אולימפוס Pen E-PL1: רפלקס קלאסי למתחילים
המצלמה החדשה בסדרת ה-Pen מציגה ביצועים משופרים ומחיר מוזל, ממשק פשוט והדרכה מובנית לחובבים – לצד יכולות וידאו מרשימות ונתונים שייקסמו גם למקצוענים. בדקנו
יש משהו בשילוב הצלילים הזה, צפצוף אלקטרוני של פוקוס ואחריו טריקה מיכנית של התריס, שפשוט עושה את זה לאנשים. אולימפוס עלתה על האהבה הזו לפני כשנה, והציגה לעולם סדרת מצלמות שהפכה סנונית ראשונה לקטגוריה חדשה: רפלקס דיגיטלית בעלת גוף קומפקטי, וממשק ידידותי ופשוט שהופך אותה לנגישה לחובבנים.
למצלמות ה- Pen יש סקס אפיל יוצא דופן. לא בגלל העיצוב (שעושה מחווה לסדרה ישנה של החברה באותו השם), הביצועים או העדשות ויתר האביזרים: היא מצלמת dSLR עם ממשק של מצלמה דיגטלית פשוטה.
מתוך כך ,צלמים שרוצים לשבור את המחסום ולעבור למצלמת רפלקס – אך חוששים ממורכבות הפעלתה או משקל יתר - יכולים לעשות זאת דרך סדרה זו.
עיצוב וממשק
הדבר הראשון שבולט במצלמה הוא עיצוב הווינטג' שלה, ולא בכדי: בדומה לדגם הקודם, גם ה- E-PL1 משמרת את העיצוב של הסדרה הקלאסית של Olympus, אך הפעם עם נגיעות מודרניות יותר.
במקום גוף הפלסטיק השחור והקודר של מצלמות רפלקס אחרות, המזכיר ציוד צבאי, ל-E-PL1 יש מראה נגיש וידידותי, במגוון צבעים (שחור, לבן, שמפניה או אדום). שלדתה עשויה פלסטיק שנותן תחושה קצת עממית, אבל איכות ההרכבה סבירה למדי.
האפקט השני מורגש כשלוקחים אותה ליד: זוהי מצלמה קטנה, משקלה 296 גרם, וגודלה אינו גדול מזה של מצלמת סופר-זום ממוצעת. ה-Pen יכולה להיכנס לכם גם לכיסים (אם תפרקו את העדשה).
הדק הצילום קטן יחסית, אך בולט ורגיש למגע. לימינו ממוקמת חוגת מצבי צילום מוכרת – עליה מצבי Auto, ידני, עדיפות צמצם, עדיפות מהירות, וידאו וצילום עצמי – לצד מצב תוכניות הצילום והפילטרים האומנותיים עליהם נרחיב בהמשך.
בגב המצלמה תמצאו מסך 2.7 אינץ', ברזולוציית 230,000 פיקסלים, הרגיש מעט לאור שמש ישיר. למצלמה אין עינית אופטית אלא תצוגת Live View דיגיטלית בלבד. בניגוד לדגם הקודם, ל-L1 אין חוגת שליטה וכפתור גלילה אופקי- עוד שינוי שנועד להפחית את מחירה.
ממשק השליטה כולל את מערכת הכפתורים שתצפו למצוא במצלמת סופרזום מתקדמת: לחצני שליטה ובחירה, כפתורי גלריה, תפריט, מחיקת תמונה ותצוגה. בפינה השמאלית העליונה נמצא גם כפתור וידאו ייעודי. הכפתורים בגודל נכון ומגיבים היטב.
התפריטים בנויים אף הם בצורה נוחה למדי, וכפתור Info גם יסביר למתחילים על חלק מהאפשרויות בכמה שורות (באנגלית. בניגוד לסדרות אחרות של אולימפוס, ה-Pen עדיין לא למדה עברית).
בצילום במצב iAuto , ניתן לראות שאולימפוס בנו מצלמה מכוונת-משתמש: כל רכיבי התמונה (בהירות, צבע,מיקוד, ניגודיות) ניתנים לשליטה על ידי סקאלות צבעוניות ופשוטות המופיעות על המסך, כדי לאפשר שליטה גם למתחילים. בנוסף, ישנם במצב זה מסכי הסבר וטיפים לסוגי תמונות שונים.
