שתף קטע נבחר

 

ברוח קהיר: אובמה מארח כנס כלכלי למוסלמים

הכנס של נשיא ארה"ב נועד להעמיק את המעורבות האמריקנית בעולם המוסלמי וליצור קשרים בין גורמים עסקיים וחברתיים אולם פרשנים מזהירים: אם לא תהיה התקדמות בענייני תהליך השלום, איראן, עירק ואפגניסטן - אין לכך ערך

כמעט שנה אחרי נאום קהיר, שבו התחייב לשפר את יחסי ארצות הברית עם העולם המוסלמי, משיק היום (ב') הנשיא ברק אובמה תוכנית חדשה למיסוד קשרים עסקיים וחברתיים עם מדינות האיסלאם. אבל הפרשנים מזהירים שאין הרבה ערך ליוזמה, כל עוד נושאים "גדולים" כמו תהליך השלום במזרח התיכון מטילים עליה צל.

 

אובמה מארח היום "ועידה נשיאותית ליזמות" שתימשך גם מחר, ובה מתכנסים כ-250 יזמים מצליחים בתחומי העסקים והחברה מ-יותר מ-50 מדינות שונות, רובן בעלות רוב מוסלמי. הנשיא עתיד לנאום בפני באי הוועידה הערב (שעון ארה"ב), ולדברי סגן היועץ לביטחון לאומי, בן רודס, הוא צפוי להביע את מחויבותו ל"העמקת מעורבותנו סביב העולם, במדינות בעלות רוב מוסלמי".

 

ככלל, היוזמה נתפסת כצעד חיובי שמדגים את מחויבותה של ארה"ב לרוחו של נאום קהיר, אולם פרשנים סבורים כי אובמה יישפט בסופו של דבר על-פי הדרך שבה יטפל בנושאים ה"כבדים" יותר, כמו תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, הגרעין האיראני והמלחמות בעיראק ובאפגניסטן.

 

"נאום קהיר לא יזכה למימוש לפני שיימצא פתרון לבעיות הגיאו-פוליטיות העיקריות", אומר חואן סראטה, חוקר במרכז ללימודים אסטרטגיים בינלאומיים בוושינגטון שהיה סגן היועץ לביטחון לאומי בתקופת שלטון בוש. "הנשיא יישפט על פי הצלחתו ב'הזזת' הנושאים האלה, יותר מאשר על פי אירוח כנסים בבית הלבן".

 

בפועל אובמה מתקשה למדי ב"הזזת" אותם נושאים: התהליך הישראלי-פלסטיני מסרב להתחדש, הסנקציות על איראן עדיין תקועות במסדרונות האו"ם ואפגניסטן שקועה בשחיתות עמוקה.

 

מנגד, בממשל מציינים לחיוב את צעדיו של אובמה שמקרבים את הסתלקותה של ארה"ב מהביצה העיראקית, ואת מילוי הבטחותיו מנאום קהיר: הקמת קרן לעידוד פיתוח טכנולוגי, מינוי שליחים לעניניני מדע, וכעת - כינוס הוועידה. "הדברים האלה עוזרים", אומר סראטה, "אבל לא כדי להפריז לגבי ההשפעה שלהם".

 

הצלחת הכנס תימדד ביוזמות שיבואו אחריו

הוועידה מכנסת יחד ערב-רב של אנשים, בני 20-79, "כולם, החל מהקהל של דאבוס (הפורום הכלכלי העולמי) וכלה באנשים שבדרך כלל לא מוזמנים למקומות כאלה", כפי שהגדיר זאת בכיר בממשל.

 

בפאנלים השונים של הכנס ישתתפו כמה מהשרים הבכירים בממשל, בהם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון. לצדם ישתתפו כמה אישים בולטים מהמזגר העסקי הפרטי, כגון מנכ"ל "יאהו", ובעלי בנקים ערביים. בהבאת כל אלה לדיונים משותפים, מקווים מארגני הכנס לתרום לפיתוח העולם המוסלמי. דגש רב ניתן גם על יוזמות חברתיות, ובייחוד על יצירת מקומות עבודה לאנשים צעירים, המהווים רוב גדול בעולם המוסלמי.

 

הצלחת הכנס, אומרים רבים מהמשתתפים, תימדד במהלכים שיוולדו בעקבותיו - השקעות כספיות, יצירת רשתות חברתיות ורפורמות רגולטוריות במדינות המעורבות. הממשל האמריקני אינו מתכוון להשקיע כספים מתקציבו בדברים אלה, אלא לשמש כזרז שיחבר יחד את הגורמים החברתיים והעסקיים השונים.

 

"האחריות היא בידי משתתפי הוועידה, שצריכים לא רק לשבת ולצפות בנאום קהיר, ולומר לעצמם, 'טוב, מה אובמה יעדה עכשיו?'", אומר אחד ממשתתפי הכנס, חמזי ברמאדה מארגון "העצמה ערבית". "צריך להדליק את האש הזו, של 'אני יכול להיות חלק מיצירתן של חברה וקהילה יותר בנות-קיימא, יותר מעשיות ויותר בריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממשל לא יממן, רק יהווה זרז. הנשיא אובמה
צילום: AFP
מומלצים