אלפים הפגינו בלבנון: "רוצים מדינה חילונית"
כ-3,000 בני אדם צעדו לעבר בניין הפרלמנט בביירות ודרשו להחליף את הממסד המוסלמי-נוצרי בשלטון חילוני. רבים מהמפגינים, רובם צעירים ומשכילים, נשאו שלטים שעליהם נכתב "נישואים אזרחיים - לא מלחמת אזרחים"
אזרחי לבנון רוצים שינוי: כ-3,000 בני אדם השתתפו היום (א') בצעדת מחאה תחת הכותרת "גאווה חילונית", ודרשו להחליף את הממסד המוסלמי-נוצרי במערכת שלטון חילונית. המפגינים צעדו לעבר הפרלמנט במרכז ביירות, אך הצבא מנע מהם להתקרב למבנה.
רבים מהמפגינים, רובם צעירים משכילים, נשאו שלטים שעליהם נכתב "נישואים אזרחיים - לא מלחמת אזרחים". אזרחי לבנון משתייכים ל-18 פלגים שונים. בשנת 1990 הסתיימה מלחמת אזרחים בין המוסלמים לנוצרים, אשר נמשכה 15 שנה.
הצבא לא נתן להתקרב לפרלמנט (צילום: רויטרס)
מאז עצמאות לבנון ב-1943, הנשיא תמיד היה נוצרי מרוני, ראש הממשלה מוסלמי סוני ויו"ר הפרלמנט מוסלמי שיעי. המושבים בקבינט ובפרלמנט מחולקים באופן שווה בין נוצרים למוסלמים.
"איננו יכולים לחיות במדינה שבה אי אפשר לשכור מרצים למשרה מלאה באוניברסיטה בגלל שעברו את המכסה", אמרה קינדה חסן, אחת ממארגני הצעדה. "אנחנו לא יכולים לחיות במדינה שבה מחלקים את תיקי הממשלה לשרים לפי האמונה שלהם, ולא לפי האיכות שלהם".
חסן, בת 26 שעובדת בחברת תקליטים מקומית, אומרת שהיא וחבריה מבקשים ליישם את הסעיף בחוקה שלפיו לבנון היא רפובליקה דמוקרטית שמכבדת את חופש הדת ומעניקה זכויות שוות לכל אזרחיה.
"נישואים אזרחיים - לא מלחמת אזרחים" (צילום: רויטרס)
עד כה, פוליטיקאים חסמו את הנסיונות לשנות את שיטת הבחירות, והממסדים הנוצרים והמוסלמים התנגדו לנישואים אזרחיים. בני זוג מדתות שונות נאלצים להמיר את דתם או להינשא בחו"ל.
אמן מקוק, מורה בגמלאות בת 62, סיפרה כי החליטה באימפולסיביות להצטרף לצעדה לאחר שראתה
את הקהל הרב מתאסף. "בנישואים, עבודה וחיי חברה - החילונות משפיעה על כל אדם בלבנון", הסבירה, "למה הנשיא חייב להיות מרוני? הוא יכול להיות מוסלמי, דרוזי, כל דבר".
שרה, סטודנטית בת 19, הסבירה במילים פשוטות: "נמאס לנו מזה שהדת מכתיבה את חיינו. אנחנו רוצים מדינה חילונית. אנחנו רוצים נישואים אזרחיים".
Read this article in English