שתף קטע נבחר
 

אוספים מניות: עובדי לאומי רוצים לבחור את הבוס

יו"ר ועד עובדי בנק לאומי הורתה לכל העובדים להודיע אם יש בבעלותם מניות של הבנק. זאת, כדי לדעת כמה זכויות הצבעה יש לעובדים באסיפת בעלי המניות של הבנק ולהפוך לקבוצת כוח מכרעת בבנק, על רקע המירוץ לבחירת יו"ר חדש לבנק לאומי והמאבק על השליטה בין המדינה לשלמה אליהו

ועד עובדי בנק לאומי מנסה להפוך לקבוצת השפעה שתשתתף בהכרעות הצפויות לבנק בחודשים הקרובים - בחירת היו"ר החדש, ואולי גם ההפרטה. כך עולה ממכתב ששלחו אמש (מוצ"ש) יו"ר ועד העובדים, מירי רובינו, ויו"ר ועד המנהלים ומורשי החתימה, טוביה טבק, לכל עובדי הבנק.

 

במכתב התבקשו עובדי הבנק למלא טופס שבו ידווחו אם הם מחזיקים מניות של הבנק. "אינכם מתבקשים להתייחס למספר המניות, אלא רק לשאלה אם אתם מחזיקים מניות", צויין במכתב, "המידע יישאר בחשאיות מוחלטת ולא ישמש לכל מטרה פרט לבדיקת היקף זכויות ההצבעה שלנו באסיפת בעלי המניות של הבנק. יש חשיבות רבה לזכויות ההצבעה המוקנות על ידי כל אחד מהעובדים המחזיק במניות הבנק. אנחנו עשויים לקרוא לאותם (עובדים) בעלי מניות לבוא ולהצביע לפי מיטב שיקול דעתכם. אפשרות כזאת הופכת את החזקת עובדי הבנק במניות לכלי הגנה על זכויותינו.

 

"מי שינסה לפגוע בנו ובזכויותינו יופתע שוב ושוב מהיצירתיות, האחדות והנחישות שלנו", הוסיפו רובינו וטבק במכתבם.

 

"פוקחים עין על שלמה אליהו"

עובדי הבנק קיבלו אופציות למניות הבנק בהיקף של כ-2% מהמניות, אך מדובר במניות שחסומות לשימושם עד יוני 2010 ולא בטוח שיוכלו להשתמש בהן בהצבעות שעל הפרק. בנוסף, חלקם רכשו מניות כשם שאזרחים רבים במדינה מחזיקים במניות של בנק לאומי, וההערכה היא ששיעור עובדי הבנק בעלי מניות הבנק הוא גבוה מהשיעור הממוצע של בעלי מניות הבנק באוכלוסייה הכללית, גם בגלל שכרם הגבוה של עובדי הבנק שמאפשר להם לרכוש מניות וגם בגלל המודעות שיש להם למהלכיו של הבנק בגלל המידע שהם חשופים לו בעבודתם.

 

"עובדי הבנק עומדים כרגע בצד בהכרעות הגדולות שהבנק נמצא בהן", אמרה רובינו ל-ynet, "אנחנו יכולים להשפיע יותר. המקום הזה מעניין אותנו מכל אחד אחר".

 

מה זה עניינו של הוועד מי יהיה יו"ר הבנק?

 

"זה ענייננו מה הדרך שהבנק יתנהל בה. זהות היו"ר היא לא ענייננו אם זה יהיה איש מקצוע שינהל את הבנק בצורה עניינית. זה כן עניין שלנו אם יהיה שם מישהו שיקדם אינטרסים של גורם כזה או אחר, כמו שלמה אליהו או המדינה".

 

אתם נגד הניסיון של שלמה אליהו להשתלט על הבנק?

 

"אנחנו לא נגד אף אחד. אנחנו רוצים שהבנק ימשיך לעבוד ולפרנס 10,000 משפחות. אני תוהה על המהלכים של אליהו. הוא מנסה לקבוע עובדות בשטח, וצריך לשים עליו עין".

 

לעובדים יש מניות כי הם יודעים מה קורה בבנק. אם העובדים יתארגנו ויהפכו לסוג של קבוצת שליטה, השימוש במניות לא יהיה שימוש במידע פנים?

 

"הם קנו את המניות כחוק".

 

כיום מתמודדים כ-10 אנשים על תפקיד יו"ר הבנק הגדול במדינה, במקום איתן רף הפורש. כדי לבחור את היו"ר, יש לבחור קודם את חברי הדירקטוריון עצמו, וב-2 ביוני צפויה להתקיים אסיפה כללית של בעלי המניות לבחירת חמישה דירקטורים לבנק. כל המועמדים ייבדקו בידי ועדת המניות מטעם המדינה. המועמדים שנחשבים מובילים הם הוא דוד ברודט, שבעבר שימש כמנכ"ל משרד האוצר, כממונה על התקציבים וכיו"ר בנק המזרחי. שמות אחרים המסתובבים ב"בורסת השמות" הם יו"ר רשות ני"ע לשעבר, משה טרי, והיועץ הכלכלי של ראש הממשלה, אורי יוגב.

 

המאבק על בחירת היו"ר הוא חם במיוחד על רקע נסיונו של שלמה אליהו, המחזיק ב-9% ממניות הבנק, לרכוש מהמדינה את חלקה בבנק - 10%, ולהפוך לבעל גרעין השליטה, שכיום נמצא בידיה. אליהו טוען כי בבנק ישראל לא מעוניינים לאפשר לו להשתלט על הבנק, בטענה שהוא מחזיק בחברת ביטוח, אף שההערכה היא שהוא יהיה מוכן לוותר על חברת הביטוח כדי לקבל את השליטה בבנק.

 

מנכ"ל הבנק, גליה מאור, נאלצה להסיר את מועמדותה לתפקיד היו"ר, לאחר התערבות היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין. ועד העובדים, שנמצא ביחסים טובים עם מאור, תמך במועמדותה והביע בעבר זעם על התערבות המדינה בנושא.

 

יצויין כי לוועד חשוב לבצר את עמדת הכוח שלו בבנק, כיוון שהשנה עומדת להסתיים תקופת צינון של כחמש שנים ביחסי העבודה בבנק, לאחר שיפוג תוקפה של התחייבות של ההנהלה לעגן את זכויות העובדים. רובינו דורשת מההנהלה להאריך את עיגון הזכויות בכחמש שנים נוספות, וההערכה היא שכרגיל במשק הישראלי, היא תזדקק לשם כך להפגין הרבה כוח.


פורסם לראשונה 25/04/2010 13:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יצירתיות, אחדות ונחישות". מאור (ימין) ורובינו
צילום: קובי בכר
מומלצים