ביצועים
על אף מידותיה הקטנות ועיצובה המצועצע משהו, מדובר במצלמת רפלקס לכל דבר ועניין. המצלמה מציגה ביצועי תמונה טובים, המתבטאים בצבע עשיר, הן בצילומי חוץ והן בצילומי פנים. בצילום לילה קיימת דהייה מסויימת, אשר עשויה להפריע לעין המקצועית, אך צלם חובב שלקח את ה-Pen למסיבה למשל, לא יחוש בהבדל.
תורמים לאיכות התמונה גם תכונת iEnhance להבלטת גוונים טבעיים, וגם רכיב החלקת צל, אשר מסייע בצמצום גרעון ומריחות.
המצלמה מתבססת על חיישן Live Mos המותאם לארכיטקטורת ארבעה שלישים של החברה. מכלול העדשה החדשני הוצג לפני שנתיים, והוא נטול פריזמה. גודלו 17.3 על 13 מ"מ ובכך מצריך פחות מקום ומתאים למצלמות קטנות יותר.
רגישותו נעה בין רגישויות של 200-1600 iso (ו-3200 במצב ידני מלא). זמן פתיחת התריס נע בין 1/2000 שניה ועד דקה, עם מצב Bulb לחשיפות ארוכות יותר. בצילום ב-iso גבוה מורגשת איטיות בפעולה.
למצלמה 11 אזורי מיקוד, ושליטה נוחה למדי על בחירתם והגדרתם. מהירות המיקוד גבוהה יותר משל הדגם הקודם. ועדיין, ניתן לראות כי כשמדובר במיקוד אוטומטי רציף – ה-E-PL1 איטית משמעותית ממצלמות dSLR במחיר דומה, מה שפוגם בביצועים כשמצלמים אובייקט נע.
זמן ההפעלה שופר, והוא עומד על 1.3 שניות מלחיצה על כפתור ההפעלה, וכך גם מרווח התמונות בצילום רציף. מהירות של 3.04 fps מאפשרת צילום חלק למדי כשמדובר באיכות תמונה ממוצעת, אך קיימת השתהות בשמירת התמונות כשמדובר באיכות גבוהה.
למצלמה מייצב תנועה כפול המובנה בחיישן, ולו שלושה שלבים ומספר מצבי פעולה – לצילום סטנדרטי, ושליטה ידנית.
עוד תוספת מבורכת הוא מבזק מובנה המכונס בגוף המצלמה ו"קופץ" בלחיצת כפתור. זהו פלאש אשר שופך הרבה אור על התמונה, גם כשמוגדרים הספק ותזמון שאמורים למנוע זאת.
על אף הסנכרון המלא שלו עם הצמצם בכלל מצבי הצילום – המבזק עדיין מחייב לחיצה פיזית על הכפתור להפעלתו. הצלם המקצועי עשוי להלין על תמונות "צרובות".
בדומה למצלמות קומפקטיות, גם ל-E-PL1 יש מגוון רחב של אפקטים ותוכניות צילום, לרבות שלוש תוכניות פורטרט שונות, לילה, ילדים, נוף, טבע ועוד.
היצע העדשות
בשלב זה ישנן 11 עדשות המיועדות למצלמה (ללא מתאם). טווח העדשות הוא 7-200 מ"מ, לרבות עדשת קיט 14-42 מ"מ עם מפתח צמצם של f/3/5 – 5/6 (המסופקת עם הערכה שנסקרה).
חלק מצלמי ה-DSLR הישראלים מתרחקים לעיתים מדגמי אולימפוס בגלל מבחר מצומצם של עדשות ביחס למתחריה, אך צלמים חובבים לא צריכים יותר מעדשה או שתיים כדי לקבל מענה מלא לצורכיהם.
