בקרב היהודים, שהבית הלבן שינה את מדיניותו כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. השלום ופתרון שתי המדינות הם עדיין אחד האתגרים הדחופים ביותר על סדר יומו של הנשיא האמריקני. הלחץ על ישראל והפלסטינים יימשך כדי להגיע במהירות למשא ומתן ישיר על נושאי הליבה, אבל נראה שהאמריקנים יעשו כל מאמץ להימנע בעתיד מעימותים פומביים עם ממשלת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. שינוי במדיניות או במינוח?
צילום: AP
היועץ ג'ונס. עכשיו ישראל עוזרת
צילום: איי פי
רם עמנואל. פגישה חשאית עם רבנים
צילום: AP
מומלצים