האריאן השואג
ממעמד של יורש בפוטנציה ליוהאן קרויף בתחילת ימיו ככדורגלן, נראה אריאן רובן, בסה"כ בן 26, כאחד שעתידו מאחוריו. אז הגיע לו המעבר לבאיירן מינכן והציוות לואן חאל, שהחיה מחדש את הקריירה של ההולנדי, היום אחד השחקנים הטובים בעולם
"כריסטיאנו רונאלדו או אריאן רובן? כל אדם בעל הבנה בסיסית בכדורגל היה מעדיף את ההולנדי בקבוצתו" - על ההצהרה הפומפוזית הנ"ל אחראי אלן האנסן, שחקן ליברפול בעבר ופרשן שידורי הכדורגל של רשת BBC. קבלו עוד אחת: "יוהאן קרויף היה פנומן, רובן עתיד להיות כזה. ב-30 השנים האחרונות היו אולי שניים-שלושה שחקנים שהגיעו לרמה שבה הוא נמצא היום" (מרטין יול, 2005).
סביר להניח שעד לפני חצי שנה בערך הדברים הללו היו מעלים גיחוך אצל רבים, בעצם גם היום, אולם נוכח היכולת האדירה של ההולנדי בתקופה האחרונה בהחלט אפשר להבין מאיפה הם הגיעו. בדיעבד, אולי זה עוד יותר מעצים את תחושת הפספוס אשר ליוותה עד כה את הקריירה של רובן, שאמור היה להגיע רחוק בהרבה משהגיע בפועל אלמלא ברך מזכוכית, משחק אנוכי, אופי לא מתאים ובעיקר מזל רע.
לואיס ואן חאל ידע בדיוק מיהו רובן, על מעלותיו וחסרונותיו, כאשר צירף אותו לבאיירן מינכן בקיץ האחרון תמורת 25 מיליון יורו. במובן הזה המאמן בן ה-58 לקח הימור לא קטן, על אחת כמה וכמה שמדובר בעונת מבחן גם עבורו ולמעשה בקאמבק הרשמי שלו לבמה המרכזית של הכדורגל האירופי אחרי כמעט עשור. שמונה חודשים קדימה ולא רק שההימור התברר כמוצלח, רובן גם החזיר את ההשקעה בריבית דריבית.
רובן המלאך
קשה להתעלם מהמספרים המדהימים של ההולנדי העונה – הוא כבש 14 שערים ב-22 משחקים בבונדסליגה (ב-16 מתוכם פתח בהרכב), שניים נוספים בגביע הגרמני וארבעה בשש הופעות בליגת האלופות. מעבר לכך, ב-21 המשחקים האחרונים הרשית 17 פעמים ולהזכירכם, מדובר בשחקן כנף.
אבל במקרה של רובן הכמות לא באה על חשבון האיכות. למעשה, ההולנדי בן ה-26 התעלה בכל מעמד חשוב העונה וכבש שערים מכריעים שהציבו את באיירן בעמדה שבה היא עשויה לזכות בטרבל היסטורי. במקרה, אולי בעצם לא, מרבית השערים היו פרט לחשובים, גם מרהיבים.
רובן שולח פצצה לרשת של הוגו לוריס (גטי אימג'ס)
שנתחיל? "איש הזכוכית" (כינוי שהוענק לו בשל נטייתו להיפצע בתדירות גבוהה) הרשית פעמיים מול פיורנטינה בשמינית גמר ליגת האלופות, כולל שער חוץ שהעלה את באיירן שלב בבעיטה מ-25 מטרים לחיבורים. רובן גם היה זה שהעניק לבווארים את הכרטיס לגמר הגביע הגרמני על חשבון שאלקה 04, כשסיים סלאלום מרשים לאורך מחצית המגרש עם בעיטה לרשת.
בשבוע שעבר גם הוגו לוריס מליון חש את נחת רגל שמאל האימתנית של רובן, אבל מעל כולם, כמובן, ניצב אותו וולה אדיר באולד טראפורד ששלח את מנצ'סטר יונייטד ואלכס פרגוסון הביתה כבר ברבע הגמר. מי יודע מה "ההולנדי המעופף" (לבטח הכינוי הכי מאוס בכדורגל העולמי) מכין לנו לגומלין בסטאד דה ז'רלאן...
