300 לולנים הפגינו נגד הרפורמה במשק הלולים
עשרות תבניות ביצים הושלכו לפני שעה קלה בהפגנה שקיימו הלולנים נגד הרפורמה בענף שתחייב אותם להעביר את התרנגולות למבנים חדשים וגדולים מחוץ ליישובים. תושב אביבים: "הרפורמה תזרוק לכלבים מאות משפחות שהלולים הם הפרנסה שלהם. איך אנשים בני 60 ו-70 יצליחו להתקיים?"
300 בעלי לולים מיישובי גבול הצפון הפגינו הבוקר (יום ב') על כביש הצפון הישן, סמוך לצומת אביבים, במחאה על החלטת הממשלה ליישם את הרפורמה המקיפה במשק הלולים, שיזמו משרד החקלאות ומועצת הלול. במהלך ההפגנה נחסם לתנועה כביש הצפון הישן, והלולנים ריסקו עליו תבניות ביצים שהביאו עימם.
הרפורמה, שאושרה על ידי הממשלה ביוני 2007, נועדה לאפשר התייעלות במשק הייצור והשיווק של ענף לולי ההטלה בישראל, באמצעות מענקים ממשלתיים בסך 300 מיליון שקל. 40 מיליון שקל מתוך סכום זה הוקצו לעבודות להכשרת קרקע ולביצוע תשתיות.
במסגרת זו הוחלט, כי מאות הלולים הקטנים והפרטיים של חקלאי הצפון, שנמצאים במבנים ישנים בחצרות הבתים בדרך כלל, יוחלפו בקומפלקסים גדולים של לולים חדשים, שייבנו בשטחים פתוחים מחוץ ליישובים, בשיתוף על ידי מספר לולנים.
הממשלה טוענת שמהלך זה יאפשר להוריד את התחלואה בקרב העופות ויעלה את איכות החיים של התושבים, שכן הלולים ייצאו מתוך שטחי היישובים. מנגד טוענים הלולנים, כי מדובר בצעד שיחסל את המשק הפרטי של הביצים בצפון.
תצרוכת הביצים מ-26 מושבי גבול הצפון במועצות האזוריות מעלה יוסף, מרום הגליל ומבואות חרמון, מהווה כ-65% ממשק ביצי ההטלה בישראל
"גוזרים עלינו גזר דין מוות", אמר שמעון ביטון, תושב אביבים. "מה שהחיזבאללה לא עשה לנו עם הירי של הקטיושות, עושה ממשלת ישראל בהחלטה קשה והרסנית. הרפורמה תזרוק לכלבים מאות משפחות שהלולים הם הפרנסה שלהם. איך אנשים בני 60 ו-70 יצליחו להתקיים? שהשרים וחברי הכנסת יסתכלו לנו בעיניים לפני שהם נותנים לדבר הזה לקרות".
בנוסף קובלים הלולנים בצפון, כי במכרז הארץ לא נדרשו הלולנים לפרק את הלולים שלהם, אלא רק לשפץ את הלולים הקיימים במסגרת הרפורמה. "אנחנו דורשים דין אחד לכל בעלי הלולים", קראה לאה יוגב ממושב שומרה במהלך ההפגנה. "מדוע הרפורמה מאפשרת לבעלי לולים במרכז הארץ לטפל בלולים הישנים, לשפץ ולהפעיל אותם, בעוד שאותנו בצפון מכריחים להוציא את הלולים החוצה, ולא לאפשר קיום של משק משפחתי - כמו במרכז?", שאלה.
הבעיה לדברי המפגינים, היא שרוב בעלי הלולים בצפון לא יוכלו לממן את הקמת הלולים החדשים, מה שיאלץ אותם לקבל סיוע. התוצאה לטענתם, תהיה התערבות של משקיעים ובעלי הון, שיממנו את הקמת הקומפלקסים ושבתמורה - יקבלו ממינהל מקרקעי ישראל את השטחים ששימשו קודם לכן כלולים וישתמשו בהם לנדל"ן.
"יש כאן התערבות ברורה של הון ושלטון", אמרה יוגב. "ברור שקל לעשות כסף קל על גבם של 2,100 חקלאים בפריפריה, שחלקם לא מבין את משמעות הרפורמה. מה שברור הוא, שיוציאו את הלולים מאיתנו, כי לאף אחד אין כסף לממן לול מרכזי, וטייקונים ינהלו את הלולים שיוקמו. שטחי הלולים הישנים בחצרות הבתים שלנו יוחזרו למינהל וישמשו לנדל"ן".
להפגנה הובאו גם כמה תרנגולות, שלדברי המפגינים - יסבלו אף הן מהרפורמה. "הולכים לכלוא תרנגולות בכלובים קטנים, ודורשים מאיתנו לסגור את הלולים של המשק ולהשקיע 350 אלף שקל בלולים משותפים. ההורים שלי לא גמרו לשלם על בניית הלולים הפרטיים, מאיפה נשיג כסף?", שאל עמנואל בנימיני מאביבים.
"חבורה של פוליטיקאים קטנים תגרום לאנשים פה להפסיד את כל מה שיש להם. עוד כמה שנים יבינו שהרפורמה הזו היא פרשת הולילנד השנייה. מישהו הולך להרוויח מזה על גב האזרח הקטן", הוסיף.
המפגינים ציינו כי בכוונתם לערוך הפגנה בירושלים מול הכנסת ולהשתתף בישיבת ועדת הכספים השבוע. "אם לא תהיה ברירה, נחסום כבישים ונפסיק לספק בימים לשווקים ברחבי הארץ", התריעו.
יש לציין כי גם בעמותת אנונימוס ובארגונים הירוקים מתנגדים לרפורמה - באנונימוס טוענים שהיא תסב סבל לבעלי החיים, ובארגונים ירוקים טוענים שקומפלקסים בשטחים פתוחים יגרמו לפגיעה בערכי טבע.
מעמותת אנונימוס נמסר כי היא תומכת במאבק המושבים בצפון: "הרפורמה שמתכנן משרד החקלאות תעביר את הבעלות בתעשיית הביצים לבעלי הון, כשהמפסידים הגדולים יהיו המשפחות במושבים, יערות הגליל, והתרנגולות שיוחזקו בלולים מתועשים, בתנאים אכזריים לא פחות מהיום - ללא אפשרות למתוח כנף כל חייהן. עיצוב מחדש של הרפורמה, שיענה לדרישות הצודקות של תושבי המושבים, צריך לכלול גם מעבר ללולים ללא כלובים, כמקובל בשורה של מדינות בעולם".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "לרפורמה בענף ההטלה מספר תכליות ציבוריות חשובות, בראשן בריאות הציבור, ואליה מצטרפות: בריאות העוף, איכות הסביבה ופרנסת המגדלים, שרובם המכריע מתגורר בפריפריה.
"רוב רובם של לולי ההטלה במדינת ישראל הוקמו לפני עשרות רבות של שנים. אלו הם מבנים ישנים, נמוכים וצפופים, בדרך כלל בעלי גגות אסבסט, המצויים בלב היישובים שבהם הם הוקמו, בצמידות לבתי המגורים. מרביתם הוקמו ומופעלים ללא היתרי בנייה ורישיון עסק. בזכות הרפורמה תשופר לאין ערוך רמת הבטיחות הביולוגית של שלוחת ההטלה במדינת ישראל, תשופר איכות הביצה שתגיע לצרכן, רווחת העוף תשופר, יישמר התכנון בענף, כך שתובטח גם בשנים הבאות אספקת ביצים רציפה ואיכותית במחירים שווים לכל נפש (תוך שמירה על מקור פרנסתם של המגדלים, כך שיתאפשר להם לממן את החזר השקעותיהם ולשמור על רווחיות ייצור סבירה), יצומצם באופן מהותי הזיהום הסביבתי הנגרם כיום מלולי ההטלה, יתייעל הייצור בשלוחה, בשל החיסכון הניכר ברוב שלבי הייצור ויפונו שטחי הלולים הישנים, לרווחת תושבי האזור.
"הודות לרפורמה המתוכננת, יינתנו תמריצים כספיים לחקלאים אשר יוציאו את לוליהם מתוך היישוב או ישדרגו אותם, כך שיעמדו בסטנדרט מינימאלי שייקבע, העומד גם בתנאים הקבועים בתקנות הרישוי. מגדל שירצה להמשיך להחזיק בלול שברשותו גם לאחר שתחול הרפורמה, ואינו רוצה להצטרף למהלך המוביל את ענף ההטלה לקראת המאה ה-21, יוכל לעשות זאת - בתנאי, כמובן, שהלול עומד בתנאי תקנות הרישוי. הרפורמה היא וולונטארית ואינה כופה על המגדלים להצטרף אליה. לא זאת בלבד, המגדלים אינם מחויבים כיום לפנות את לולי ההטלה שלהם. ככל שעומדים חלק מהמגדלים בתנאי תקנות הרישוי החלות עליהם, אין כל מניעה חוקית כיום שלוליהם יעמדו על כנם".