ירידה באבטלה או אחיזת עיניים?
אם תיקחו את עשרות אלפי האנשים שמימשו את מלוא זכותם לקבלת דמי אבטלה ב-2009 ותוסיפו בעלי משפחות שנאלצים להסתפק במשרה חלקית, תגלו שיש אנשים מאחורי הסטטיסטיקות ושהאמת היא כאובה מכפי שאתם משערים
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שיעור המובטלים בפברואר עמד על 7.3% מכוח העבודה האזרחי, שהם כ-218 אלף מובטלים. שיעור זה דומה לרמה שנרשמה בינואר השנה והוא הנמוך ביותר שנרשם מאז ינואר 2009.
שר האוצר, יובל שטייניץ, התייחס לירידה בנתוני האבטלה ואמר כי "הנתונים מעודדים ומוכיחים כי תוכנית הממשלה משנה שעברה מחזקת את המשק הישראלי ומסייעת לו לצלוח את המשבר הכלכלי טוב יותר ממשקים אחרים".
יחד עם זאת הוא הוסיף: "אסור לנו לנוח על זרי הדפנה, ועלינו להמשיך ולפעול להורדת שיעור האבטלה בישראל. לאחרונה אישרה הממשלה את התוכנית שהובלתי לצמצום מספר העובדים הזרים המועסקים באופן לא חוקי. מהלך זה צפוי לפנות מקומות עבודה, בעיקר במקצועות שאינם דורשים השכלה ולהוריד את שיעור האבטלה במשק".
המובטלים, שמכונים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה "בלתי-מועסקים", הם אותם אלה שלא עבדו אפילו שעה אחת בשבוע הקובע לסקר כוח האדם של הלשכה וחיפשו עבודה באופן פעיל בארבעת השבועות האחרונים שקדמו לסקר - באמצעות רישום בלשכות העבודה או באמצעות פנייה אישית למעסיק - ושהיה באפשרותם להתחיל לעבוד באותו שבוע בדיוק, אילו הוצעה להם עבודה מתאימה.
"אחיזת עיניים"
אני מציע לראש הממשלה ולשר האוצר לרדת ממרום מושבם ולראות מה באמת קורה במדינתנו הקטנטונת. הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא משקפים את המציאות: האבטלה חודרת כיום לכל בית בישראל. בעדכון האחרון לשנת 2009 שמסרה מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עלה בבירור כי שיעור האבטלה במשק החל לגדול באוגוסט 2009 בקצב מהיר. אז הוא עמד על כ-6%, ובחודשים אפריל-מאי 2009 הגיע לשיאו - 7.9%.
החל מחודש יוני החל שיעור האבטלה לרדת, ובחודשים האחרונים של 2009, חודשים שבהם נרשמה התאוששות משמעותית בפעילות המשקית, הגיע שיעור האבטלה ל-7.3% - בדומה לשיעור שנרשם בפברואר השנה.
בנוסף, בימים האחרונים פרסם בנק ישראל עדכון תחזיות ובהן גם תחזית שיעור האבטלה לשנת 2010 העומד כעת על 7%. נתון זה מהווה ירידה משמעותית לעומת 2009. עם זאת, התחזית לשנת 2011 היא מרשימה הרבה פחות ועומדת על 6.7% בלבד.
לפי התיאוריה הכלכלית שוק העבודה הוא האחרון שנפגע בעת משבר, כפי שהיה בסוף 2008 ועד מחצית 2009, והוא גם האחרון שמתאושש. הסיבה לכך פשוטה: המעסיקים מפטרים רק כשאין ברירה כלומר, כשהמיתון פוגע פגיעה של ממש ברווחיות. בזמני התאוששות המעסיקים אמנם מתחילים לגייס עובדים, אבל רק כשהצמיחה מתבססת שוב.
אני מבקש לשאול את מכובדנו הסוקרים האם הם טרחו להכניס לסטטיסטיקה את אלו שכבר לא נרשמים בלשכה משום שמיצו את דמי האבטלה? יש אנשים רבים שיושבים בבית כבר שנים מפאת גילם המתקדם (50) וכן או לא משלמים ביטוח לאומי. נראה כי הממשלה, בראשותם של ראש הממשלה ושר האוצר, מזלזלים באינטיליגציה של הציבור: הרי כולנו יודעים מדוע נבחרו דווקא נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כבסיס למדידת שיעור האבטלה במשק ולא נתוני הביטוח הלאומי.
אם תיקחו את עשרות אלפי האנשים שקיבלו ב-2009 דמי אבטלה וירדו "מהסד"כ" ותוסיפו בעלי משפחות שבצער רב נאלצים להסתפק במשרה חלקית, תגלו שיש אנשים מאחורי הסטטיסטיקות ושהאמת הכאובה היא שמצב התעסוקה קשה מאוד. לצערי, בהרבה בתים בישראל אין מה לאכול, עסקים רבים בארץ נסגרים, ולא מעט בני 45 פלוס כבר התייאשו מלמצוא עבודה במשק. התייחסות לכל הננונים האלה ללא ספק תראה כי שיעור האבטלה האמיתי במשק הוא בשיעור של כ-11%.
ברגע שנכנסים לסטטיסטיקות מאבדים את האנשים בדרך ורואים רק מספרים, כך שנוצר פער גדול בין הנתונים המוצגים לבין המצב בשטח.
עסקים רבים, שמהווים את עמוד השדרה של המשק הישראלי ואת מקור העבודה הגדול במדינה - נמצאים במצוקה בשנים האחרונות. כחלק מכך אלפי עסקים נסגרו ובעליהם נכנסו למעגל האבטלה.
העסקים הקטנים והבינוניים רבים נמצאים בקשיי נזילות כספית ותמיכה ממשלתית – אין. אמנם חדשות לבקרים ממציאים שלל קרנות סיוע של המדינה לטובת עסקים אלה, אך בפועל, הביורוקרטיה הכרוכה במימוש ההלוואה והערבויות כלל לא מאפשרת את לקיחתן. כדאי לכל נבחרי הציבור להתעורר ולעודד רכישה ישראלית, לצמצם את הבירוקרטיה, להעמיד הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בתמיכת מדינה, להעניק תמריצים למובטלים לחזור למעגל העבודה. רק מדיניות כלכלית ברורה תצליח לחזק את העסקים והתושבים בישראל.
פורסם לראשונה 26/04/2010 19:54
לשכת אבטלה בקרית מלאכי
צילום: צפריר אביוב
מומלצים