המגן
על פניו, החיבור בין ואן חאל, במקור טקטיקן קשוח הדוגל במשמעת טקטית לבין רובן, סוג של 'ילד פרא' מבחינת סגנון המשחק שלו, יכול היה להסתיים בכישלון טוטאלי, אולם באורח פלא, דווקא במסגרת הקבוצתית הממושמעת והמאוזנת של באיירן, האחרון מקבל את החופש להתפרע יותר מאי פעם, בדומה למה שעשה אלי גוטמן העונה בהפועל תל-אביב עם איתי שכטר.
למעשה, שיטת המשחק של המאמן הוותיק מכוונת לעבר רובן והפעולות האישיות שלו. מדוע? פשוט מכיוון שזה עובד ברוב המקרים. לראייה, כדי להגביר את האפקטיביות של הכוכב ההולנדי, ציוות לו ואן חאל את פיליפ להאם, שהוסט מאגף שמאל לימין.
הפציעות המרובות היו בגדר הרעה החולה שרדפה אחר הקריירה של רובן. במובן הזה ובניגוד למאמנים קודמים, נראה שואן חאל גם מצא את הפתרון לשאלה כיצד להתנהל עם הבעיה. "אני לא אקח עמו גם את הסיכון הקטן ביותר. שחקן מסוגו שמבצע כל כך הרבה דריבלים במהלך משחק ונוטה להיפצע, חייב לקבל הגנה מהצוות המקצועי", הסביר המאמן כשנשאל מדוע לא פתח עם רובן במשחק מול שטוטגרט, ימים ספורים לפני הגומלין מול יונייטד בליגת האלופות.
גם בניצחון על ליון בשבוע שעבר ואן חאל בחר להחליף את רובן, על אף שזה היה במומנטום אדיר לאחר השער שכבש. השחקן התקשה להבין את ההחלטה וחלף על פני מאמנו מבלי ללחוץ את ידו. התגובה של ואן חאל לא איחרה לבוא – הוא חסם את דרכו של רובן, הביט בעיניו והעביר את המסר.
ווסלי סניידר. עוד אחד שרק מחייך מהרגע שעזב את הברנבאו (AFP)
לאחר מכן הגיעה ההתנצלות של האחרון: "הרגשתי שאני מסוגל להבקיע שער נוסף ולא הבנתי מדוע יצאתי. יחד עם זאת, אני חייב לבקש סליחה מהמאמן ומהאוהדים, כנראה שהייתי צריך להיות יותר מקצוען".
ואיך אפשר בלי ריאל?
גם אם לא יאמרו את בפה מלא, סביר להניח שבריאל מדריד מכים על חטא על ההחלטה לשחרר בקיץ האחרון את רובן, כמו גם את ווסלי סניידר. לא רק שהשניים הם מהמצטיינים העונה ביבשת וללא ספק ראויים למקום בנבחרת השנה של פיפ"א, אלא גם מגבים זאת בלא מעט שערים במעמדים מכריעים – היכן שהבלאנקוס כשלו פעם אחר פעם בקמפיין הנוכחי.
"שמעתי שריאל מכינה הצעה לעונה הבאה עבור רובן וסניידר", התלוצץ ואן חאל לאחר חצי הגמר הראשון של ליגת האלופות, בו כבשו שני ההולנדים. במקביל, בתקשורת הספרדית דנו רבות במהלך שביצעו הבלאנקוס בקיץ. חורחה ולדאנו, המנהל המקצועי של המועדון, נכנס מיד למגננה ואמר: "אנחנו לא יכולים להחזיק בסגל 25 כוכבים. אם רובן היה נשאר, הוא היה משחק חצי שעה פה ושם".
האבסורד הגדול הוא שדווקא חברו של רובן לקבוצה, פרנק ריברי, ניצב בראש רשימת הקניות של ריאל לעונה הבאה. זינאדין זידאן, המשמש כמעיין יועץ אישי לנשיא הבלאנקוס פלורנטיני פרס, אמר בתחילת החודש כי "ריברי נולד לשחק בריאל מדריד", בעוד שסוכנו של השחקן כבר הצהיר כי חוזהו בבאיירן, המסתיים בעונה הבאה, לא יחודש.
העונה רובן התעלה על ריברי (4 שערים ב-17 משחקים בליגה) בכל פרמטר, אולם לא מהנמנע שריאל תשלם עבור האחרון סכום הגבוה לפחות פי שניים מזה שקיבלה מבאיירן בעבור ההולנדי. ואיך אומרת הקלישאה: "פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים".