מתכון לפיוס עם טורקיה? ח"כים זללו שווארמה
קהילת יוצאי טורקיה בישראל מצאה דרך מגרה במיוחד לחלץ מנבחרינו מילים טובות על אנקרה - ולהיפך. בארוחת מלכים על טהרת המטבח הטורקי אמרה הקונסולית בישראל: "יותר חשוב לאכול מאשר לנאום". גם יהורם גאון בא
הסברה דרך הבטן: על רקע המשבר ביחסים עם טורקיה, ערכה אמש (שבת) עמותת "ארקדש" - קהילת יוצאי טורקיה בישראל - אירוע שנועד לחמם את היחסים בין שתי המדינות, בבית העמותה ביהוד. בין דיבורים על חשיבות הקשר בין ירושלים לאנקרה, אכלו האורחים ממיטב מטעמי המטבח הטורקי, ובראשם השווארמה המפורסמת.
פוליטיקאים מכל קצוות הקשת הפוליטית שהוזמנו לאירוע זנחו לשעה קלה את הוויכוחים, וניסו להשתלט על שורת המאכלים שהונחו על שולחנותיהם: שווארמה טורקית אמיתית עם פיתות קטנות, מיני מתוקים הכוללים בקלאוות חמות וקוביות חלבה ושקדים, וכל מה שמזכיר את החופשה האחרונה באנטליה.
בין טעימה לטעימה, הודו חברי הכנסת שבאו כי היחסים עם טורקיה הם נכס לישראל, שיש לשמור עליו למרות התנהלות ההנהגה הנוכחית שם, שאינה ידועה כחובבת ישראל.
"העם הישראלי אינו אנטי-טורקי, והעם הטורקי אינו אנטי-ישראלי", אמר בשיחה עם ynet חבר הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ), שלדבריו המשבר הנוכחי נובע קודם כל כתוצאה מהשינויים הפנימיים בפוליטיקה בטורקיה. "ובכל זאת, יש ביחסי טורקיה-ישראל בסיס עמוק ומפותח שעליו צריך לפעול. סגן השר דני אילון עשה דבר טפשי ומיותר בתקרית הכיסא, אבל לדעתי כשיתחדש התהליך עם הפלסטינים, תהיה לזה השלכה לטובה גם על היחסים עם הטורקים".
מסרים ידידותיים עד שארדואן יילך
ח"כ רוברט טיבייב מקדימה הדגיש כי "יש שלום בין העם הישראלי לעם הטורקי, אבל יש אי הבנה בין שתי ההנהגות". טיבייב, המכהן גם כיו"ר פורום אגודת טורקיה-ישראל, הסביר כי "טורקיה היא בשבילנו חלון למדינות מוסלמיות רבות. מדינת ישראל עשתה עד כה טעויות בנושא שלא יחזרו".
מלבד הורוביץ וטיבייב הגיעו לטעום ולברך גם חברות הכנסת רחל אדטו (קדימה) וליה שמטוב (ישראל ביתנו), וכן סגר השר איוב קרא (ליכוד) וחבר נשיאות הכבוד של העמותה, יהורם גאון.
כשההצהרות המגיעות מאנקרה
מוסיפות שלא להיות נעימות במיוחד לאוזן ישראלית, העדיפה קונסולית טורקיה בישראל, ג'לן אוזן, להתמקד בדבריה באירוע דווקא בהיבט הקולינרי, ולא בפוליטי: "יותר חשוב לאכול מאשר לנאום. לימדו אותנו בבית
הספר שהאוכל הוא האינסטינקט השני אחרי הישרדות".
יו"ר עמותת ארקאדש, אייל פרץ, הוסיף: "אנחנו פה כדי להעביר מסרים ידידותיים לטורקיה, בתקווה שההנהגה שם תשנה את דעתה או תתחלף, ותאפשר את היחסים שהיו במשך שנים רבות. מאז מבצע 'עופרת יצוקה' בעזה, חבריי היהודים בטורקיה חשים פחות בנוח, ויש עליה מוגברת לישראל, אבל לאחרונה יש התבטאויות יותר חיוביות, וארדואן יורד מהקטע הגזעני והאטישימי ומעביר את הוויכוח למישור המדיני".
Read this article in English