וידאו אומנותי
מתוך הבנת הרגלי השימוש של צלם העובר מקומפקטית לרפלקס, כללה אולימפוס יכולות וידאו מרשימות ב-PL1. המצלמה מסוגלת להפיק סרטונים באיכות HD לא מלאה (רזולוציה של עד 1280 על 720) באורך של 7 עד 14 דקות (תלוי באיכות) ומהירות 30 פריימים לשניה. הסרטונים נשמרים בפורמט AVI.
בניגוד לדגם הקודם, מצלמה זו מאפשרת שליטה ידנית מלאה על כל רכיבי התמונה גם במצב וידאו.
תוספות מבורכות הן הפילטרים האומנותיים, שמונה במספר – ביניהם פופ ארט (הדגשת צבעים פסטליים), שחור-לבן מגורען, מיקוד רך ועוד. חבל שהפילטרים הללו מכבידים על המעבד ומאיטים את פעולות ותגובות המצלמה.
מייצב התמונה עושה עבודתו נאמנה גם כאן, ומאפשר צילום וידאו בתנועה. סרטון זה מדגים פילטר ספיה רך, תוך נסיעה באוטובוס עירוני.
סוללה
ה-E-PL1 מונעת בסוללת ליתיום-יון נטענת. היצרן מצהיר על 290 תמונות ללא טעינה. בפועל צילמנו בה 271 תמונות באיכות בינונית, כולל התעסקות עם התפריטים והאפקטים – בסך הכל, מדובר בהספק סוללה מכובד.
סיכום
זוהי מצלמה חלופית מצויינת עבור הצלם המקצועי. היא משמרת כמעט את כל יכולות הרפלקס המוכרות ממצלמות גדולות יותר, עם עדשות זעירות ואיכות טובה מאוד וגודל קומפקטי. חיסרון משמעותי בה הוא היעדר עינית אופטית (נמכרת בנפרד, ומותקנת על מתאם ה-Hot Shoe, מה שלא מאפשר שימוש במבזק חיצוני במקביל).
אבל לא רק איש המקצוע הוא קהל היעד שלה: התפעול הפשוט מאפשר גמישות שתפיק תמונות חדות ועשירות גם בידי צלם חובב.
כל מי שאי פעם השתמש במצלמה דיגיטלית, ומכיר מונחי בסיס בצילום, יוכל להפיק תמונות חדות ועשירות ממצלמה זו. היא מומלצת בחום לחובבים שרוצים לעשות צעד אחד קדימה, תוך הימנעות מחוויית שימוש מסורבלת.
על אף ביצועי הפלאש והאיטיות היחסית, החיסרון הבולט ביותר הוא המחיר: על אף ההוזלה, עדיין מדובר במצלמה יקרה. ועם זאת – משתמשים שיבחרו בה לא יתאכזבו. הקטגוריה החדשה צפויה להציג תחרות נאה לניקון וקנון, ממנה עשויים להרוויח הצרכנים.
אולימפוס Pen EP-L1
ציון:
יתרונות: איכות תמונה, ממשק, איכות וידאו HD
חסרונות: מחיר, פלאש, ביצועי מהירות בינוניים
שורה תחתונה: צעד חשוב בכיוון נכון, מומלצת למתחילים שידם משגת
מחיר: 3,999 ש"ח
הפצה: אלודה
מפרט טכני
מידות/ משקל: 114.6 על 72.2 על 41.5 מ"מ / 296 גרם
רזולוציה: 12.3 מגה-פיקסל
חיישן: 4/3 אינץ', בגודל 17.3 x 13.0 מ"מ, בעל מייצב מובנה
מעבד תמונה: TruePic V
מיקוד: ידני/אוטומטי, 11 נקודות
עדשה בערכה: עדשת קיט 14-42 מ"מ, f/3/5 – 5/6
צג: 2.7 אינץ', LCD, בעל LiveView (98%) ברזולוציית 230k פיקסל
רגישות: 100-6400 אסא
מהירות תריס: 1/2000-60 שניות / bulb
וידאו: HD 720P
תכונות מיוחדות: 18 תוכניות צילום, 8 תוכניות וידאו, הדרכה מובנית
פורמטים: jpeg, raw
אחסון: כרטיסי SD/SDHC
סוללה: ליתיום-יון
לכל סקירות המצלמות